30.10. Studia Generaliassa aiheena on kansalaistiede, jota Voiman paikka –hankekin monelta osin edustaa. Tule juttelemaan hankkeen tutkijoiden kanssa esittelytorille Tiedekulman Fönsteriin klo 15-17 ja kerro meille sinulle tärkeistä paikoista ja niiden merkityksestä arjessasi. Halutessasi voit tuoda mukanasi kuvan tai jonkin muun muiston omasta voiman paikastasi.
Voiman paikka -hankkeen tutkijat Pia Olsson ja Terhi Ainiala puhuvat Linnakaupungin tuntu -seminaarissa kaupunkisuunnitteluun liittyvistä tunteista.
Hyvinvoiva Linnakaupunki -tutkimushankkeen päätösseminaarissa esitellään hankkeen tuloksia. Seminaarin jälkeen kävellään alueella ja lopuksi nautitaan pienistä tarjoiluista kahvila Grevessä.
Seminaari järjestetään Forum Marinumin Ruuma-auditoriossa 22.10. klo 14-16. Auditorioon on esteetön pääsy. Ilmoittautumiset 6.10. mennessä.
Voiman paikka -hanke on tänäkin vuonna pitämässä työpajaa Tutkijoiden yössä 27.9.!
Työpajassa keskustelemme meille tärkeistä paikoista postikorttien ja muiden inspiroivien aineistojen avulla. Pohdimme, mitkä tekijät ympäristössä voimaannuttavat ja miten voiman paikkojen merkitys näkyy arjessamme.
Tiedekasvatukseen suunnattuun Suomen Kulttuurirahaston Tiede tutuksi -apurahoja jaettiin runsaat 800 000 euroa yhteensä kahdelletoista hankkeelle. Niistä Helsingin yliopistoon kohdistui neljä rahoitettua hanketta. Niissä kaikissa lapset ja nuoret ovat kohderyhmänä.
Kirjoituskutsu: Tekojen kaupunki
Kaupungeista tulee elettyjä ja merkityksellisiä paikkoja tekojen myötä. Kaupunkeja suunnitellaan, ja niissä liikutaan, asutaan ja eletään. Moninaisissa ja yhteen kietoutuneissa kaupunkikokemuksissa kohtaavat aistit, tunteet, muistot ja kuvittelu; ihmiset ja muut elolliset toimijat sekä materiaalinen kaupunki. Digitaalinen media on mahdollistanut nopean ja visuaalisen kokemusten jakamisen ja esittämisen, mutta kaupungin kokemiseen liittyvät myös hitaat prosessit ja ajalliset kerrostumat. Näiden rinnalla kaupunki on myös politiikan kohde ja politiikan näyttämö. Kaupunkilaisten suhteet paikkoihin ja ympäristöön vahvistuvat ja saavat uusia ominaisuuksia, kun paikoista kerrotaan, niitä muistellaan tai niistä kiistellään. Näin kaupunkilaiset osallistuvat merkityksellisten paikkojen tekemiseen erilaisin tavoin ja eri intensiteetillä arkisesta liikkumisesta kansalaisaktivismiin.
Humanistisen kaupunkitutkimuksen piirissä on pitkään haluttu tuoda esiin kaupunkilaisten arjen kokemuksia, ja viime vuosina tarkastelun kohteiksi ovat tulleet myös kehollisuuteen ja aistimellisuuteen liittyvät metodologiset kysymykset. Osallisuutta ja osallistamista käsittelevän tutkimuksen rinnalla humanistinen kaupunkitutkimus kohdistuu myös osattomuuteen ja vieraantumiseen. Tutkimuksella on haluttu vaikuttaa arjen kokemusten näkyvyyteen ja huomioimiseen kaupunkisuunnittelun ja kaupunkipolitiikan kontekstissa. Näiden näkökulmien jatkoksi haluamme nyt tuoda tutkijat yhteen pohtimaan kaupungin tekemisen muotoja ja niiden suhdetta kaupunkikehittämiseen.
Kutsumme sinut kirjoittamaan urbaanien paikkojen tekemisestä. Näkökulmana voi olla osallisuus sekä osallisuuden keinot, mutta myös paikan menettäminen tai paikan muokkaaminen. Ajalliset, kulttuuriset ja kielelliset kerrostumat rakentavat sitä, miten paikkoja koetaan ja millaisia merkityksiä niihin liitetään. Ketkä pääsevät ja saavat vaikuttaa urbaanin paikan tekemisen prosesseihin? Millaisia kuulumisen ja vierauden tunteita paikat voivat herättää? Millä tavoin uusia kerrostumia rakennetaan osaksi kaupunkia? Voit keskittyä myös paikan tekemiseen tutkimuksen menetelmällisistä näkökulmista. Toivomme mukaan monialaisia ja -näkökulmaisia ehdotuksia, joissa paikka ja paikan tekeminen voidaan määritellä laaja-alaisesti.
Lähetä artikkeliehdotuksesi (max. 250 sanaa) oheisella Webropol-lomakkeella 10.12.2023 mennessä (https://link.webropolsurveys.com/S/577ED62A32955BD7). Kirjan toimittajina toimivat ja lisätietoja antavat Terhi Ainiala (terhi.ainiala@helsinki.fi), Silja Laine (silaine@utu.fi), Päivi Leinonen (pailei@utu.fi) ja Pia Olsson (pia.olsson@helsinki.fi). Artikkelikokonaisuus vertaisarvioidaan. Neuvottelut kirjan kustantajasta ovat käynnissä. Kokoelman alustava toimituksellinen aikataulu on seuraava:
Keräämme nyt Voiman paikka -hankkeessa kokemuksia ja kertomuksia Stansvikista. Olemme kiinnostuneita helsinkiläisiä voimaannuttavista paikoista ja niiden menettämiseen liittyvistä tunteista. Kyselyyn voi vastata pitkästi tai lyhyesti 15.11. asti.
Voiman paikka -verkkokysely on päättynyt, kiitos vastaajille! Kysely oli avoinna 5.6.–2.10.2023, eli noin neljän kuukauden ajan. Saimme koko ajalta yhteensä ilahduttavat 133 vastausta.
Vielä kerran suuret kiitokset jokaiselle, joka antoi meille aikaansa jakamalla kokemuksiaan ja ajatuksiaan omista voiman paikoistaan!
INFORMOINTI DOKUMENTOINNISTA
Voiman paikka -hankkeessa tutkimme helsinkiläisille tärkeitä paikkoja. Selvitämme, mitkä paikat ovat arjessa voimaannuttavia, mikä tekee niistä sellaisia ja miten näiden paikkojen muutokset ovat vaikuttaneet helsinkiläisten kokemuksiin omasta lähiympäristöstään. Keräämme helsinkiläisten kokemuksia voimapaikoista tutkimusaineistoksi. Keruu tapahtuu etnografisin menetelmin esimerkiksi haastattelemalla, kuvaamalla, äänittämällä, havainnoimalla ja kyselyvastauksia keräämällä. Aineisto tallennetaan Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin.
We are looking for interviewees from Meri-Rastila and Vuosaari area to discuss about their relationship with their close neigbourhood. We would like to hear about the places people find emotionally important and empowering in their everyday life but also about the possible changes happening in the area and the emotions these changes rouse.
The interviews will take place in November and they take approximately one hour. They are conducted by our students of cultural studies.
If you would like to share your experiences, please contact Pia Olsson (pia.olsson@helsinki.fi) for more information.
In the project Places of Power, we are interested in the different ways emotions are attached to places and the ways places affect our everyday life. If you would like to read more about our project in English, please see our article here:
Huom! Haastattelukutsu on sulkeutunut.
Haastatteluiden aiheena on osallistujille tärkeät voiman paikat.
Haastattelut ovat yksilöhaastatteluja ja niiden ajankohta on loka-marraskuussa. Toivomme haastateltaviksi eri-ikäisiä asukkaita, joilla on erilaisia kokemuksia Meri-Rastilasta ja Vuosaaresta ylipäänsä.
Haastatteluja tekevät Helsingin yliopiston kulttuurien tutkimuksen opiskelijat osana etnografisten menetelmien kurssia. Haastatteluja hyödynnetään Voiman paikka -hankkeen tutkimusaineistona ja ne tallennetaan Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin.
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä kurssin vastuuopettajaan Pia Olssoniin (pia.olsson@helsinki.fi).
Voiman paikka -hanke on mukana perjantaina 29.9.2023 järjestettävässä Tutkijoiden yössä.
Tervetuloa työpajaamme Tiedemuseo Liekin Observatoriolle!
Työpajat alkavat klo 17.15, 18.15 ja 19.15, ja ne kestävät noin puoli tuntia. Työpajaan ei tarvitse ilmoittautua, mutta halutessasi voit ottaa mukaan kuvan tai muiston omasta voiman paikastasi.
Opettajille tiedoksi: esiopetus- ja koululaisryhmät voivat osallistua myös päivällä pidettäviin Voiman paikka -työpajoihimme, joihon ilmoittaudutaan ennakkoon Lyyti-lomakkeella. Pääset ilmoittamaan ryhmäsi mukaan tästä.
Olimme tiedustelemassa kaupunkilaisten voiman paikkoja Vuosaaren Satamapäivillä lauantaina 26.8.
Kiitokset tapahtuman järjestäjille ja kaikille, jotka kävivät moikkaamassa meitä ja tutustumassa hankkeeseemme!
Helsinki-päivänä 12.6.2023 pidimme Voiman paikka -tarinakahvilaa Vuotalon aulassa.
Kesälomakauden jälkeen jalkaudumme taas tiedustelemaan helsinkiläisten voiman paikkoja. Sitä ennen voit kertoa meille omasta voimapaikastasi hankkeen sähköisessä kyselyssä. Pääset kyselyyn tästä.