Maahanmuuttaja tiedon tuottajana ja yhteiskunnan muokkaajana

Maahanmuuttaja tiedon tuottajana ja yhteiskunnan muokkaajana -keskustelutilaisuus, 18.11.2019 klo 18-20, Helsingin yliopisto, Tiedekulma

Maahanmuutto ja pakolaisuus sekä kansainvälisten osaajien liikkuvuus on mielletty hyvin erillisiksi ilmiöiksi niin julkisessa keskustelussa, työmarkkinoilla kuin tieteessäkin. Kansainvälisiä osaajia houkutellaan rajojen yli yhä innovatiivisin keinoin, kun taas toisia reittejä kulkevia harvoin nähdään yhteiskunnallisen tiedon ja osaamisen tuottavina voimina.

Tosiasia kuitenkin on, että riippumatta rajojen ylittämisen syistä, mukana siirtyy tietoa ja osaamista ja myös tahtoa yhteiskunnan muuttamiseen. Euroopan historiaa tarkastelemalla selviää, että maahan- ja maastamuuttajat ovat sekä lähtö- että kohdemaissaan toimineet tärkeinä tiedontuottajina ja Euroopan muovaajina kautta aikojen. Sekä Euroopan sisäisiä että ulkoisia rajoja ylittäneet muuttoliikkeet ovat perustavanlaatuisella tavalla osallistuneet nykypäivän luomiseen. Edellä mainittujen rajoittavien mielikuvien takia osaamispotentiaali jää kuitenkin usein hyödyntämättä.

Minkälainen rooli maahanmuuttajilla on tänä päivänä yhteiskunnan vaikuttajina ja muovaajina? Entä Euroopassa kautta historian? Kenen käsissä tiedon ja osaamisen määritteleminen on? Osaavatko keskeiset toimijat tänä päivänä tunnistaa ja tunnustaa maahan muuttaneiden osaamispotentiaalia?

Näihin kysymyksiin pureudutaan Suomen Akatemian rahoittamassa ja Helsingin yliopistossa toimivan Eurooppalaisen oikeuden, identiteetin ja historian tutkimuksen huippuyksikön (EuroStorie) järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Mukana keskustelemassa ovat Rand Mohamad Deeb, Lena Näre, Sini Piippo ja Rakel Santana del Pino. Paneelin juontaa professori Reetta Toivanen.

Tilaisuus on avoin ja maksuton. Tervetuloa! Tilaisuus myös striimataan livenä, ja tallenteen voi katsoa myös jälkikäteen Unitubessa.

Reetta Toivanen on Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutin (HELSUS) professori, Eurooppalaisen oikeuden, identiteetin ja historian tutkimuksen huippuyksikön varajohtaja ja "ALL-YOUTH - Kaikki nuoret haluavat määrätä elämästään"-tutkimushankkeen johtaja.
Rand Mohamad Deeb valittiin Vuoden Pakolaisnaiseksi 2019. Hän valmistui ylioppilaaksi keväällä 2019.
Lena Näre on sosiologian apulaisprofessori Helsingin yliopistossa.
Sini Piippo (Opetushallitus) koordinoi Scholar Resque Fundia ja on Scholars at Risk Finlandin ohjausryhmän jäsen.
Rakel Santana del Pino on sosiaaliohjaaja Monika-Naiset liitto ry:n kriisikeskuksessa ja tekee väitöskirjaa poikkitieteellisestä sukupuolentutkimuksesta ja tasa-arvopolitiikasta.