HPHH-seminaari yhdisti asiantuntijat kestävien terveysjärjestelmien kehittämiseksi

Helsinki Planetary Health Hub järjesti 29. lokakuuta 2024 työpajaseminaarin, joka kokosi yhteen terveydenhuollon kestävyyden asiantuntijoita. Tavoitteena oli kartoittaa Suomessa tehtävää tutkimusta ja toimintaa sekä edistää tulevaa yhteistyötä. Seminaariin osallistui 40 henkilöä eri tieteenaloilta ja organisaatioista,

Vuosi sitten perustettu Helsinki Planetary Health Hub kutsui lokakuun lopussa koolle terveysjärjestelmien kestävyystutkimuksesta ja -toiminnasta kiinnostuneita tahoja yhteiseen työpajaseminaariin. Tapaamisen tavoitteena oli kartoittaa Suomessa tehtävää terveydenhuollon/terveysalan kestävyystutkimusta ja -toimia, ja rakentaa pohjaa ja toimintasuunnitelmaa yhteistyöverkoston toiminnalle tulevaisuutta varten. 

Tapahtuma herätti runsaasti kiinnostusta ja paikalle osallistui lopulta 40 henkilöä edustaen useita eri organisaatioita ja tieteenaloja, mm. ympäristö- ja kestävyystiedettä, uskontotiedettä, lääke-, terveys- ja hoitotieteitä, biologiaa, ravitsemustiedettä, farmasiaa, kansantaloustiedettä ja tekniikan aloja, sekä käytännön toimijoita terveydenhuollosta HUSista. Muita edustettuja tahoja olivat mm. Tampereen, Itä-Suomen ja LUT-yliopisto, Kansallinen Asiakas- ja Potilasturvallisuuskeskus, Työterveyslaitos, NHG sekä Nyyti ja LSV ry. 

Keskustelu oli runsasta ja innostunutta. Pienryhmissä kartoitettiin ensin tämänhetkistä sekä toiveissa ja suunnitelmissa olevaa tutkimusta ja toimintaa, minkä jälkeen keskityttiin toiveisiin tutkimusverkoston yhteistyölle. Näkökulmien monialaisuudesta huolimatta tavoitteet olivat samaan suuntaan eli kohti laajasti kestävyyden kaikki ulottuvuudet huomioivaa planetaarisiin rajoihin sopeutunutta terveysjärjestelmää. Terveysjärjestelmien kestävyystoimia ja -tutkimusta tehdään laajasti ja monipuolisesti ja monet tieteenalat tekevät samansuuntaista tutkimusta omista lähtökohdistaan. Esimerkiksi lääkehoidon kestävyyttä edistetään tähtäämällä ympäristöystävällisempiin lääkevalmisteiisin, rationaalisempaa lääkehoitoa edistävillä prosessitutkimuksilla, kiertotaloudella sekä ohjauskeinoilla, kuten lainsäädännöllä ja tiedon lisäämisellä sekä edistämällä lääkkeettömiä hoitokeinoja, kuten ravitsemusta ja liikuntaa. Yhteinen kysymys on, miten luoda yhteistä tekemistä, jolla lisätään kestävyystoimien vaikutuksia. 

Käytännön toiminnan tasolla muutoksissa ollaan osittain reaktiivisessa vaiheessa, tulipalojen sammuttelussa, mutta kestävämpää olisi resursoida kattavasti ennaltaehkäisevään toimintaan. Tämä on myös käytännön toimia tekevien toiveena. Terveyden edellytysten luominen lisää parhaimmillaan yhtä aikaa kestävyyden taloudellisia, ekologisia ja sosiaalisia tavoitteita. Tulisiko näitä kaikkia siis arvioida terveyshyödyn rinnalla? 

Liitteet

Alla olevissa taulukoissa on koottu yhteen HPHH-seminaarin keskeiset havainnot ja jatkoaskelmat. Taulukko 1 esittelee alustavia nostoja seminaarityöpajassa esiin nostetuista tutkimuksista ja hankkeista. Taulukko 2 sisältää jatkopohdintaa kaipaavia kysymyksiä, ja Taulukko 3 kokoaa ajatuksia verkoston yhteistyön kehittämiseksi.