VIExpert-alumni Taru Löyttymäki: “Kaikista parasta ovat kuitenkin olleet ne uudet ystävät, joita olen VIExpert-opinnoissa saanut.”

Asiantuntija, Työ- ja elinkeinoministeriö, elinkeinoministerin esikunta

Vuonna 2019 Turun yliopistosta valmistunut ja nykyinen VIExpert-maisterikoulun alumni, Taru Löyttymäki on ehtinyt jo löytää paikkansa mielenkiintoisista oman alan työtehtävistä. Hänellä on juuri alkanut Työ- ja elinkeinoministeriössä jo toinen työvuosi, ja Tarun tie yliopistosta työelämään onkin sujunut pitkälti hienosti hoidettujen työtehtävien ansiosta.

Tarun pääaineopinnot alkoivat yleisen valtio-opin linjalla ja hänen ensikosketuksensa Venäjän opintoihin alkoi kielikeskuksen alkeiskurssilla kielitaitoisten kurssitoverien innoittamana. Venäjän kielen opintoihin syventyäkseen Löyttymäki päätti viettää syyslukukauden vaihto-oppilaana Pihkovan yliopistossa. VIE-opinnoista Taru sai tietää maisterikoulun käyneeltä opiskelijakaverilta, joka oli pitänyt opinnoista valtavasti.

– Sain käsityksen, että VIExpert olisi todella hyvä ohjelma mulle, sillä olin kiinnostunut sekä venäjän kielestä, mutta samalla myös politiikasta. Tällä tavoin VIExpertin opinnot tuki myös valtio-opin opintoja ja toi teoriapainoitteiseen tutkinto-ohjelmaan myös lisää käytännönläheisyyttä.

Niinpä vaihdosta palatessaan Taru menikin jo seuraavana kesänä Orilammen kesäkouluun. VIExpert toi opintojen lisäksi paljon muutakin sisältöä opiskelijaelämään. Mieleen muistuvat mielenkiintoiset opintomatkat Georgiaan ja Armeniaan sekä Uzbekistaniin. Opinnoissa kuitenkin motivoi myös se, että hän pääsi tutustumaan muihin opiskelijoihin, jotka olivat kiinnostuneista samanlaisista aihepiireistä kuin hän.

Löyttymäki arvostaa erityisesti graduunsa saamaansa ohjausapua, mitä kautta hän sai myös monia uusia kontakteja. Lisäksi hän muistelee VIExpertin työelämäkurssia, joka järjestettiin sinä keväänä ensimmäistä kertaa. Opiskelijat pääsivät vaikuttamaan kurssin toteutumiseen ja tutustuivat siihen, millaisia erilaisia vaihtoehtoja Venäjään ja Itä-Eurooppaan kiinnostuneilla opiskelijoilla voi olla. “Parasta kurssilla olikin pienellä porukalla toimiminen sekä se, että pääsi järjestämään tapaamisia itse”, kertoo Taru.

Uran kannalta käänteentekevää oli se, kun Löyttymäki pääsi korkeakouluharjoittelijaksi Suomen suurlähetystöön, Moskovaan. Seuraavat puoli vuotta Taru avusti Venäjän poliittisen yksikön viranhaltijoita, kirjoitti raportteja ja pöytäkirjoja sekä tutustui tarkemmin lähetystön toimintaan. Työelämään siirtyminen sujui Tarun mukaan sutjakkaasti, sillä hän sai toisen korkeakouluharjoittelupaikkansa Työ- ja elinkeinoministeriöstä juuri valmistumisen kynnyksellä. “Toi ois niin mun juttu”, muistelee Taru sitä hetkeä, kun näki ilmoituksen harjoittelupaikasta. Ensimmäiset kolme kuukautta hän toimi Työ- ja elinkeinoministeriön EU- ja kansainvälisyysasioiden yksikössä, jossa hän avusti Venäjään liittyvissä tehtävissä.

Taru myöntää kuitenkin olleensa hieman peloissaan sen suhteen, miten löytää ensimmäinen oikea työpaikka valmistumisen jälkeen. “Venäjään liittyviä pidempiä pestejä tuli silloin todella vähän vastaan”, selittää Taru. Tietoa jatkosta ei ollut, mutta onneksi Taru oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan: Lounaskeskustelu kollegan kanssa johti siihen, että hänestä haluttiin pitää kiinni, ja harjoittelun jälkeen hän siirtyi elinkeinoministerin esikuntaan avustaviin tehtäviin.

– Kun hoitaa omat työt hyvin, niin se poikii jatkoa, ja yleensä ahkerista työntekijöistä halutaan pitää kiinni. Tämän vuoksi myös suosituksilla on todella paljon vaikutusta. Joillekin voidaan tarjota projektia myös useamman vuoden jälkeen, kun esimerkiksi tarvitaan jotakin tiettyä osaamista, ja kyseisen henkilön nimi pomppaa heti ensimmäisenä mieleen. Toisin sanoen oman työnsä hyvin tekeminen tuottaa hedelmää.

Nykyisessä työnkuvassa Taru tekee erilaisia avustavia tehtäviä, kuten esimerkiksi työstää ministerille saapuneita kirjallisia kysymyksiä ja kansalaiskirjeitä, koordinoi ministerin puheprosessia ja avustaa kansainvälisissä asioissa. “Korona-aikaan koko päivä on saattanut mennä sähköpostia päivystettäessä ja ministerin kalenteria päivittäessä”, kuvaa Löyttymäki. Muutoin, toimistolla otan usein vastaan ministerin vieraita ja varaan näille kokoushuoneita.

Kun Tarulta kysyy, millaisia vinkkejä hän antaisi nykyisille opiskelijoille työelämää ajatellen, niin hän kannustaa opiskelijoita olemaan avoimia eri mahdollisuuksille. Työtä pelkäämättömällä asenteella ja oppimishalulla pääsee jo pitkälle. Työkaverit ja työnantajat arvostavat Tarun mukaan sitä, että tulee ihmisten kanssa hyvin toimeen ja hoitaa oman tehtävänsä kunnolla.

– Ei kannata sulkea mitään työmahdollisuuksia pois. [..] Se, että tekee työnsä niin hyvin kuin pystyy ja on helposti lähestyttävä sekä mukava työkaveri, johon voi myös luottaa — juuri sillä voi kesätöissä tai harjoitteluiden aikana osoittaa sen, että on luottamuksen arvoinen.

Löyttymäki kannustaa opiskelijoita myös kokeilemaan kaikkea muutakin, kuin mihin on alunperin ollut orientoitumassa, sillä koskaan ei tiedä mihin voi vielä päätyä. Hän on kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että jotain hyvää tulee tulevaisuudessa eteen, jos hoitaa hommansa hyvin. Vaikka Taru ei olekaan vielä lyönyt lukkoon tulevia urasuunnitelmiaan, niin Venäjään ja itäiseen Eurooppaan liittyvät tehtävät kiinnostavat häntä ehdottomasti.

– Vaikka on ollut tosi mielenkiintoisia kursseja ja opintomatkoja eksoottisissa paikoissa, niin kaikista parasta ovat kuitenkin olleet ne uudet ystävät, joita olen VIExpert-opinnoissa saanut. Heistä on saanut muutaman tosi hyvän kaverin, ja se onkin parasta, mitä tästä on jäänyt.