Roulettenburg on Viiruksen syksyn 2019 päätuotanto ja Jussi Sorjasen ohjausdebyytti teatterilla. Esitys kertoo rahasta, eskapismista, viihtymisestä, uhkapelaamisesta keinotodellisuudesta ja addiktioista. Roulettenburg on viihdyttävä painajainen Fjodor Dostojevskin hengessä (Pelurit 1866). Rooleissa Sue Lemström, Oskar Pöysti, Jessica Raita, Petra Heinänen ja Martin Bahne. Esitys on ruotsinkielinen ja tekstitetty suomeksi ja englanniksi.

Ennakko-ohjelma

Tilaisuuteen osallistuville Alumniyhdistyksen jäsenille ja heidän aveceilleen järjestetään taiteilijakeskustelu näytelmän ohjaajan Jussi Sorjasen kanssa klo 17.30-18 Teater Viiruksen Galleriet-yleisöaulassa.

Liput

Alumnilipun hinta on 25€ (norm. 30€). Liput voit varata sähköpostitse viirus@viirus.fi tai puhelimitse 09 440 224. Mainitse varauksen yhteydessä olevasi Alumniyhdistyksen jäsen. Alumnihinta on voimassa 15.9.2019 asti.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista yhdistykselle.

Pe 20.9.2019 klo 19 , Teater Viirus, Välimerenkatu 14, Helsinki

Päivitä tietosi maailmasta Tiedekulman Crazy World -tapahtumissa. Ohjelmasarja tarkastelee maailman tilaa ja löytää kiristyneen kansainvälisen ilmapiirin ja vastakkainasettelujen keskeltä myös valopilkkuja ja ratkaisuja. Osallistu tapahtumiin paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena!

To-ke 12.-25.9.2019, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Kalevala elävänä tai kuolleena-festivaali on Tuomari Nurmion ja Juha Hurmeen perustaman KalevalaFest -hankkeen ensimmäinen kaupunkifestivaali. Kalevala elävänä tai kuolleena järjestetään Tavastia-klubilla perjantaina 20.9.2019 ja lauantaina 21.9.2019.

Lipun hintaan sisältyy alumneille ennakko-ohjelma Tuomari Nurmion kanssa Ravintola Ilveksessä (Urho Kekkosen katu 4) lauantaina klo 17.

Muinaiseläjillä oli näillä kulmilla sana hallussa, läppä kohdillaan ja muistiyhteys koko maailman tarinaperinteeseen. Tuloksena syntyi mustissa metsissä ja sumuisilla soilla väkevää viihdettä, jota eivät 1800-luvun hymyttömät partaäijät eivätkä myöhempien aikojen nationalistiset historian väärentäjät onnistuneet kokonaan vesittämään. KalevalaFestin bändit, artistit ja klovnit kokoontuvat Tuomari Nurmion ja Juha Hurmeen johdolla Tavastialle kadonneen sana-aarteen etsintään.

Festivaalilla esiintyvät perjantaina Paleface, Mara Balls, Jaakko Laitinen & Väärä raha sekä Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä. Lauantain esiintyjät ovat Ismo Alanko, Suistamon sähkö, Pekko Käppi & K:H:H:L sekä Faarao Pirttikangas & Nubialaiset. Kumpanakin iltana lisäksi esiintyy Juha Hurme & Kalevalan ydinfysiikkaa-ryhmä, joka koostuu näyttelijöistä, sirkustelijoista ja silmänkääntäjistä.

Ovet aukeavat perjantaina klo 19 ja lauantaina klo 18. Lippuja festivaalille on rajoittamattomasti, mutta ennakko-ohjelmaan mahtuu vain 60 henkilöä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lipun hinta koko festivaalille on 19.9. asti 50 €, yhden päivän lippu 19.9. asti 28 €, ovelta 30 €. Lipun hintaan sisältyy ennakko-ohjelma lauantaina. Liput voi ostaa ennakkoon Tiketistä tällä linkillä.

Pe-la 20.-21.9.2019, Tavastia-klubi, Urho Kekkosen katu 4

Ensimmäisellä Tietokirjaklubilla tutustutaan tutkimustiedon käyttöön emerituskanslerin, professori Kari Raivion kanssa. Hän kertoo etenkin uutuuskirjastaan Näytön paikka.

Tietokirjaklubeilla perehdytään syksyn aikana monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja –kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80% kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto on suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ke 25.9.2019 klo 17-19, Kaisa-sali, 7krs., Fabianinkatu 30, Helsinki

Yleisön pyynnöstä menestysteos Breath palaa lavalle. Teoksesssa elävä musiikki, tanssi ja visuaalisuus kietoutuvat yhteen luoden villejä muotoja ja myyttisiä mielikuvia – beckettmäisellä elämän pohdinnalla ja absurdilla huumorilla maustettuna. Vahvasta esiintyjyydestään tunnetut koreografi-tanssija Tero Saarinen ja muusikko-harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen ottavat mittaa toisistaan äänen ja liikkeen voimaverkossa.

Valo- ja lavastussuunnittelijana toimii Saarisen luottokumppani Mikki Kunttu ja pukusuunnittelijana tyylikkäästä designistaan tunnettu Teemu Muurimäki. Oman lisänsä teokseen tuo elektronisen musiikin tekijänäkin tunnetun Tuomas Norvion mielikuvituksellinen äänisuunnittelu. Katso esityksen minuutin mittainen esittelyfilmi tästä. Huom! Esityksessä käytetään strobovaloja eikä siinä ole väliaikaa. Teos esitetään vain neljä kertaa Suomessa.

Ennen esitystä

Tilaisuuteen osallistuville Alumniyhdistyksen jäsenille järjestetään teosesittely ennen esityksen alkua kello 18. Tiedotamme ennakko-ohjelmasta myöhemmin lisää.

Liput

Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu 100 lippua näytökseen. Alumnilipun hinta on lipputyypeistä A-C. Lipputyyppi A 59 € (norm. 65 €),  lipputyyppi B 43 € (norm. 48 €) tai lipputyyppi C 30 € (norm. 34 €). Liput ostetaan Ticketmasterista tämän linkin kautta. Jos haluat pyörätuolipaikan tai henkilökohtaista palvelua osta lippu koodisanalla ALUMNI Aleksanterin teatterin lippukassalta (Bulevardi 23-27) ja puhelinpalvelusta (09) 676 980. Liput on lunastettava 1.9.2019 mennessä.   

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista Alumniyhdistykselle.

To 26.9.2019 klo 19, Aleksanterin teatteri, Bulevardi 23-27, Helsinki.

Miten suomen kieli eroaa englannista? Miten englanti on vaikuttanut suomeen? Pitääkö suomen kielestä olla huolissaan? Mitä hyvän suomen edistämiseksi voi tehdä?

Kääntäjälegenda Kersti Juva on suomentanut pitkän uransa aikana niin Nalle Puhin kuin Taru sormusten herrasta -trilogian. Alumniyhdistyksen jäsenille järjestettävässä tilaisuudessa Juva keskustelee professori Janne Saarikiven kanssa suomen kielestä ja sen merkityksestä suomalaisille. Tilaisuudessa on mahdollisuus hankkia Kersti Juvan vastailmestynyt teos Löytöretki suomeen signeerattuna alumnihintaan 23€ (norm. 31€). Teoksen voi hankkia myös tarjoushintaan -25% SKS:n verkkokaupasta tai kirjakauppa Tiedekirjasta koodilla ALUMNIETU.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista Alumniyhdistykselle.

To 26.9.2019,klo 16.30–18.00, Porthania PII, Yliopistonkatu 3, Helsinki

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan järjestämä Fuksiseikkailu on Suomen suurin uusien opiskelijoiden tapahtuma, johon osallistuu lähes 4000 opiskelijaa ja rastinpitäjää. Fuksit seikkailevat ympäri Helsinkiä HYYn, opiskelijajärjestöjen, yliopiston ja yhteistyökumppaneiden rasteilla suorittamassa tehtäviä. Opiskelijajoukkueet aloittavat seikkailun Lasipalatsinaukiolta, mistä he levittäytyvät rasteille ympäri kaupunkia. Myös Alumniyhdistys osallistuu Fuksiseikkailuun omalla rastillaan.

”Todella hauska tapahtuma ja pääsee tapaamaan eri alojen opiskelijoita.”

Alumniyhdistyksen rastin tehtävä: LinkedIn Superheroes

Jokaisen LinkedIn persoona poikkeaa edukseen todellisuudesta. Miten opiskelijan kannattaisi esittää itsensä LinkedIn profiilissa? Missä menee uskottavuuden raja?

Fuksiseikkailuun osallistuvat opiskelijaryhmät valitsevat joukostaan yhden, jolle luovat ryhmän kesken yhdessä mahdollisimman houkuttelevan profiilin. Tälle LinkedInin supersankarille täytetään paperinen LinkedIn-profiili ja ryhmä pääsee ottamaan tuotoksestaan profiilikuvan. Lähimarketin kassasta tehdään mahtava myyntitykki, sijaisopettajasta kasvatustieteiden nouseva tähti, sekä järjestyksenvalvojasta kansallisen turvallisuuden moniottelija! Kaikki on oikeasti mahdollista ja nyt saa irrotella oikein kunnolla profiilin luonnissa!
 
Alumniyhdistyksen rastia pitävät vapaaehtoiset alumnit, jotka sparraavat ja auttavat fuksiryhmiä supersankarin LinkedIn profiilin luonnissa. Vaikka Superheroja saatetaan luoda hieman kieli poskella, voivat ryhmät samalla reflektoida omaa osaamistaan ja sen tiivistämistä LinkedIn-profiiliin sopivaan muotoon. Hauskanpidon taustalla on tärkeä viesti; alumnit auttavat mielellään opiskelijoita kehittämään omien hyvien puoliensa esilletuomista niin, että he saavat unelmatyönsä.

”Loistava yhdistelmä hauskuutta ja hyödyllisyyttä.”

Fukseja ohjataan 2-3 hengen ryhmissä. Opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa tehtävä suomeksi tai englanniksi. Yhdistyksen rasti on auki neljä tuntia klo 16-20, joten voit ilmoittautua rastinpitäjäksi joko kahdeksi tai neljäksi tunniksi.

Pe 27.9.2019, klo 16-20, Opettajien lehtisali, Porthania, Yliopistonkatu 3

Professor of Geoinformatics Petri Pellikka invites the members of the Alumni Association to a seminar hosted by University of Helsinki and Taita Taveta University presenting the approaches and results from the SMARTLAND project and the TAITAGIS project.

The SMARTLAND project develops environmental sensing of ecosystem services for climate smart landscape framework to improve food security in East Africa. TAITAGIS is a capacity building project in geoinformatics for Taita Taveta County. The main aim is to develop the MSc programme in geoinformatics at Taita Taveta University.
 
Highlights of success stories from Taita Research Station of the University of Helsinki are presented. The University of Helsinki Alumni Association supports the research station with a trust founded by alumni who visited the Kenyan Taita mountains.

Register by September 24. Please mention that you are a member of the Alumni Association at the seminar registration desk.

Tuesday 1.10.2019 at 9.30-17.00, Exactum B123, Kumpula Campus, Gustaf Hällströmin katu 2 B

Professor emeritus Paavo Castrén: Den grekiska och feniciska koloniseringen av Medelhavsområdet.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och
varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

Ke 2.10.2019 klo 17, Porthania PII, Yliopistonkatu 3

Tämän vuoden business- ja johtajuus-seminaarin teemana on Kasvu (Growth). Alumniyhdistyksen tiedekulmassa järjestettävässä live stream -tilaisuudessa voit seurata muiden alumnien ja opiskelijoiden seurassa tapahtumassa puhuvien, maailman arvostetuimpien johtajien ja menestyneiden vaikuttajien esityksiä. Puhujiin kuuluvat tänä vuonna mm. Apple-yrityksen perustaja Steve Wozniak sekä Oscar-palkittu näyttelijä, ohjaaja-tuottaja, yrittäjä ja YK:n rauhanlähettiläs George Clooney.

Rajallinen määrä paikkoja. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Alumni Ambassador -lounas

Torstaina suoran lähetyksen lomassa järjestetään valinnainen maksullinen lounas. Lounaan lipputuloista (40 euroa) käytetään puolet lyhentämättömänä Alumniyhdistyksen Alumni Ambassador -palvelun tukemiseen. Palvelu tukee Helsingin yliopiston opiskelijoiden työllistymistä. Lounasliput ostetaan Alumnikaupasta

OHJELMA (tarkista ajantasainen ohjelma Nordic Business Forumin verkkosivuilta)

Keskiviikona 9.10.2019

 • 12:00 Costas Markides – Innovation as a Springboard to Success
 • 12:45 Speaker Contest Winner
 • 13:05 Juliet Funt – The Strategic Pause
 • Tauko
 • 14:40 Alex Osterwalder (NBF all stars) – The Invincible Company: Closing the Innovation Culture Gap
 • 15:45 TBA
 • Tauko
 • 17:25 Daniel Pink – The Scientific Secrets of Perfect Timing
 • 18:15 Steve Wozniak – A Conversation on Creativity, Innovation and Technology

Torstaina 10.10.2019

 • 10:00 Sara Blakely – How to find your idea for growth?
 • 10:55 Carla Harris – Strategize to Win
 • Lounas Tiedeklulmassa ennakkoon-ilmoittautuneille
 • 13:25 Donald Miller – How the Power of Story Can Grow Your Business
 • 14:15 Randi Zuckerberg – Dot Complicated: What I Learned on the Front Lines of Social Media
 • Tauko
 • 16:00 Brené Brown – Daring Leadership: The Four Pillars of Courage
 • 16:50 George Clooney – A conversation on storytelling, branding and legacy

Ke–to 9.–10.10.2019, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Professor Mika Kajava: Antiikin olympialaiset liikkuvuuden moottorina.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och
varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

Ke 16.10.2019 klo 17 Porthania PII, Yliopistonkatu 3

Ajalla n. 2500 eaa. – 1500 jaa. Väli-Amerikassa kehittyi ja kukoisti kansoja ja kulttuureita, joista ei Euroopan mantereella tiedetty. Kun löytöretkeilijät saapuivat itselleen uudelle mantereelle, he kohtasivat ennenäkemättömiä taitoja, tapoja, luonnonantimia ja taidetta – kokonaisen maailman, jota ei heille ollut aiemmin olemassa.

Ainutlaatuisessa Kansallismuseon Maailma, jota ei ollut -näyttelyssä 200 esineen joukossa on zapoteekkien tuhkauurnia, azteekkien veistoksia, mayojen keramiikkaa, Perun Nazca-alueen maljakoita ja tekstiilejä sekä Andien Moche-kulttuurin kultaisia esineitä. Harvinaiset esikolumbiaaniset esineet ovat lainassa Giancarlo ja Inti Ligabuen yksityiskokoelmasta.

Alumniyhdistyksen jäsenille on varattu kaksi opastusta (à 25 hlö) näyttelyyn. Opastukset alkavat klo 16.00 ja 16.30. Ilmoittaudu haluamallesi opastukselle ja maksa osallistumismaksu 7€ Alumnikaupassa. Sisäänpääsymaksu museoon maksetaan omatoimisesti paikan päälllä. Hinta vaihtelee eri alennusryhmien mukaan. Paikat jaetaan osallistumismaksun maksaneiden mukaan, joten käy ostamassa lippu välittömästi.

To 24.10.2019 klo 16, Kansallismuseo, Mannerheimintie 34, Helsinki

Professori Samuli Siltanen puhuu siitä, mitä hyötyä matematiikasta on. Siltaselta ilmestyy teos matematiikan hyödyllisyydestä alkusyksyllä. Hän pitää yllä myös tiedeaiheista Youtube-kanavaa.

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja –kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80% kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto on suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ke 30.10.2019 klo 17-19, Kaisa-sali, 7krs., Fabianinkatu 30, Helsinki

FD Kristian Göransson, Direktör för Svenska institutet i Rom: Sicilien som grekisk koloni.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och
varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

To 31.10.2019 klo 17 Porthania PIII, Yliopistonkatu 3

Minkälaisia näkökulmia elokuva- ja mediatutkimus ovat valinneet Viileän Pohjolan tarkasteluun? Entä miten termi Nordic Noir oikeastaan syntyi? Lokakuun tiedeklubin järjestää Lähikuva-lehti.

Tiedeklubien jälkeen iltaa voi jatkaa Pop&Jazz konservatorion bändien säestyksellä. Lisätietoja Café Verandan keikoista julkaistaan myöhemmin tapahtuman Facebook-sivuilla. Kaikki syksyn tiedeklubit äänitetään ja podcastit julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä SoundCloudissa. SoundCloud-tililtä löytyy myös keväällä 2019 kuultujen tiedeklubien keskustelut. Tiedeklubille on vapaa pääsy.

Tunnin mittaiset Tiedeklubit tarjoavat mielenkiintoista tiedeohjelmaa myös to 28.11.2019.

Syksyn 2019 ohjelmasta vastaavat Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, Lähikuva-lehti, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen merihistoriallinen yhdistys. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston Alumniyhdistys.

To 31.10.2019, klo 17-18, Cafe Veranda, Mannerheimintie 13 e

Suomi, eurooppalaisuus ja hyvinvointivaltio. Keskustelun pohjana on Suomen pankin entisen pääjohtajan Erkki Liikasen tuore muistelmateos Olin joukon nuorin. Kirja kattaa Liikasen vuonna 1972 alkaneen uran kansanedustajana, puoluesihteerinä, valtiovarainministerinä sekä suurlähettiläänä vuoteen 1995, jolloin Suomi liittyi Euroopan unioniin ja hänestä tuli komissaari. Liikasen kanssa keskustelevat Euroopan historian professori Laura Kolbe ja poliittisen historian professori Pauli Kettunen

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja –kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80% kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto on suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista Alumniyhdistykselle.

Ke 6.11.2019 klo 17-19, Suomen laki -sali, Porthania, Yliopistonkatu 3, Helsinki

Alumniyhdistyksen lapsi & alumni -tapahtumassa sinulla on mahdollisuus viedä koko perhe katsomaan Pieni merenneito -suurmusikaalia Helsingin Kaupunginteatteriin.

Nuori merenneito Ariel haluaa jättää merellisen kuningaskunnan ja elää ihmisten maailmassa. Ariel rakastuu prinssiin ja tekee merinoidan kanssa sopimuksen voidakseen elää rakastettunsa kanssa. Ohjaajana Samuel Harjanne. Esitys sopii kaikille kouluikäisestä ylöspäin.

Alan Menkenin musiikki teki aikoinaan tästä elokuvasta yhden maailman isoimmista menestyksistä. Musikaalia varten hän on säveltänyt yli 10 uutta laulua, ja mukana ovat luonnollisesti hitit Part Of Your World ja Oscar-palkinnon voittanut Under the Sea.

Ennakko-ohjelma

Ennen esitystä Alumniyhdistyksen jäsenille järjestetään ennakko-ohjelma klo 18 alkaen. Ohjelman sisältö tarkentuu myöhemmin.

Liput

Liput ostetaan Helsingin Kaupunginteatterin lippumyymälästä (Ensi Linja 2, avoinna ma-pe klo 9-17.30, lipunmyynti on suljettu 30.5.-28.7. välisen ajan). Lippujen hinnat: normaalilippu 88€, eläkeläislippu 85€, opiskelija- ja lastenlippu 44€. Mainitse oston yhteydessä varausnumero 528-59813278.

Lippujen viimeinen lunastuspäivä on 24.10.2019.

To 14.11.2019 klo 18, Suuri näyttämö, Eläintarhantie 5, Helsinki

Tule pitämään hauskaa – juhli alumniporukalla Vuoden Alumnin 2020 valintaa Kansalliskirjaston vaikuttavassa Kupolisalissa. Luvassa hyvää tunnelmaa, sopivasti ohjelmaa ja tervehdyksiä sekä musiikkia. Alumnijuhla pidetään tänä vuonna cocktailtilaisuutena. Cocktailtilaisuuden yhteydessä valitsemme yhdessä Vuoden Alumnin ja nautimme merellisestä musiikkiesityksestä. 

Ilmoittaudu ja katso samalla ketkä muut ovat tulossa. Osallistumismaksu 37 euroa maksetaan Alumnikauppaan. Juhlassa ei ole plaseerausta. Tumma puku. 

Päällysvaatteet jätetään Kansalliskirjaston alakertaan. Jos saavut pyörätuolilla tai haluat käyttää hissiä mainitse siitä ilmoittautumislomakkeessa. Kansalliskirjaston Kupolisaliin pääsee hissillä sisäpihan kautta, Yliopistonkatu 1.

Ti 19.11.2019, klo 17.15-18.45, Kupolisali, Kansalliskirjasto, Unioninkatu 36

Professor Arja Karivieri, Direktör för Finlands Rom-institut: Mobiliteten i hamnstäderna Ostia och Portus.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och
varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

To 21.11.2019 klo 17 Porthania PIII, Yliopistonkatu 3

Tiedekulman Smart as HEL -tapahtumissa sukelletaan keskelle digivallankumousta. Mitä ja miten tulevaisuudessa pitäisi oppia ja opettaa? Osallistu tapahtumiin paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena!

Ma-pe 25.11.-6.12.2019, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Filosofian tohtori Mirkka Lappalainen kertoo urastaan yhtenä Suomen suosituimmista tietokirjalijoista. Lappalainen on julkaissut useita historia-aiheisia tietokirjoja, kuten Jumalan vihan ruoska. Suuri nälänhätä Suomessa 1695-1697 ja Pohjoisen noidat: oikeus ja totuus 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa.

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja –kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80% kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto on suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ke 27.11.2019 klo 17-19, Kaisa-sali, 7krs., Fabianinkatu 30, Helsinki

Hel­sin­gin yli­opis­ton alum­ni ry:n Vuo­si­ko­kous

Vuosikokousmateriaali on nähtävillä yhdistyksen kotisivuilla ja toimistolla arkisin kello 9-14. Ilmoittaudu mukaan ja vaikuta. Kokouksen jälkeen tarjoilua.

To 28.11.2019 klo 17-19

Haaksirikkoa on merihistoriassa pidetty usein pelkästään onnettomuutena, vaarana, joka uhkasi alati kauppalaivaa ja sen lastia, laivanvarustajan toimeentuloa ja miehistön henkeä. Sitä se olikin, mutta samalla sillä oli myös kääntöpuolensa. Niille, jotka kykenivät korjaamaan talteen onnettomuusaluksen lasteineen, haaksirikko oli onni. Vilkkaiden merireittien varrella hylkypelastuksesta saattoi muodostua kokonainen oma liiketoimintahaaransa. Tutkija FT Juha-Matti Granqvistia haastattelee vastaava tapahtumatuottaja Mandi Vermilä. Marraskuun tiedeklubin järjestää Tieteellisten seurain valtuuskunta yhteistyössä Suomen merihistoriallisen yhdistyksen kanssa.

Tiedeklubien jälkeen iltaa voi jatkaa Pop&Jazz konservatorion bändien säestyksellä. Lisätietoja Café Verandan keikoista julkaistaan myöhemmin tapahtuman Facebook-sivuilla. Kaikki syksyn tiedeklubit äänitetään ja podcastit julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä SoundCloudissa. SoundCloud-tililtä löytyy myös keväällä 2019 kuultujen tiedeklubien keskustelut. Tiedeklubille on vapaa pääsy.

Syksyn 2019 ohjelmasta vastaavat Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, Lähikuva-lehti, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen merihistoriallinen yhdistys. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston Alumniyhdistys.

To 28.11.2019, klo 17-18, Cafe Veranda, Mannerheimintie 13 e

Alumniyhdistys tekee aktiivisesti yhteistyötä usean eri alumniryhmän kanssa. Alumniyhdistyksen jäsenet voivat jäsenmaksun suorittamisen yhteydessä liittyä myös niihin muihin alumniryhmiin, joiden kanssa tästä on sovittu. Tutustu ryhmien ja klubien ohjelmaan!