Tutkamittaus 26.5.2000 klo 00.32-00.34

Tutkakuvat ovat pystyleikkauksia, jossa vaaka-akselina on etäisyys tutkasta ja pystyakselina korkeus merenpinnasta kilometreinä. Mittaukset on tehty kahteen eri suuntaan, pohjoiskoilliseen klo 00.32 ja eteläkaakkoon klo 00.34. Ylemmät kuvat ovat pohjoiskoilliseen ja alemmat eteläkaakkoon.

26.5.2000 Matti Leskinen


RHIz1

Kaiun voimakkuus

Väriasteikoilla violetti on heikompaa kaikua ja sininen voimakkaampaa. Vaaleampi sävy merkitsee edelleen vahvempaa kaikua. Pääosa pohjoiskoillisessa ja eteläkaakossa näkyvistä kaiuista liittyi sateeseen tai sataviin pilviin, eteläpuolella sade ei tullut maahan saakka. Sateessa nähdään myös erityinen kapea yläpuolta voimakkaampi kerros noin 2,4 km korkeudella, joka aiheutuu kaiun voimistumisesta ylhäällä sadepilvestä putoavien jää-/lumikiteiden sulaessa nollarajan kohdalla.
RHIz2 Pohjoiskoillisessa lintuja lensi heikon sateen sisällä. Hyvin tutkakeilan keskelle osuneesta linnusta kaiku oli voimakkaampi kuin sateesta ja näin linnut erottuvat tutkan mittaustilavuuden (ulottuus joka suuntaan sadan metrin luokkaa) kokoa vastaavina läiskinä aika tasaisena havaittavan sateesta tulleen kaiun joukossa.
Eteläkoillisessa sateita ei juuri tähän aikaan näkynyt, vaan kaiku tuli kilometrin alapuolella pääasiassa hyönteisistä ja muutama lintu oli joukossa mukana muuttamassa.
RHIv1

Säteensuuntainen nopeus

Väriasteikolla laajoilla kaikualueilla tulkinta nopeudesta on yksikäsitteinen eli punaiset, keltaiset ja vihreät kertovat nopeudesta poispäin tutkasta 0-12,5 m/s. Lintujen nopeus sen sijaan ylittää tämän pulssien toistotaajuudesta ja säteilyn aallonpituudesta riippuvan nopeusrajan 12,5 m/s. Näiden nopeus voidaan tämä huomioon ottaen määrittää 15-20 m/s luokkaan. Yleinen virtaus, jota sadeosaset ja hyönteiset noudattelevat oli etelälounaasta 10-12 m/s pinnan lähellä ollutta itäkaakosta tulleen virtauksen kerrosta lukuunottamatta (tämä kerros myös näkyy hyvin pohjoiskoillisessa).
RHIv2 Sateen sisällä ja myös hyönteisiin nähden lintujen oma lentonopeus erottuu hyvin. Hyönteisten keskellä joitakin lintuihin heikompiin kaikuihin näkyviä kohteita liikkuu hiukan yleisestä nopeudesta eroavasti. Nämä ovat kookkaita myös yksinään tutkalla havaittavissa olevia hyönteisiä.
RHIw1

Nopeuden hajonta

Väriasteikon värit kertovat hajonnan suuruudesta samoin kuin kaiun voimakkuudesta eli violetti pieni, sininen, vihreä, keltainen ja punainen järjestyksessä suurempi arvo. (Koska sade oli heikkoa, niin kaiun voimakkuudessa vihreääkään ei juuri esiinny, sekin sulamiskerroksen tai lintukaiun kohdalla!) Säteensuuntaisen nopeuden hajonta on Doppler-spektrin leveys, jonka suuruus riippuu siitä, miten paljon nopeudessa esiintyy vaihtelua mittaustilavuuden sisällä. Sateessa esimerkiksi tuulen vaaka- tai pystysuuntainen muutos tilavuuden sisällä lisää hajontaa samoin kuin tuulen pyörteisyys.
RHIw2 Nopeuden hajonta on sateessa aivan pintakerrosta lukuunottamatta varsin pieni. Tämä voimakkaan hajonnan kerros liittyy virtauksen muuttumiseen itäkaakosta etelälounaasta tulevaksi ylemmäksi noustaessa. Lintujen kohdalla näkyy sateen keskellä suuria arvoja ja hyönteisten keskellä pieniä arvoja. Tämä johtuu siitä, että mittaustilavuuden painopisteestä syrjässä olevan linnun kaiku ja heikon sateen kaiku ovat samaa luokkaa ja näin kahdella eri nopeudella liikkuvat kohteet aiheuttavat suuren hajonnan. Hyönteiskaiku on sen sijaan huomattavasti heikompaa ja näin linnun selvä yksi nopeus hallitsee kaikua.


[tuorein kaiku] [kaikutilanteet] [Matti Leskinen]