Sopivimman hoitovaihtoehdon valitseminen kullekin syöpäpotilaalle on haastava tehtävä. Leikkauksen, sädehoidon ja solunsalpaajahoidon yhdistelmät ovat useimpien kiinteiden kasvainten hoidon vakiomuotoja, mutta osa potilaista ei reagoi positiivisesti edes intensiivisimpiin hoitoihin. Tämä voi heikentää heidän elämänlaatuaan. Ratkaisuna tähän ongelmaan MultivisionDx on edelläkävijänä kehittänyt innovatiivista diagnostiikkateknologiaa, jonka tavoitteena on säästää aikaa ja parantaa elämänlaatua.
Spatiaalinen biologia uuden yksilökohtaisen diagnostiikan saamiseksi
Tutkimusjohtaja, lääketieteen tohtori, Sara Wickström, yhdessä Helsingin yliopiston monitieteisen tiimin kanssa – johon kuuluu biologeja, fyysikkoja ja bioinsinöörejä – käynnisti tutkimusprojektin syöpädiagnostiikan tarkkuuden parantamiseksi. Tiimin tutkimus keskittyi selvittämään, kuinka kudosrakenne säätelee solujen toimintaa ja kuinka kudokset muuttuvat syövän seurauksena.
Tutkimuksen tuloksena kehitettiin uusi teknologia, joka yhdistää dataa henkilökohtaisen "sormenjäljen" luomiseksi kullekin potilaalle. MultivisionDx:n innovatiivinen menetelmä tarjoaa tarkemman keinon arvioida potilaan ennustetta ja syöpähoidon vastetta.
-Toisin kuin nykyiset diagnostiset testit, teknologiamme yhdistää tilallisen profiloinnin kasvaimen biologisten ominaisuuksien sekä sen mikroympäristön kanssa, täysin automatisoidusti ja tehokkaasti. Tutkimuksemme osoittavat, että tämä yhdistelmäanalyysi ennustaa hoitovasteita tehokkaammin kuin tällä hetkellä käytössä olevat kriteerit, sanoo tutkijatohtori Karolina Punovuori, MultivisionDx:n toimitusjohtaja.
Uusi diagnostiikkamenetelmä voi myös auttaa lääketeollisuutta tuottamaan uusia ja innovatiivisia syöpälääkkeitä markkinoille.
Markkinanäkymät: teknologiakonseptista teollisuuskumppanuuksiin
MultivisionDx-tiimi julkaisi konseptin toimivuudesta artikkelin johtavassa Cell-lehdessä vuonna 2024. Kliiniseen hyväksymisprosessiin valmistautumista varten on monikeskustutkimuksessa tehtyjen tulosten validoimiseksi solmittu kansainvälisiä kumppanuuksia. Lisäksi MultivisionDx suunnittelee integroivansa teknologiansa suurimpiin digitaalisiin patologia-alustoihin ns. lisäosamoduulina. Yhtiö aikoo myös tuottaa värjäyskittejä koepaloille.
-Tavoitteenamme on tuoda tutkimustyökalu markkinaan vuoden loppuun mennessä samalla kun valmistaudumme diagnostisen tuotteen markkinoille tuloon seuraavien 1-2 vuoden aikana. Meillä on alustavia suunnitelmia solmia kumppanuuksia Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Teknologiallamme on mahdollisuus muuttaa syöpädiagnostiikkaa, Punovuori kertoo.
Tutkimusyhteistyö rakentamassa tietä kaupallistamiselle
MultivisionDx:n uusi koneoppimiseen perustuva menetelmä on monitieteisen tutkimustiimin yhteistyön tulosta. Tiimiä johti Sara Wickström Helsingin yliopistossa yhteistyössä Turun yliopiston ja Saksan Max Planck -molekyylibiolääketieteen instituutin kanssa.
-Tämä uusi spinout-yritys on tulosta Business Finlandin rahoittamasta kaksivuotisesta Research to Business -hankkeesta. Sen aikana toteutettiin uuden innovaation kaupallistamisen valmisteluja, mukaan lukien patentointi, markkinatutkimus ja tiimin rakentaminen, Helsingin Innovaatiopalvelut Oy:n toimitusjohtaja Marko Hakovirta kertoo.
MultivisionDx:n perustajajäseniä ovat toimitusjohtaja Karolina Punovuori, datatieteen johtaja Fabien Bertillot, teknologian johtaja Janos Lengyel sekä tieteellinen asiantuntija Sara Wickström. Yhtiö on varmistanut alkurahoituksen Helsingin yliopiston rahastoilta. Helsingin Innovaatiopalvelut Oy on toiminut keskeisenä tukijana MultivisionDx:n teknologian kaupallistamisen valmisteluissa ja yhtiön muodostamisessa. MultivisionDx perustettiin huhtikuussa 2025, ja se toimii Helsingissä.
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja, Karolina Punovuori, karolina.punovuori@multivision.ai