Tutkimusprofiili kaudelle 2024–2028 ilmentää sitä, mihin Aleksanteri-instituutin tutkimus keskittyy. Se edustaa instituutin näkemystä täällä tehtävästä tutkimuksesta ja tutkimuksen haasteista. Ne on määritelty instituutin eri alojen ja uravaiheen tutkijoiden yhteisten keskustelujen tuloksena.
Tutkimusprofiiliin sisältyy viisi teema-aluetta: ympäristö ja ilmastonmuutos; turvallisuus ja sota; politiikka, aatteet, ideologiat ja instituutiot; yhteiskunnalliset muutokset: identiteetit, muuttoliike ja integraatio sekä tiedontuotanto ja informaatioyhteiskunta. Lisäksi tutkimusprofiilin englanninkielisessä versiossa viiden laajan teeman yhteyteen on nostettu esimerkkejä tutkijoista ja tutkimusprojekteista, jotka edustavat kutakin teemaa.
Päivittäminen aika ajoin on välttämätöntä, sillä tutkimus on aina muutoksessa: viimeaikaisina käänteinä esimerkiksi Venäjän hyökkäyssodan ja tutkimuksen dekolonialisoimisen näkökulmat on otettava huomioon. Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro ajattelee, että keskustelut tutkimusprofiilia laadittaessa on hyvä käydä juuri tutkijayhteisön tasolla ja riittävän konkreettisista, tutkijoiden työtä koskevista asioista.
Tutkimusprofiilin fasilitoinnista vastanneen asiantuntija Anna Korhosen mukaan on hienoa, miten paljon tutkijat panostivat yhteiseen ajattelutyöhön muun kiireen keskellä. Tutkimusprofiilin työstäminen ja eri versioista käydyt keskustelut auttavat myös hahmottamaan, mitkä aiheet ja tutkimuksen metatason kysymykset ovat kollegoille tärkeimpiä. Ja vaikka kaikkia erilaisia näkemyksiä ei koskaan saada sisällytettyä tiiviiseen tekstiin mukaan, kriittinen keskustelu on tapa, jolla tutkimus yleensäkin kehittyy ja uusiintuu.
Tutkimusprofiilin yksi tärkeimmistä tehtävistä on viestiä tutkijayhteisölle ja laajemmalle yleisölle siitä, minkälaista tutkimusta Aleksanteri-instituutissa tehdään ja minkälaiset tutkimussuuntaukset nähdään lähitulevaisuudessa keskeisinä. Tutkimusprofiili ei toisaalta kuitenkaan rajaa mitään ulkopuolelleen: muitakin teemoja ja tutkimuskohteita tutkitaan ja ne voivat nousta keskeiseen asemaan. Profiili myös auttaa instituutin opintoja harkitsevia saamaan selville, millaisten kysymysten parissa instituutin opintokokonaisuuksissa ja maisteriohjelmassa opettavat tutkijat työskentelevät.
Instituutissa vierailua tai yhteistyöprojektia sen kanssa harkitsevat tutkijat voivat puolestaan tutkimusprofiiliin tutustumalla hahmottaa, mihin tutkimus instituutissa keskittyy ja voisiko instituutti olla mahdollinen yhteistyökumppani. Instituutti on hyvin kansainvälinen työyhteisö: yhteistyöehdotuksia ja tutkijavierailusta kiinnostuneita on enemmän kuin instituutti voi vastaanottaa. Tutkimusprofiilin tarkoitus on edesauttaa kaikille hedelmällisen yhteistyön syntymistä ja tutkijoiden verkostoitumista, kun instituutin painopistealueet ovat helposti näkyvillä.
Aleksanteri-instituutissa on tyypillistä, että tutkimusta tehdään tiedekuntien, yliopistojen ja valtioiden rajat ylittävällä yhteistyöllä. Kahvihuoneessa törmää laajaan kirjoon humanistisia ja yhteiskuntatieteellisiä tieteenaloja edustavien tutkijoiden keskusteluja. Näkemysten ja asiantuntemusalojen moninaisuus on tutkijayhteisön rikkaus ja tutkimusta eteenpäin vievä voimavara.