Joulukuussa Anna-Riikka Carlson ottaa meidät vastaan Bonnierin tiloissa. WSOY on Suomen suurin kustantamo, jonka vaikutusvalta kirjalliseen kulttuuriin on perustava. Onko kustantamolla tietoista roolia pitää yllä sivistystä? Voiko kaupalliselle toiminnalle asettaa odotuksia sivistyksen suhteen ylipäätään? Miten kustantaja vastaa kysymykseen laskelmoidusta kirjallisuudesta - yleensähän kirjataloja on tapana moittia liiallisesta kaupallisuudesta. Eikö se ole täysi paradoksi, jos toiminta perustuu liiketalouteen? Entä mikä kustantamoiden ja akateemisen kirjallisuuden suhde? Vuotavatko ne toisiinsa, vai toimivatko ne itsenäisesti. Mikä on kirjallisuuden tulevaisuus Suomen suurimman kustantamon näkökulmasta - ja mikä on sen rooli yhteiskunnassa? Voimmeko kirjallisuuden lukijoina luottaa aina siihen, että WSOY julkaisee riittävän kattavasti nimikkeitä pitääkseen meidät ajan tasalla siitä, mitä kirjallinen kulttuuri pitää sisällään.

Käydään siis läpi sitä, miten kirjoja valitaan kustannettavaksi ja kuinka paljon kustantamo on sen varassa, minkälaisia kirjoituksia tarjotaan kustannettavaksi. Onko kirjallisuus kumuloituva taiteenlaji, joka paranee vuosi vuodelta - vai onko kirjallisuudessa lamakausia, jolloin julkaistavien tekstien taso laskee?

Rajallinen määrä paikkoja. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ma 10.12. klo 17-18.30, Lönnrotinkatu 18 A, 2 kerros. Soita summeria jossa lukee Bonnier books.

25 vuotta hiiltyneitä papyruksia: Yleisötilaisuus ja Petran hiiltyneiden papyrusten viidennen eli viimeisen osan julkistaminen.

  • Jaakko Frösén, 25 vuotta Petran hiiltyneitä papyruksia
  • Antti Arjava, Petran asukkaat
  • Jorma Kaimio, Kolmen veljeksen perinnönjako
  • Maarit Kaimio, Naapurusriita
  • Matias Buchholz, Petran laki ja lakikieli
  • Marja Vierros, Mitä kieliä Petrassa käytettiin 500-luvulla?

Ti 11.12.2018 klo 18:15. Helsingin yliopisto päärakennus, Sali 1, 2 kerros, Fabianinkatu 33

Farmasian tiedekunnan päivä Tiedekulmassa. Aamupäivän seminaarissa keskustellaan lääkkeistä ja niiden ympäristövaikutuksista. Iltapäivällä tarjoillaan ajankohtaiskatsauksia soten vaikutuksista lääkehoitoon, lääkealan kestävästä kehityksestä ja lääkekehitysmenetelmistä sydän- ja aivosairauksien hoidossa. Tapahtuman päättää Alumniyhdistyksen afterwork-tilaisuus jäsenilleen.

Ke 12.12.2018 klo 9-16, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Alumniyhdistys järjestää unohtumattoman matkan Wieniin 28.12.2018 – 1.1.2019 viettämään uutta vuotta. Uudenvuoden aattona menemme perinteiseen Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konserttiin Musikvereinin konserttitalolle ja tanssimme wienervalssia Hofburgin satulinnassa.

Elegantti Wien houkuttelee ensiluokkaisella kulttuurillaan ja musiikillaan. Täällä Mozart, Beethoven ja Strauss loivat kuuluisimmat teoksensa. Matkalla kohtaamme maailmanluokan arkkitehtuuria, näemme palatseja ja historiallisia rakennuksia upeine julkisivuineen Ringstrassen varrella, joka muodostaa kaupungin sydämen. Wien on kuuluisa kahvilakulttuuristaan (Kaffeehauskultur) ja kahviloiden nimet kuten Bräunerhof, Central, Demel, Hawelka ja Kleine tunnetaan maan rajojen ulkopuolellakin.

Matkan aikana nautimme mm. Wienin filharmonikkojen konsertista Musikvereinissa, Grand Balista Hofburgin linnassa sekä musikaalista My Fair Lady Wienin kansanoopperassa. Juhlaillallinen nautitaan Wienin vanhimmassa ravintolassa (Griechenbeisl) ja vierailemme myyttisessä Schönbrunnin linnassa. Heurigen-illan aikana nautitaan perinteisestä ruoasta ja Schrammel-musiikista. Jouluisella Kärtnerstrassen kadulla voi tehdä hienoja löytöjä. Ne, jotka haluavat, voivat tutustua Lipizzan hevosiin espanjalaisessa ratsastuskoulussa.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: alumni@axtours.fi, 040 483 4950. TÄYNNÄ. Tiedustele peruutuspaikkoja.

Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen Päivät järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksella 9.–13.1.2019. Ohjelma rakentuu Rohkeus – Mod -teeman ympärille, jota tarkastellaan niin tekoälytutkimuksen ja luonnontieteiden kuin historian ja yhteiskuntatieteidenkin näkökulmista. Keskenään hyvin erilaisista keskusteluista ja luennoista löytyy kuitenkin jotain yhteistä: rohkeus on usein rajojen ylittämistä.

Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Viime kerralla tapahtumaan osallistui liki 15 000 ihmistä. Päivien yhteydessä järjestetään kaupunkitapahtumia (Tiedettä kaupungissa 9.-10.1. ja Tieteiden yö 10.1.) sekä Nuorten päivä 11.1.2019. Tieteen päivien kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Ohjelma löytyy verkosta osoitteesta www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2019. Painettua ohjelmalehteä jaetaan itse tapahtuman lisäksi Alumniyhdistyksen tapahtumissa ja toimistolla Porthaniassa, Helsingin yliopiston päärakennuksella, Kaisa-talon WELL-kahvilassa, Tiedekirjassa sekä Tieteiden talolla.

Tieteen päiviä järjestävät Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen Kulttuurirahasto, Suomalainen Tiedeakatemia, Finska Vetenskaps-Societeten – Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia ja Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland. Päiviä tukevat lisäksi Tieteen tiedotus ry, Koneen Säätiö ja Helsingin yliopisto.

Seuraa Tieteen päiviä somessa: Facebook ja Twitter.

9.-13.1.2019, Helsingin yliopiston päärakennus

Alumniyhdistys tekee aktiivisesti yhteistyötä usean eri alumniryhmän kanssa. Alumniyhdistyksen jäsenet voivat jäsenmaksun suorittamisen yhteydessä liittyä myös niihin muihin alumniryhmiin, joiden kanssa tästä on sovittu. Tutustu ryhmien ja klubien ohjelmaan!