Koiran ruokavalion vaikutus ylipainoon

Tutkimuksessa tarkastelemme koiran ruokavalion vaikutusta ylipainoon ja millä ruokavaliolla saadaan parhaiten vaikutusta koirien ylipainoon tai liikalihavuuteen.
Esittely

Tutkimuksessa haluamme selvittää, onko kuivamuonalla ja raakaruoalla eroa siinä, miten ne vaikuttavat koiran painoon ja kehonkuntoon. Vertailemme eri tekijöitä ja niiden muutoksia näiden kahden ruokavalioryhmän välillä. Lisäksi tutkimme miten ruokavaliot vaikuttavat tulehdusmerkkiaineisiin, immuunijärjestelmään liittyviin markkereihin, suoliston mikrobiotaan, veren ja karvan ravintoarvoihin, geenien ilmentymiseen, aineenvaihduntaan sekä hampaiden ja ikenien terveyteen. Tutkimukseen osallistuu ylipainoisia koiria sekä normaalipainoisia kontrollikoiria verrokkiryhmässä.

Päivitys 17.3.2025 Tutkimuksen näytteenotto on alkanut, ja tutkimukseen valittujen koirien omistajiin on oltu yhteydessä alkuvuoden aikana. Emme tällä hetkellä ota enää uusia ilmoittautumisia.

Miten tutkimus suoritetaan?

Tutkimukseen esikyselyn perusteella valitut koirat saavat tutkimuksen aikana kolmen kuukauden ajan syödäkseen joko kuivaruokaa tai raakaruokaa, jonka annetaan tutkimukseen osallistujille ilmaiseksi. Valitettavasti ryhmää ei voi valita, sillä tutkimuksessa ryhmät valitaan aina satunnaisesti. 

Tutkimuksen aikana koiran tulee käydä eläinsairaalassa kahdesti näytteenottoa varten: ennen tutkimuksen ruokavalion aloittamista (maaliskuu 2025) ja sen jälkeen kun se loppuu 12 viikon jälkeen (kesäkuu 2025).

Tutkimuksesta kysyttyä (UKK)

Voiko tutkimuksen ryhmän (kuivaruoka/raakaruoka) valita?

Valitettavasti ryhmää ei voi valita, sillä tutkimuksessa ryhmät valitaan aina satunnaisesti. 

Onko tutkimukseen osallistuville koirille yläikärajaa?

Mitään yläikärajaa ei ole vielä määritelty, ja mahdollinen yläikäraja perustuu esikyselyn tuloksiin. Toivomme siis, että kaikki kiinnostuneet täyttävät esikyselyn.

Mitä kuivaruokaa tutkimuksessa käytetään?

Tällä hetkellä on vain tiedossa, että ruoka on kanaa. Ei ole vielä selvillä mitä merkkejä käytetään.

Ajoittuuko verikokeiden otto viikolle vai viikonlopulle?/Mihin verikokeiden otto ajoittuu?

Verikokeiden otto tulee olemaan sekä viikoilla että viikonloppuisin, ja koska haluamme paastoarvoja niin riippuen milloin omistajien koirat syö, voivat omistajat tulla aamuisin, iltapäivisin tai viikonloppuisin. Molemmat näytteenottokerrat (ennen ja jälkeen dieettikokeilun) ajoitetaan mahdollisimman samaan aikaan samalla koiralla.

Sponsoroiko/saatteko tähän tutkimukseen rahaa joltain koiranruokafirmalta? 

Toimintamme ja tutkimuksemme perustuu riippumattomuuteen. Saamme pientä sponsorointia järjestämäämme vuosittaiseen DogRisk-seminaariin muutamista koiranruokafirmoista, jotta voimme pitää osallistumismaksut alhaisina (=ilmaista opiskelijoille ja kaikille muille 50 €/päivä) ja että voimme vuokrata salit, tarjota kahvit, lennättää muutaman luennoitsijan Helsinkiin paikan päälle, jne. Tähän tutkimukseen emme kuitenkaan saa mitään rahaa yhdestäkään koiranruokafirmasta, joka myy ruokiaan Suomessa. Pääsponsorimme ovat täysin eri alojen alan firmoja, kuten esim. Muumit ja Muurla. 

Miksi esikyselyssä käytetään Royal Caninin kuntoluokkakuvia?

Käytämme Royal Caninin kuntoluokkalomakkeen kuvia, koska monet omistajat ovat tottuneet katsomaan niitä tai Hills'in vastaavia eläinlääkärivastaanotoilla. Lisäksi ne ovat varsin hyvin piirrettyjä.

 

Tietosuoja ja anonymiteetti

Kaikkia esitettyjä tietoja käsitellään luottamuksellisesti. Koiran ja omistajan tiedot arkistoidaan suojattuun tietokantaan, joka on tarkoitettu ainoastaan tutkimustarkoituksiin ja joka on laadittu GDPR:n EU-direktiivin mukaisesti. RedCap-tutkimuskyselyalustalla kerätyt tiedot tallennetaan ja säilytetään Helsingin yliopiston omassa suojatussa tietokannassa, joka ylläpidätetään Suomessa. Yksikään tutkija ei saa henkilötietojanne yhdessä analyysitulosten kanssa, ainoastaan tutkimusryhmän johtaja tai hänen sijainen käsittelee niitä ja vain tarvittaessa. Tietosuojaseloste löytyy tämän sivun lopusta. 

Vastauksillenne liitetään anonyymi tunniste, joka koostuu numero- ja kirjainyhdistelmästä. Näytteet ja tiedot pysyvät näin tunnistamattomina, eikä yksittäistä koiraa voida yhdistää tiettyihin tuloksiin. Otamme teihin yhteyttä vain, jos tarvitsemme lisätietoja, analyysin koirastanne tai haluamme kutsua teidät uusiin testeihin. Kyselyn alussa voitte valita, millaisiin yhteydenottoihin annatte luvan.

Huom! Kaikki data käsitellään anonymisoituna, eikä arkaluontoisia tietoja luovuteta kenellekään.

Yhteystiedot

Tutkimuksen vastaava eläinlääkäri on Anna Hielm-Björkman: anna.hielm-bjorkman@helsinki.fi, puh: +358 443270462

Tutkimuksen tutkimuskoordinaattori on Sarah Rosendahl: sarah.rosendahl@helsinki.fi

Muita tutkijoita: johanna.anturaniemi@helsinki.fi (geeni-ekspressio, staffien koko elämän pituinen tutkimus), robin.moore@helsinki.fi (metabolomiikka koirilla), kristiina.vuori@helsinki.fi (IBD, muut suolisto-ongelmat ym.), manal.hemida@helsinki.fi (assosiaatiot ravinnon ja ympäristön ja sairauksien kanssa), hanna.sinkko@helsinki.fi (koirien ulostemikrobiootta), janica.bergström@helsinki.fi (näytteenotto, koirien ravinto). Tutkimuksen tekoon voi osallistua myös muita tutkijoita.

 

Tutkimuksen eettinen lupa: ESAVI-452-2020.