Kirjallisuuspiirin vieraana runoilija Juha Kulmala.

Kirjallisuus muuttuu, ja muutoksen keskellä on runous

Koko runoutta ei pysty kukaan enää hahmottamaan, mutta sen keskellä seisoo Juha Kulmala.

Kun kieli muuttuu, runous on muutoksen hermolla. Runoutta seuraa journalismi, ja selittää muutosta. Essee kultivoi journalismia, ja viimeisenä tulee fiktiivinen proosa - siis romaani.

Kaikki murrokset koskettavat runoutta: itse kielen muutos. Painotuotteiden muutos, kustannusalan muutos.

Runoudessa tehdään historiaa. Juha Kulmala seisoo muutoksen keskellä. Kulmalan tuotanto tarjoaa hyvän ikkunan runouteen. Hänen tuotantonsa on sanatasolla klassista runoutta. Runous on kirjallisuuden sulatusuuni - paitsi kirjallisuuden, myös muiden taiteenlajien.

Kulmala edustaa sekä perinteistä että modernia runoutta, ja nykyinen murtuma näkyy hänen työssään.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ti 9.10. klo 17-18.30, Päärakennus, sali 13, Fabianinkatu 33

Suomalaiset huippuasiantuntijat kertovat kansantajuisesti vuoden 2018 Nobel-palkittujen tutkimusten aiheista, tekijöistä, saavutuksista sekä niiden merkityksestä.

Tilaisuuden juontavat Jukka Ruukki ja Mari Heikkilä. Kekustelun järjestää Suomen Tiedeakatemiat.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta istumapaikkoja on rajoitetusti. Ennakkoilmoittautumista ei ole. Jos et pääse paikalle, voit seurata keskustelua suorana lähetyksenä HS.fi-verkkosivulla. Tervetuloa!

Ke 10.10.2018 klo 17.00-18.30, Sanomatalon Mediatori, Töölönlahdenkatu 2

Tule pitämään hauskaa  – juhli alumniporukalla kasarihengessä!

Luvassa tanssia, sopivasti ohjelmaa ja tervehdyksiä,  hyvää tunnelmaa sekä Vuoden Alumnin julkistaminen.  Tumma puku tai halutessaan voi pukeutua 80-luvun  muodin mukaan. Plaseerattu illallinen. 

Tiesitkö, että 80-luvun kestosuosikit – kivipestyt farkut – tulivat ensimmäistä kertaa maailmalle Marokon käsityöläisten kautta: American Garment Finishers ja Levi Strauss kehittivät Potassium Permanganate -metodin ja tuottivat laadukkaat kankaat Marokossa. Näin syntyi Leviksen malliston kestosuosikki joka valloitti maailman 80-luvun lopulla.

Ilmoittaudu mukaan ja osta lippu alumnikaupasta. Liput myydään yleensä loppuun toukokuussa!

Pe 12.10.2018 klo. 18–24, Bottan juhlasali, Museokatu 10

Alumniyhdistys järjestää kolme peräkkäistä matkaa Jordaniaan ja Petraan 14.–21.10.2018 (täynnä), 21.-28.10.2018 (täynnä) ja 28.10-4.11.2018 (täynnä). Asiantuntijaoppaana toimii Helsingin yliopiston kreikkalaisen filologian professori Jaakko Frösén, joka on Suomalaiset Aaronin vuoren kaivaukset -projektin johtaja ja erikoistunut klassiseen arkeologiaan itäisellä Välimerellä. Matkalla tutustutaan muun muassa Frösénin johtamiin arkeologisiin kaivauksiin sekä Petran kaupunkiin ja Aaronin vuoreen paikallisten beduiinien opastamina. Kahdeksaan päivään sisältyy myös sukeltamista ja hauskoja illallisia hyvässä seurassa.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: alumni@axtours.fi, 040 483 4950. TÄYNNÄ. Tiedustele peruutuspaikkoja.

Vieraana Sirpa Kähkönen, Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja ja sitä ennen Suomen Penin puheenjohtaja. Hän on realistisen proosan kärkinimi Suomessa ja edustaa tuotannossaan vahvinta kansallista kirjallista kulttuuria. Minkälaisen tehtävän hän näkee omalla tuotannollaan olevan? Käymme läpi paitsi kirjallisuuden merkitystä suomalaisuuteen yleensä, myös sitä, mikä on sananvapauden tilanne. Maailmassa se murenee, mutta käykö niin Suomessa? Mikä on kirjailijan rooli yhteiskunnassa, joka polarisoituu nopeasti? Miten Unkarin kaltainen tilanne on ikinä voinut syntyä sananvapaaseen länsimaahan? Kirjailijan perinteinen paikka on olla intellektuelli, sanan alkuperäinen merkitys on vailla oppiarvoa tai asemaa oleva riippumaton ajattelija.

 Suomalaisen kirjallisuuden keskushahmona Kähkönen on oikea henkilö pohtimaan kirjallisuuden asemaa nyky-Suomessa sekä sivistyksen merkitystä. Kun kirjallisuuden vastaanotto ei enää kata koko maan väestöä, voidaanko puhua suoraan sivistyksen kriisistä? Mikä on silloin kirjallisuuden instituutioiden paikka ja merkitys yhteiskunnassa?

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ma 12.11. klo 17-18.30, Päärakennus, sali 13, Fabianinkatu 33

Ylioppilaskunta täyttää tänä vuonna 150 vuotta ja Alumniyhdistys on päättänyt juhlistaa sisaryhdistystään järjestämällä yhdessä sen kanssa ikimuistoisen Silliksen sunnuntaina 25.11.2018 kl 12-18. Näin HYY150-juhlaviikonloppu voi jatkua lauantain pöytäjuhlan, jatkojen ja ja-jatkojenkin jälkeen aina sunnuntai-iltaan saakka. Haluatko sinä olla osa tätä ikimuistoista tapahtumaa?

Kumpulan kampuksella Physicumissa järjestettävässä Silliksessä aiemmat opiskelijat ja nykyopiskelijat kohtaavat rennossa ja hauskassa tunnelmassa. Juhlaan on varattu 150 alumnilippua ja 150 opiskelijalippua. Silliksen hinta on alumneille 45 euroa ja opiskelijoille 15 euroa. Alumnilipulla subventoidaan puolet opiskelijan sillislipusta. Tapahtumassa alumnilla on mahdollisuus kohdata se opiskelija, jota hän on puolikkaan silliskortin verran avustanut. Kohtaaminen ei ole pakollinen vaan edellyttää kummankin halukkuutta verkostoitua keskenään. Ilmoittaudu mukaan ja osta lippu alumnikaupasta.

Haluatko tukea HYY150 vuosijuhlaa laajemmin?
Haluatko sinä tai taustayhteisösi olla mukana toteuttamassa vuosisadan juhlaviikonloppua? Nyt juuri sinulla on mahdollisuus päästä osaksi ainutlaatuista HYY150-juhlavuotta lähtemällä mukaan juhlavuoden yhteistyökumppaniksi. Kyseinen viikonloppu on loistava paikka näkyä opiskelijoiden, alumnien, päättäjien, yritysmaailman vaikuttajien ja HYYn 27 000 jäsenen keskuudessa. Silliksen yhteydessä yritykset voivat saada näkyvyyttä erilaisilla kumppanuuspaketeilla, jotka räätälöidään yrityksen toiveiden mukaisesti. Kiinnostuitko? Lue lisää yhteistyökumppanuudesta täältä.

Su 25.11.2018 kl 12-18, Physicum kumpulan kampus, Gustav Hällströmintie 2

Kiitospäivän risteily (Thanksgiving) vie Mississippiin ja New Orleansiin 17.–28.11.2018 yhdistäen Amerikan etelän historian sekä jazz- ja bluesmusiikin. Matka alkaa New Orleansin Bourbon Streetiltä ja jatkuu risteilynä Memphisiin siipirataslaiva American Queenilla. Hyvin varustetuissa hyteissä ja sisustuksessa näkyy viktoriaanisen ajan loisto. Jokiristeily tarjoaa näkymiä pitkin Mississipin rantoja Mark Twainin Amerikasta. Pysähdykset tarjoavat etelävaltioiden historiaa, cajun ja creole -keittiön herkkuja ja huippuluokan viihdettä. Iltaisin paikallinen musiikki soi Grand Salongissa. Päätämme risteilyn gospel ja rythm and blues-musiikin keskukseen Memphisiin jonka Beales Streatin klubeilla uransa aloittivat mm. BB King ja Elvis Presley.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: alumni@axtours.fi, 040 483 4950. TÄYNNÄ. Tiedustele peruutuspaikkoja.

Helsingin yliopiston alumni ry:n Vuosikokous

Vuosikokousmateriaali on nähtävillä yhdistyksen kotisivuilla ja toimistolla. Ilmoittaudu mukaan ja vaikuta. Kokouksen jälkeen tarjoilua.

Torstaina 29.11.2018 klo 17–19, Yliopiston päärakennus, Pieni juhlasali, Fabianinkatu 33, 4. krs

Joulukuussa Anna-Riikka Carlson ottaa meidät vastaan Bonnierin tiloissa. WSOY on Suomen suurin kustantamo, jonka vaikutusvalta kirjalliseen kulttuuriin on perustava. Onko kustantamolla tietoista roolia pitää yllä sivistystä? Voiko kaupalliselle toiminnalle asettaa odotuksia sivistyksen suhteen ylipäätään? Miten kustantaja vastaa kysymykseen laskelmoidusta kirjallisuudesta - yleensähän kirjataloja on tapana moittia liiallisesta kaupallisuudesta. Eikö se ole täysi paradoksi, jos toiminta perustuu liiketalouteen? Entä mikä kustantamoiden ja akateemisen kirjallisuuden suhde? Vuotavatko ne toisiinsa, vai toimivatko ne itsenäisesti. Mikä on kirjallisuuden tulevaisuus Suomen suurimman kustantamon näkökulmasta - ja mikä on sen rooli yhteiskunnassa? Voimmeko kirjallisuuden lukijoina luottaa aina siihen, että WSOY julkaisee riittävän kattavasti nimikkeitä pitääkseen meidät ajan tasalla siitä, mitä kirjallinen kulttuuri pitää sisällään.

Käydään siis läpi sitä, miten kirjoja valitaan kustannettavaksi ja kuinka paljon kustantamo on sen varassa, minkälaisia kirjoituksia tarjotaan kustannettavaksi. Onko kirjallisuus kumuloituva taiteenlaji, joka paranee vuosi vuodelta - vai onko kirjallisuudessa lamakausia, jolloin julkaistavien tekstien taso laskee?

Rajallinen määrä paikkoja. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ma 10.12. klo 17-18.30. Paikka ilmoitetaan pian.

Alumniyhdistys järjestää unohtumattoman matkan Wieniin 28.12.2018 – 1.1.2019 viettämään uutta vuotta. Uudenvuoden aattona menemme perinteiseen Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konserttiin Musikvereinin konserttitalolle ja tanssimme wienervalssia Hofburgin satulinnassa.

Elegantti Wien houkuttelee ensiluokkaisella kulttuurillaan ja musiikillaan. Täällä Mozart, Beethoven ja Strauss loivat kuuluisimmat teoksensa. Matkalla kohtaamme maailmanluokan arkkitehtuuria, näemme palatseja ja historiallisia rakennuksia upeine julkisivuineen Ringstrassen varrella, joka muodostaa kaupungin sydämen. Wien on kuuluisa kahvilakulttuuristaan (Kaffeehauskultur) ja kahviloiden nimet kuten Bräunerhof, Central, Demel, Hawelka ja Kleine tunnetaan maan rajojen ulkopuolellakin.

Matkan aikana nautimme mm. Wienin filharmonikkojen konsertista Musikvereinissa, Grand Balista Hofburgin linnassa sekä musikaalista My Fair Lady Wienin kansanoopperassa. Juhlaillallinen nautitaan Wienin vanhimmassa ravintolassa (Griechenbeisl) ja vierailemme myyttisessä Schönbrunnin linnassa. Heurigen-illan aikana nautitaan perinteisestä ruoasta ja Schrammel-musiikista. Jouluisella Kärtnerstrassen kadulla voi tehdä hienoja löytöjä. Ne, jotka haluavat, voivat tutustua Lipizzan hevosiin espanjalaisessa ratsastuskoulussa.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: alumni@axtours.fi, 040 483 4950. TÄYNNÄ. Tiedustele peruutuspaikkoja.

Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Viime kerralla tapahtumaan osallistui liki 15 000 ihmistä. Päivien yhteydessä järjestetään kaupunkitapahtumia (Tiedettä kaupungissa 9.-10.1. ja Tieteiden yö 10.1.) sekä Nuorten päivä 11.1.2019.

Seuraa Tieteen päiviä somessa: Facebook ja Twitter.

Tieteen päivien 2019 ohjelma julkistetaan lokakuussa 2018. Ohjelmalehteä jaetaan itse tapahtuman lisäksi Alumniyhdistyksen toimistolla, Helsingin kirjamessuilla, Helsingin yliopiston eri toimipisteillä, valikoiduissa kirjakaupoissa, kirjastoissa ja kahviloissa.

9.-13.1.2019, Helsingin yliopiston päärakennus

Alumniyhdistys tekee aktiivisesti yhteistyötä usean eri alumniryhmän kanssa. Alumniyhdistyksen jäsenet voivat jäsenmaksun suorittamisen yhteydessä liittyä myös niihin muihin alumniryhmiin, joiden kanssa tästä on sovittu. Tutustu ryhmien ja klubien ohjelmaan!