Kirjallisuuden tehtävä ja kirjallisuus ammattina. Keskustelijoina Antti Nylén ja Saara Turunen. Keskustelun vetäjä: Mikko Aarne.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ma 11.3.2019, klo 17-18, Porthania, sali PII, Yliopistonkatu 3

AlumniForum: Vuoden Alumni 2019 yleisöluento

Ulkomaantoimittaja Heikki Aittokosken luento Uusi maailmanjärjestys ja liberaalin demokratian ahdinko. Miksi 90-luku päättyi? Kuka pysäyttäisi sortovaltiaat ja populistit? Onko Euroopalla tulevaisuus?

Kiinan vaikutuspiiri laajenee. Donald Trump mellastaa Twitterissä. Vladimir Putinin Venäjä on palannut voimapolitiikkaan. Euroopassa populistit valtaavat politiikan ilmatilaa.

Liberaali demokratia – koko totuttu maailmanjärjestys – on uhattuna sekä ulkoa että sisältä. Miten näin on päässyt käymään? Ja miten meidän käy?

Ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija Heikki Aittokoski on seurannut maailman tilaa työkseen 1990-luvulta lähtien. Luennossaan hän kertoo omakohtaisen tarinansa viime vuosikymmenistä ja esittää arvionsa siitä, mihin maailma on menossa.

To 14.3.2019 klo 16.30, Yliopiston juhlasali, Aleksanterinkatu 5

Helsingin kaupunginorkesteri konsertoi Helsingin yliopiston juhlasalissa kamarimusiikkikokoonpanossa keväisenä lauantaina. Konserttien teema on Pietari–Pariisi, säveltäjäystävyyksiä yli rajojen. Konsertissa kuullaan musiikkia mm. Debussylta, Stravinskylta, Tšaikovskilta ja Saint-Saënsilta. Yliopiston juhlasali oli HKO:n kotisali vuodesta 1882 vuoteen 1971.

Liput

Alumneille on varattu 200 lippua, paikat ovat numeroimattomat. Alumni-lipun hinta on 12€ (norm. 15€). Liput lunastetaan omatoimisesti koodilla ALUMNI Ticketmasterin myyntipisteistä 11.3.2019 mennessä. Lipun hintaan lisätään Ticketmasterin toimituskulut. Lippuja voi varata numerosta 0600 10 800 (1,98 euroa/min+pvm).

Tiedustelut: helsinki.philharmonic@hel.fi ja 09 3102 2710.

La 23.3.2019 klo 18, Yliopiston juhlasali, Aleksanterinkatu 5

Meduusan huone – kuvia vallasta

"Medusa oli kreikkalaisen mytologian mukaan kaunis nuori neito, jonka Poseidon raiskasi. Rangaistukseksi tapahtuneesta Medusa muutettiin kammottavaksi hirviöksi, jolla oli käärmetukka. Medusan huone on fragmentaarinen teatteriesitys, joka on saanut innoituksensa Medusan myytistä. Se on hienovarainen ja unenomainen kuvaus sukupuoleen liittyvästä vallasta ja hiljentämisen käytännöistä. Teos tarkastelee aiheitaan musiikkia ja visuaalista kerrontaa apunaan käyttäen.

Medusan huone -esitys jatkaa Saara Turusen aiemmasta teatteriteoksesta, Tavallisuuden aaveesta tuttua näyttämökieltä ja esittämisen tapaa.Esitykset toimivat eräänlaisena teosparina, mutta samaan aikaan ne rakentavat kuitenkin kokonaan oman, itsenäisen ja erityisen maailmansa.”

Teksti ja ohjaus: Saara Turunen. Rooleissa: Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Katja Küttner, Aksinja Lommi ja Ylermi Rajamaa.

Ennen esitystä

Ohjaaja Saara Turunen kertoo yhdistyksen jäsenille teoksesta. Ennakko- ohjelma alkaa klo 17.30. 

Liput

Alumneille on varattu 100 lippua. Lipun hinta on 35€ ja sisältää ennakko-ohjelman. Liput lunastetaan omatoimisesti Q-teatterin toimistolta, Tunturikatu 16 C p. 09-4542 1333 (avoinna ti-pe klo 11-15) 5.3.2019 mennessä. Käytä varausnumeroa 606892628.

Halutessasi voit saada liput myös laskulla soittamalla Q:n lipunmyyntiin, Q-teatterin laskutuslisä on 5€/tilaus. Liput voi lunastaa myös Tiketin toimipisteistä. Lipun hinta Tiketistä noudettuna on toimitusmaksun kanssa 37,50€/lippu.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista yhdistykselle.

Ke 27.3.2019 klo 19, Q-teatteri, Tunturikatu 16

Japanin filharmoninen orkesteri tekee ensivierailunsa Suomeen 2.4.2019 Suomen ja Japanin välisten diplomaattisuhteiden 100- vuotisjuhlan kunniaksi.

Konsertin johtaa ylikapellimestari Pietari Inkinen, solistina BBC:n Vuoden Nuori Solisti 2016 ja kaksinkertainen Classic BRIT Awards -palkinnon voittaja sellotaiteilija Sheku Kanneh-Mason, joka soitti itsensä suuren yleisön sydämiin Britannian viimeisimmissä kuninkaallisissa häissä.

Ennen esitystä alumneille järjestetän ennakko-ohjlema tilaisuus.

Liput

Alumneille on varattu 100 lippua. Lipun hinta on 65€ kun se lunastetaan Musiikkitalon lipunmyynnistä. Muissa Ticketmasterin lipunmyynneissä lipun hintaan lisätään toimituskulut. Liput lunastetaan omatoimisesti 6.3.2019 mennessä. Käytä varauskoodia 14377633. Lippua ei voi lunastaa verkosta. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista yhdistykselle.

Ti 2.4.2019 klo 19, Helsingin Musiikkitalo, konserttisali, Mannerheimintie 13 A

Niin kauan kuin ihmiset ovat esittäneet ympäröivää maailmaansa kartoilla on karttoja käytetty myös informaatiovaikuttamisen ja vallankäytön välineenä. Karttojen avulla on luotu ja vahvistettu kansallista identiteettiä, merkitty valtapiirejä sekä demonisoitu vihollisia.

Valtamedia ja sosiaalinen media ovat visuaalisten aineistojen suuria hyödyntäjiä. Niissä kartoilla viestimi­nen on noussut uudelleen keskeiseksi informaatiovai­kuttamisen välineeksi ennen kaikkea siksi, että visuaa­lisesti korkeatasoisia karttoja on totuttu pitämään liki tieteellisinä dokumentteina, vaikka todellisuudessa ne usein kertovat vain kertojansa tarinaa. Lisäksi globaali­en, helppokäyttöisten ja ilmaisten jakelukanavien myö­tä myös tiedon tuottamisen demokratisoituminen on muuttanut peruuttamattomasti vallankäytön asetelmia. Totuuden jälkeisenä aikana karttojen tekemisen ja eri­ tyisesti lukemisen taito nousee arvoon, jota emme vielä kymmenen vuotta sitten osanneet nähdä.

Ajankohtaisesta aiheesta keskustelevat Maanmittaus­laitoksen Paikkatietokeskuksen Geoinformatiikan ja kartografian osastolta osastonjohtaja, professori Juha Oksanen ja vanhempi tutkija Pyry Kettunen. Oksanen on Suomen Kartografisen Seuran puheen­johtaja ja Kettunen hallituksen jäsen.

To 4.4.2019, klo 17-19, Metsätalo, sali 1, Unioninkatu 40

Kulttuurinen omiminen kaunokirjallisuudessa. Keskustelijoina Elina Hirvonen, Nurah Farah ja Jani Saxell. Keskustelun vetäjät: Anna-Riikka Carlson ja Hannu Harju.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ma 8.4.2019, klo 17-18, Porthania, sali PII, Yliopistonkatu 3

Johann Sebastian Bachin (1685–1750) passiot ovat kuuluneet helsinkiläisten pääsiäiseen vuodesta 1921 lähtien. Esitykset sijoittuvat lähes poikkeuksetta kirkkoihin – johtihan Bach itse passiot Leipzigin kirkoissa. Helsingin Barokkiorkesterin Matteus-passio tulee soimaan kuitenkin Helsingin Musiikkitalon konserttisalissa. Kun kristinuskon visuaaliset symbolit poistuvat kuulijan näkökentästä, avautuu uusia mahdollisuuksia pohtia suhdettaan tähän länsimaisen taidemusiikin mestariteokseen.

Bach oli musiikin historian nerokkaimpia inhimillisyyden kuvaajia. Hänen terävästä kynästään syntyy tarkkanäköisiä kuvauksia ihmisistä: on idoliaan pettäviä seuraajia, populismin puristuksessa vastuutaan pakoilevia valtaa pitäviä, viattomia ja syyllisiä.  Matteus-passio voidaan nähdä universaalina ja ajattomana kuvana ihmisen suuruudesta ja pienuudesta. Juuri siksi se yllättää ajankohtaisuudellaan.

Suositun Helsingin Barokkiorkesterin esitys erottuu muusta tarjonnasta myös poikkeuksellisen kansainvälisellä kokoonpanollaan. Se tuo ensimmäisen kerran Suomeen ilmiömäisen hollantilaistenori Marcel Beekmanin ja saksalaisen kuorosensaation Audin nuorisokuoron. Solistien joukossa on kuitenkin myös orkesterin yleisölle tuttuja upeita laulajia, kuten Elisabeth Breuer, Benno Schachtner, Jonathan Sells ja Cornelius Uhle. Konsertin johtaa orkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen.

Ennen konserttia Márta Schmidt kertoo orkesterista ja Aapo Häkkinen puolestaan kertoo teoksesta. Alumnien ennakko-ohjelma alkaa klo 15 Musiikkitalon Terassilämpiössä.

Liput

Alumneille on varattu 80 lippua. Lipun hinta on 37 € sisältäen Terassilämpiön tilaisuuden. Liput lunastetaan omatoimisesti 8.3.2019 mennessä Tickemasterin linkin kautta:

https://www.ticketmaster.fi/event/236975?CL_ORIGIN=ORIGIN5

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista yhdistykselle.

Su 14.4.2019 klo 16, Helsingin Musiikkitalo, konserttisali, Mannerheimintie 13 A

Ilmastonmuutoksen käsittely kaunokirjallisuudessa. Keskustelijoina Emma Puikkonen, Leo Stranius ja Ina Westman. Keskustelun vetäjä: Anna-Riikka Carlson.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ma 13.5.2019, klo 17-18, Porthania, Yliopistonkatu 3

Toukokuussa 2019 vietetään suuresti Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlaa. Alumniyhdistys ja Helsingin yliopisto liittyvät mukaan teemavuoden juhlintaan järjestämällä Helsingin yliopiston juhlasalissa suomalais-japanilaisen konsertin torstaina 16.5.2019. Konsertti kokoaa yhteen suomalaisia ja japanilaisia muusikoita esittämään kummankin maan rakastettuja musiikkiteoksia Sibeliuksesta Studio Ghiblin elokuvasävelmiin. Esiintymässä Eva Alkula, Naoko Ichihashi, Lasse Lehtonen, Laura Leisma, Lauri Rantamoijanen ja Kumi Shimozaki. Ainutlaatuiseen konserttiin on vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

Käsiohjelman voi ostaa ovelta käteisellä 15 euroa.

To 16.5.2019 klo 15.30-18.30, Juhlasali, Aleksanterinkatu 5

Perinteikäs AlumniGolf pelataan jälleen toukokuussa. AlumniGolfiin osallistuu niin alumneja kuin yliopiston henkilökuntaa. Pelin jälkeen syödään yhteinen lounas.

Jälkipeleissä 2018 Nils-Henrik ”Nisse” Wasenius esitti toivomuksen, että tulevaisuudessa käytäi­siin lisäkisa 70 vuotiaiden kesken – tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja vanhemmat. Pelipaikka valitaan alkukeväästä. Tiedotamme siitä verkkosivuilla ja ilmoittautuneille sähköpostitse. 

Ilmoittaudu mukaan ja osta pelipaikka Alumnikaupasta (maksua ei palauteta, mutta pelipaikkansa voi antaa eteenpäin toisella alumnille tai ystävälle).

Ti 28.5.2019, kellonaika, pelipaikan hinta ja paikka vahvistetaan myöhemmin kevään aikana.

Professor emeritus Paavo Castrén: Den grekiska och feniciska koloniseringen av Medelhavsområdet.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och
varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

Onsdag 2.10 kl. 17

Tämän vuoden business- ja johtajuus-seminaarin teemana on Kasvu (Growth). Alumniyhdistyksen tiedekulmassa järjestettävässä live stream -tilaisuudessa voit seurata muiden alumnien ja opiskelijoiden seurassa tapahtumassa puhuvien, maailman arvostetuimpien johtajien ja menestyneiden vaikuttajien esityksiä. Puhujiin kuuluvat tänä vuonna mm. Apple -yrityksen perustaja Steve Wozniak sekä Oscar­palkittu näyttelijä, ohjaaja-tuottaja, yrittäjä ja YK:n rauhanlähettiläs George Glooney.

Rajallinen määrä paikkoja. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Alumniyhdistyksen ainaisjäsenille järjestetään verkostoitumistilaisuus tapahtuman yhteydessä.

Ke–to 9.–10.10.2019, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Professor Mika Kajava: Antiikin olympialaiset liikkuvuuden moottorina.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och
varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

Onsdag 16.10 kl. 17

FD Kristian Göransson, Direktör för Svenska institutet i Rom: Sicilien som grekisk koloni.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och
varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

Torsdag 31.10 kl. 17

Professor Arja Karivieri, Direktör för Finlands Rom-institut: Mobiliteten i hamnstäderna Ostia och Portus.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och
varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

Torsdag 21.11 kl. 17

Hel­sin­gin yli­opis­ton alum­ni ry:n Vuo­si­ko­kous

Vuosikokousmateriaali on nähtävillä yhdistyksen kotisivuilla ja toimistolla arkisin kello 9-14. Ilmoittaudu mukaan ja vaikuta. Kokouksen jälkeen tarjoilua.

To 28.11.2019 klo 17-19

Alumniyhdistys tekee aktiivisesti yhteistyötä usean eri alumniryhmän kanssa. Alumniyhdistyksen jäsenet voivat jäsenmaksun suorittamisen yhteydessä liittyä myös niihin muihin alumniryhmiin, joiden kanssa tästä on sovittu. Tutustu ryhmien ja klubien ohjelmaan!