2018-04-12 Matti Leskinen

Lintuja, turbulenssia ja hyönteisiä 2018-04-12

Aamulla lintujen muuttoa jokseenkin vahvana pohjoiseen. Iltapäivällä merituulirintamaa turbulenssin ja hyönteisten aiheuttamien kaikujen valossa.

Lintujen muuttoa aamuvarhaisella pohjoiseen

Karttapohjalla näkyy Suomenlahden rantaviivaa ja järviä. Kumpula on tutkakuva-alueen keskellä, etäisyysrenkaiden keskipiste.
Tutkakuvissa kellonaika on UTC eli 3 h jäljessä Suomen kesäaikaa.

Tutkaheijastuvuus 04.38 UTC

Korkeuskulmalla 0,5 astetta näkyy ensisijassa muuttolintuja, jotka ovat lähteneet toisaalta Suomen maa-alueelta ja toisaalta Viron rannikolta pohjoiseen päin.


Säteettäisnopeus 04.38 UTC

On tietenkin otettva huomioon että nopeusmittauksen yksikäsitteisyysalue ylittyy näissä vauhdeissa tässä mittauksessa.


Säteettäisnopeus 04.39 UTC

2,9 asteen korkeuskulmalla keila on 40 km etäisyydellä noin 2 km korkeudella, lintuja tulee Suomenlahden yli etelästä 15-20 m/s 3 km korkeudella asti.



(alkuun)

Merituulirintama iltapäivällä

Kaiku tulee toisaalta paikallisesti keskittyneistä linnuista, mutta erityisesti rannikon suuntaisessa nauhassa turbulenssista ja joistakin isoista hyönteisistäkin.
Tässä vaiheessa merituulirintama on pinnassa noin 5 km päässä tutkasta ja merituuli on puolen kilometrin alapuolella poispäin rannikosta eli tutkasta olevaa virtausta.

Tutkaheijastuvuus 11.19 UTC


Säteettäisnopeus 11.19 UTC


Pystypoikkileikkauksia pohjoisluoteeseen

Mittaus on jokseenkin kohtisuoraan rantaviivaan nähden, poispäin suuntautuva nopeus on siten merituulta, kun taas kauempana virtaus vielä on kohti tutkaa. Rajakerroksen ylärajalla ja toisaalta merituulirintaman reunalla taitekertoimen turbulenttinen vaihtelu riittää kaiun synnyttämiseen. Sisämaassa vahvimmat kaikupisteet ovat matalalla kulkevia lintuja, merituulirintaman alueella pystyliikkeen mukana isoja hyönteisiä nousee 700 m korkeudelle saakka ja ovat myös yksittäisinä näkyvissä tutkalla. Differentiaalinen tutkaheijastuvuus etenkin paljastaa hyönteisten pitkulaisen rakenteen.




(alkuun), kaikukatsaus