"The Magic couple" Amadou&Mariam ovat Helsingin juhlaviikkojen parasta tarjontaa ja Alumniyhdistysksen jäsenet ovat ostaneet yli 110 konserttilippua erikoishintaan 40,80 € (norm. 45,50€). Ennen konserttia järjestämme alumneille ennakko-ohjelman kello 17.45. Voit vielä ostaa lipun normaalihintaan ja osallistua ennakko-ohjelmaan mikäli ilmoittaudut mukaan alla olevalla linkillä.

Alkuaikoinaan Malilainen duo tunnettiin vähäeleisestä bluesista, mutta vuosikymmenten saatossa he ovat lisänneet instrumentaatioonsa milloin elektrobiittejä, milloin länsiafrikkalaisia ngoni-harppuja. Manu Chaon tuottama, vuonna 2006 ilmestynyt Dimanche à Bamako -levy teki paluuta intiimiin ilmaisuun, kun taas kokoonpanon tuorein albumi, viime vuonna julkaistu La Confusion sulauttaa kasarisyntikat ja -soundit osaksi duon vastustamatonta svengiä. Sanoituksissa voi kuulla paitsi malilaisen tarinankerrontaperinteen myös maata viime vuosina koetelleen poliittisen sekasorron kaikuja.  Kuuntele musiikkinäyte tästä.

La 1.9.2018 klo 17.45, konsertti alkaa klo. 19, Huvila-teltta, Tokoinranta, Eläintarhantie 8

Hel­sin­gin yli­opis­ton lu­ku­vuo­den 2018–2019 ava­jai­set

Lukuvuoden avajaisten ohjelmaan kuuluu uuden rehtorin, kaupunkiekologian professori Jari Niemelän avajaispuhe sekä henkilökunnan ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tervehdykset. Avajaisten jälkeen järjestetään ekumeeninen jumalanpalvelus Helsingin tuomiokirkossa ja tunnustukseton tilaisuus Kansalliskirjastossa. Lopuksi kahvitarjoilu päärakennuksen Café Fredrikassa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tumma puku tai arkipuku. Sisäänkäynti Aleksanterinkatu 5.

Ilmoittaudu lukuvuoden avajaisiin alla, jotta osaamme varautua riittävään määrän paikkoja. Alumniyhdistyksen jäsenet istuvat tänä vuonna juhlasalin  vasemmanpuoleisen sisäänkäynnin vasemmalla puolella olevissa sektoreissa.

Avajaiskarnevaali täyttää keskustan kadut

Perinteinen Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ja yliopiston yhteinen Avajaiskarnevaali valloittaa jälleen Helsingin keskustan avajaispäivänä klo 14–18. Ohjelmaa on niin Päärakennuksessa, Porthaniassa ja sen edustalla, Fabianinkadulla ja Yliopistonkadulla.

Ma 3.9.2018 klo. 12.15, Yliopiston päärakennuksen juhlasali, Aleksanterinkatu 5 (päällysvaatteet ja laukut jätetään eteispalveluun)

Kaikille tuttu Helsinki on myös aaveiden pääkaupunki. Historiallinen keskusta on täynnä kummitustarinoita ja aavemaisia vanhoja rakennuksia, jotka kertovat paljon kaupungin historiasta. Lähde mukaan ratikka-ajelulle henkien Helsinkiin!

Kierroksella tutustumme menneiden aikojen helsinkiläisiin, joiden kerrotaan yhä kummittelevan keskuudessamme. Kuulemme muun muassa Kansallisteatterin kirvesmiehestä, kaupungintalon harmaasta rouvasta, Kappelin kummittelevasta ravintoloitsijasta ja Bobrikovin murhasta. Oppainamme ovat uutuuskirjan Helsingin henget – Opas aaveiden pääkaupunkiin kirjoittajat Vanessa Kairulahti ja Karolina Kouvola.

Ilmoittaudu mukaan ja varmista paikkasi ostamalla lippu alumnikaupasta. Lipun hinta 25 € sisältää kummitusratikkakierroksen sekä signeeratun Helsingin henget -uutuuskirjan. Ratikassa on vain 65 paikkaa. Ilmoittautuminen on sitova sillä paikkoja on rajallinen määrä. Voit tietenkin antaa lippusi eteenpäin mikäli olet estynyt osallistumasta. Toimistolla on todennäköisesti jonolista halukkaista osallistujista.

Kokoonnumme kello 16.45 Kauppatorin pysäkillä, Havis Amandan luona. Ratikka lähtee tasan kello 17. Ajelulle voi ottaa mukaan omia eväitä.

Ma 3.9.2018 klo 16.45-18, Kauppatorin pysäkki, Havis Amanda

Vincenzo Bellinin Norma-ooppera edustaa italialaista bel canto-oopperaa puhtaimmillaan, mutta Suomessa teos on harvoin esitetty. Syksyllä 2018 Norma saa ensi-iltansa International Opera Company Finlandin tuotantona Espoon Sellosalissa. International Opera Company Finland on Teatro Productions Oy:n käynnistämä kansainvälistymishanke, joka tähtää toiminnassaan mm. oopperan ammattituotantoihin, joissa yhdistyvät kansainvälisyys ja mestari-kisälli-ajattelu: Norman solistit koostuvat paitsi kansanvälistä läpimurtoa tavoittelevista nuorista laulajista, myös kokeneista ammattilaisista.

Nimiroolin teoksessa laulaa Sibelius-Akatemiasta valmistunut Helsingin yliopiston alumni Laura Leisma. Teoksen kapellimestarina toimii ranskalaislähtöinen Chloé Dufresne ja Pollionen roolissa italialainen tenori Giuseppe Varano. Adalgisan roolissa vuorottelevat amerikkalainen sopraano Natasha Belle Czajka ja suomalainen mezzosopraano Kaisa Näreranta. Kokemusta edustavat Suomen kansallisoopperassa pitkän solistiuran tehnyt bassobaritoni Hannu Forsberg (Oroverso) sekä teoksen ohjaaja, jo yli 130 oopperaa ohjannut Ville Saukkonen, joka tunnetaan paitsi kantaaottavista, myös visuaalisesti näyttävistä ohjauksista. Puvustuksesta vastaa Riia Lampinen.

Saukkosen Norma-ohjauksessa tapahtumat tulevat sijoittumaan tämän päivän Lähi-itään, maahan, jossa valloituksen jälkeen kytee kapina, ja jossa kahden eri kulttuurin välinen rakkaus on rikoksista suurin. Monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus ovat ajassamme läsnä ja teos peilaa ajankohtaisesti myös näitä teemoja. Illan aikana on luvassa paitsi riipaisevan kauniita melodioita, myös tunteita nostattavaa draamaa.

Ennen esitystä

Tilaisuuteen osallistuville alumniyhdistyksen jäsenille järjestetään ennakko-ohjelmana ohjaajan Ville Saukkosen teosesittely ennen esityksen alkua Sellosalissa, klo 18.00. Ilmoittaudu mukaan alla olevalla linkillä.

Liput

Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen jäsenille on varattu 80 lippua teoksen ensi-iltaan torstaina 6.9.2018 klo 19.00. Alumnilipun hinta on 34 euroa (norm. 39 euroa). Alumnilipun voi lunastaa alla olevan linkin kautta 15.8.2018 asti. Valitse kampanja: V. Bellini: NORMA: Alennuskampanja ja kirjoita kenttään Kampanjakoodi: ALUMNI

To 6.9.2018 klo. 18 esitys alkaa kello 19, Sellosali, Soittoniekanaukio 1 A, 02600 Espoo

Kirjallisuuspiirin ohjelma julkaistaan pian. Ohjelmaa valmistelee Kirjallisuuspiirin uusi vetäjä, suomalainen kirjallisuus- ja kuvataidekriitikko Aleksis Salusjärvi. Hän on toiminut mm. kulttuuritoimittajana Yleisradiossa ja vuoden 2017 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintolautakunnan puheenjohtajana. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Ma 10.9. klo 17-18.30. Paikka ilmoitetaan pian.

Kirjailija Mika Waltarin syntymästä tulee 19.9.18 kuluneeksi 110 vuotta. Sen kunniaksi Waltari-seura järjestää yhteistyössä Alumniyhdistyksen kanssa seminaarin jossa puhujina muun muassa Egyptin suurlähettiläs Mr Sherif Yehia Refaat, Panu Rajala ja Kirsti Manninen.

Waltari aloitti teologian opinnot Helsingin yliopistossa mutta siirtyi elämänkatsomuksellisen kriisin jälkeen pian filosofisen tiedekunnan historiallis-kielitieteelliseen osastoon. Filosofian kandidaatiksi hän valmistui 1929. Waltarin käytännöllisen filosofian pro gradu -tutkielmansa Taivaallinen ja maallinen rakkaus käsitteli uskonnon ja erotiikan välistä suhdetta.

10.00 - 10.10      Tervetulotoivotukset  - Mika Waltari 110 vuotta,    pj. Päivi Istala
10.10 - 10.30      Suurlähettiläs Sherif Refaat: Egypti, Sinuhe ja Waltari
10.30 - 10.45      Keskustelua, kysymyksiä
10.45 - 11.15      Näyttelijä, ohjaaja Vesa Vierikko: Gabriel  -  joka tulee takaisin Kansallisteatteriin
11.15 –11.30      Keskustelua, kysymyksiä
11.30 – 11.45     Tanssiesitys – Pääkaupunkiseudun Karjalaisten Nuorten Soppa-ryhmä      
11.45 – 12.45      Lounastauko (syödään omatoimisesti, ei tarjoilua)
12.45 -  13.30      Kirjailija Kirsti Manninen: Todellisen henkilön rooli fiktiivisessä romaanissa
13.30 – 13.45      Keskustelua, kysymyksiä
13.45 -  14.30      Kirjailija Panu Rajala: Kamera käy! Mika Waltari elokuvakäsikirjoittajana
14.30 -  14.45      Keskustelua, kysymyksiä
14.45 -  15.15      Loppusanat  pj. Päivi Istala

Paikkoja on rajallinen määrä ja siksi osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

La 22.9.2018 klo 10-15, Kielikeskuksen juhlasali, Fabianinkatu 26

Strategy, Peak Performance and Artificial Intelligence

Tänä vuonna Alumniyhdistyksen jäsenet voivat seurata Nordic Business Forumiin striimausta muiden alumnien ja opiskelijoiden seurassa Tiedekulmassa. Suoran lähetyksen lomassa järjestetään valinnainen maksullinen lounas sekä mahdollisuus Speednetworkingiin. Lounaan hinnasta (40 euroa) menee puolet lyhentämättömänä Alumniyhdistyksen menestyksekkään ja kunnianhimoisen Alumni Ambassador -palvelun tukemiseen. Palvelu tukee Helsingin yliopiston opiskelijoiden työllistymistä.

OHJELMA

10.00-10.45 Don Tapscott Principles For Business Success in the Digital Age

10.45-11.10 TBA

11.10-12.00 Andrew McAfeeHow AI Changes the Way Companies Perform

12.00-13.30 Lounastauko ja Speed networking

13.30-14.10 Steven Kotler Climbing Mount Bold: How Companies Can Level-Up Their Game Like Never Before with Accelerating Technology and the Power of the Crowd

14.10-14.35 Lindsey Vonn – Moderated discussion on Peak Performance, Winning, and Coming Back

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Voit osallistua haluamiisi osiohin. Ohjelma on englanninkielinen. Tilaisuus on maksuton lukuunottamatta lounasta joka maksaa 40 euroa.

To 27.9.2018 klo 10-14.35, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4.

Keskustelu presidentti Barack Obaman kanssa

Tiedekulman striimauksen jälkeen katsomme presidentti Barack Obaman puheenvuoron strategiasta Nordic Business Foorumin livestriimissä yliopiston juhlasalissa. Puheenvuoron jälkeen keskustelua kommentoi asiantuntija (nimi varmistetaan myöhemmin).

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Tilaisuus on englanninkielinen. Alumniyhdistyksen jäsenille tilaisuus on ilmainen, kaikilta muilta vierailta veloitamme 10 euroa. Maksu suoritetaan paikan päällä käteisellä. Ota mukaan tasaraha.

To 27.9.2018 klo 16.00, Yliopiston päärakennuksen juhlasali, Aleksanterinkatu 5 (päällysvaatteet ja laukut jätetään eteispalveluun)

Seminaari ilmastonuhista ja konfliktinratkaisusta sekä Nobelin rauhanpalkinnon julkistaminen

OHJELMA

13.30 – 13.50 YLE:n tiedetoimittaja Marcus Rosenlund kertoo kenelle Nobelin palkinnot 2018 on samalla viikolla jaettu ja miksi

13.50 - 14.15  katsomme yhdessä kenelle Nobelin rauhanpalkinto jaetaan (julkistus kello 13.00) minkä jälkeen valintaa kommentoi tiedetoimittaja Marcus Rosenlund, Alumniyhdistyksen valtuuskunnan jäsen, CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie sekä Norjan suurlähettiläs Åge Grutle.

14.15 - 14.25 Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund: Miten ympäristöjournalismia voi harjoittaa rakentavasti huomiota herättäen? Kas, siinä pulma!

14.25 - 14.40  Ruotsin Meri- ja vesiviraston pääjohtaja ja Nobelisti Ragnar Granitin pojanpoika Jakob Granit: Nobelin palkinnon Pohjoismainen merkitys

14.40 - 15.00 Keskustelua ympäristöjournalismin tulevaisuudesta. Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund ja pääjohtaja Jakob Granit.

15.00 - 15.30 Seikkailija Pata Degerman: Huikea polaariseikkailu VR-laseilla

Seminaari on ilmainen Alumniyhdistyksen jäsenille. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Ilmoittautuminen avataan pian. Ennen seminaarin alkua lähetämme kaikille ilmoittautuneille linkin, josta voit seurata vuoden 2018 rauhanpalkinnon tiedoksiantoa suorana lähetyksenä Oslosta. Tapahtuma on rinnakkaiskielinen (suomi ja ruotsi) ja puheenvuorot tulkataan.

Seminaarin jälkeen Hanasaaressa alkaa kulttuuri- ja tietofestivaali Nordiska nätter joka jatkuu koko illan sekä seuraavana päivänä 5-6.10.2018. Tarjolla on ruokaa, kulttuuria ja musiikkia. Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen jäsenet saavat festivaalilipuista (18 euroa) alennuksen.

Pe 5.10.2018 klo 13.30-15.30, Hanasaari, Hanasaarenranta 5

Kirjallisuuspiirin ohjelma julkaistaan pian. Paikka varmistetaan myöhemmin. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Ilmoittautuminen avataan kun ohjelma on julkaistu.

Ma 8.10. klo 17-18.30. Paikka ilmoitetaan pian.

Tule pitämään hauskaa  – juhli alumniporukalla kasarihengessä!

Luvassa tanssia, sopivasti ohjelmaa ja tervehdyksiä,  hyvää tunnelmaa sekä Vuoden Alumnin julkistaminen.  Tumma puku tai halutessaan voi pukeutua 80-luvun  muodin mukaan. Plaseerattu illallinen. 

Tiesitkö, että 80-luvun kestosuosikit – kivipestyt farkut – tulivat ensimmäistä kertaa maailmalle Marokon käsityöläisten kautta: American Garment Finishers ja Levi Strauss kehittivät Potassium Permanganate -metodin ja tuottivat laadukkaat kankaat Marokossa. Näin syntyi Leviksen malliston kestosuosikki joka valloitti maailman 80-luvun lopulla.

Ilmoittaudu mukaan ja osta lippu alumnikaupasta. Liput myydään yleensä loppuun toukokuussa!

Pe 12.10.2018 klo. 18–24, Bottan juhlasali, Museokatu 10

Alumniyhdistys järjestää kolme peräkkäistä matkaa Jordaniaan ja Petraan 14.–21.10.2018 (täynnä), 21.-28.10.2018 (täynnä) ja 28.10-4.11.2018 (täynnä). Asiantuntijaoppaana toimii Helsingin yliopiston kreikkalaisen filologian professori Jaakko Frösén, joka on Suomalaiset Aaronin vuoren kaivaukset -projektin johtaja ja erikoistunut klassiseen arkeologiaan itäisellä Välimerellä. Matkalla tutustutaan muun muassa Frösénin johtamiin arkeologisiin kaivauksiin sekä Petran kaupunkiin ja Aaronin vuoreen paikallisten beduiinien opastamina. Kahdeksaan päivään sisältyy myös sukeltamista ja hauskoja illallisia hyvässä seurassa.

Tiedustelue mahdollisia peruutuspaikkoja sähköpostitse matkatoimisto Axtoursin yhteyshenkilö Liisa Suonsivullealumni@axtours.fi. Lisätietoa puhelimitse numerosta 040 483 4950.

Kirjallisuuspiirin ohjelma julkaistaan pian. Paikka varmistetaan myöhemmin. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Ilmoittautuminen avataan kun ohjelma on julkaistu.

Ma 12.11. klo 17-18.30. Paikka ilmoitetaan pian.

Kiitospäivän risteily (Thanksgiving) vie Mississippiin ja New Orleansiin 17.–28.11.2018 (4 paikkaa jäljellä) yhdistäen Amerikan etelän historian sekä jazz- ja bluesmusiikin. Matka alkaa New Orleansin Bourbon Streetiltä ja jatkuu risteilynä Memphisiin siipirataslaiva American Queenilla. Hyvin varustetuissa hyteissä ja sisustuksessa näkyy viktoriaanisen ajan loisto. Jokiristeily tarjoaa näkymiä pitkin Mississipin rantoja Mark Twainin Amerikasta. Pysähdykset tarjoavat etelävaltioiden historiaa, cajun ja creole -keittiön herkkuja ja huippuluokan viihdettä. Iltaisin paikallinen musiikki soi Grand Salongissa. Päätämme risteilyn gospel ja rythm and blues-musiikin keskukseen Memphisiin jonka Beales Streatin klubeilla uransa aloittivat mm. BB King ja Elvis Presley.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut sähköpostitse matkatoimisto Axtoursin yhteyshenkilö Liisa Suonsivulle, alumni@axtours.fi. Lisätietoa puhelimitse numerosta 040 483 4950.

Helsingin yliopiston alumni ry:n Vuosikokous

Vuosikokousmateriaali on nähtävillä yhdistyksen kotisivuilla ja toimistolla. Ilmoittaudu mukaan ja vaikuta. Kokouksen jälkeen tarjoilua.

Torstaina 29.11.2018 klo 17–19, Yliopiston päärakennus, Pieni juhlasali, Fabianinkatu 33, 4. krs

Kirjallisuuspiirin ohjelma julkaistaan pian. Paikka varmistetaan myöhemmin. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Ilmoittautuminen avataan kun ohjelma on julkaistu.

Ma 10.12. klo 17-18.30. Paikka ilmoitetaan pian.

Alumniyhdistys järjestää unohtumattoman matkan Wieniin 28.12.2018 – 1.1.2019 viettämään uutta vuotta. Uudenvuoden aattona menemme perinteiseen Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konserttiin Musikvereinin konserttitalolle ja tanssimme wienervalssia Hofburgin satulinnassa.

Elegantti Wien houkuttelee ensiluokkaisella kulttuurillaan ja musiikillaan. Täällä Mozart, Beethoven ja Strauss loivat kuuluisimmat teoksensa. Matkalla kohtaamme maailmanluokan arkkitehtuuria, näemme palatseja ja historiallisia rakennuksia upeine julkisivuineen Ringstrassen varrella, joka muodostaa kaupungin sydämen. Wien on kuuluisa kahvilakulttuuristaan (Kaffeehauskultur) ja kahviloiden nimet kuten Bräunerhof, Central, Demel, Hawelka ja Kleine tunnetaan maan rajojen ulkopuolellakin.

Matkan aikana nautimme mm. Wienin filharmonikkojen konsertista Musikvereinissa, Grand Balista Hofburgin linnassa sekä musikaalista My Fair Lady Wienin kansanoopperassa. Juhlaillallinen nautitaan Wienin vanhimmassa ravintolassa (Griechenbeisl) ja vierailemme myyttisessä Schönbrunnin linnassa. Heurigen-illan aikana nautitaan perinteisestä ruoasta ja Schrammel-musiikista. Jouluisella Kärtnerstrassen kadulla voi tehdä hienoja löytöjä. Ne, jotka haluavat, voivat tutustua Lipizzan hevosiin espanjalaisessa ratsastuskoulussa.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut sähköpostitse matkatoimisto Axtoursin yhteyshenkilö Liisa Suonsivulle, alumni@axtours.fi. Lisätietoa puhelimitse numerosta 040 483 4950.

Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Viime kerralla tapahtumaan osallistui liki 15 000 ihmistä. Päivien yhteydessä järjestetään kaupunkitapahtumia (Tiedettä kaupungissa 9.-10.1. ja Tieteiden yö 10.1.) sekä Nuorten päivä 11.1.2019.

Seuraa Tieteen päiviä somessa: Facebook ja Twitter.

Tieteen päivien 2019 ohjelma julkistetaan lokakuussa 2018. Ohjelmalehteä jaetaan itse tapahtuman lisäksi Alumniyhdistyksen toimistolla, Helsingin kirjamessuilla, Helsingin yliopiston eri toimipisteillä, valikoiduissa kirjakaupoissa, kirjastoissa ja kahviloissa.

9.-13.1.2019, Helsingin yliopiston päärakennus

Alumniyhdistys tekee aktiivisesti yhteistyötä usean eri alumniryhmän kanssa. Alumniyhdistyksen jäsenet voivat jäsenmaksun suorittamisen yhteydessä liittyä myös niihin muihin alumniryhmiin, joiden kanssa tästä on sovittu. Tutustu ryhmien ja klubien ohjelmaan!