Helsingin normaalilyseo palkittiin ympäristötyöstään Vihreällä lipulla

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Helsingin normaalilyseolle Vihreän lipun osoitukseksi korkeatasoisesta, suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä.

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 73 maassa. Suomessa Vihreässä lipussa on mukana jo 105 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa.

Helsingin normaalilyseon kahden vuoden 2022 ja 2023 Vihreä lippu toiminnan teemana oli Kestävä kulutus ja jätteiden vähentäminen.  

Vihreä lippu raadissamme on ollut yläkoululaisia, lukiolaisia ja kaksi opettajaa.

Raati on toiminut erittäin aktiivisesti ja edistänyt valittua teemaa norssin arjessa monella tapaa, tässä muutamia esimerkkejä. Olemme raatilaisten toiminnan ansiosta saaneet kouluumme uudet lajitteluroska-astiat, norssin käytävät ovat siistiytyneet. Vihreä lippu raati tehnyt myös yhteistyötä kouluravintolan kanssa, olemme punninneet hävikkiruokamääriä ja olemme yrittäneet vaikuttaa kasvisruokatarjoiluun. 

Raatilaiset ovat huolehtineet norssin viherkasveista ja olemme Norssin päivänä toukokuussa pitäneet kesäkukkien ja yrttien istutuspajaa. Vihreä lippu raatilaiset ovat olleet mukana järjestämässä Vaatevallankumous päiviä, organisoineet vaatteiden vaihtorekkejä sekä tuunaus- ja korjauspajoja. Norssin vihreä lippu raatilaiset ovat pitäneet ala- ja yläkoululaisille askartelupajoja, joissa on käytetty kierrätys- ja luonnonmateriaaleja. Olemme myös osallistuneet 2.2. eli toinen toista päivään ja kiittäneet  norssin henkilökuntaa ja ravintolaväkeä heidän tärkeästä työstään norssissa. 

Vihreä lippu jatkaa toimintaansa uudella lähiympäristö-teemalla seuraavan kaksivuotiskauden. Uudet oppilas- ja opiskelijajäsenet ovat tervetulleita mukaan toimintaamme to 7.3. klo 9.45 /käsityöstudio.

HELSINGIN NORMAALILYSEOSSA vietetään PE 16.2.2024 Vihreä lippu -juhlaa, jolloin nostamme Vihreän lipun salkoon.

VIHREÄ LIPPU RAATI JA OPETTAJAT

Päivikki Välttilä ja Minna Matinlauri

Lisätietoa Vihreä lippu -ohjelmasta: http://www.vihrealippu.fi

Tiedote kaikista myönnetyistä Vihreistä lipuista:http://https://vihrealippu.fi/2023/12/43-toimijalle-myonnettiin-vihrea-lippu-tunnustuksena-merkityksellisesta-ymparistokasvatustoiminnasta/