2012-05-15 Matti Leskinen

Hyönteisiä ja lintuja 2012-05-14

Tutkakuvissa aika on UTC, 3 tuntia Suomen kesäajasta jäljessä.

Espoon Matalajärven itäpuolella havaittiin kevään ensimmäinen isompi kertymä tervapääskyjä (340 kpl, Veikko Solantie) suhteellisen korkealla. Tutkahavainnoissa rullapyörteiden hyönteiskasaumat erottuvat ja yksi tällainen jokseenkin Matalajärven itäpuolelta pohjoiskoilliseen virtauksen suuntaisesti.

Kumpulan ja Järvenpään sää


Pystypoikkileikkaus Kumpulasta Vantaanlaakson suuntaan

Sivukulma 331,8 astetta, vaaka-akselilla etäisyys/km ja pystyakselilla korkeus/km.
Tutkakaiun voimakkuus (reflectivity) menee maakaiun osalta asteikosta yli, ilmakehässä kaiku tulee lähinnä isoista tai suurehkoista hyönteisistä, jotka erottuvat yksittäisinäkin, tutkapulssin voimakkuusjakauman kuvajaisina eli halkaisijaltaan noin 100 m läiskinä.
Säteettäisnopeus (radial velocity) kertoo kyseisen tilanteen lounaisvirtauksen puhaltaneen tutkasta poispäin tässä suunnassa, eikä hyönteisten nopeus paljon poikkea toisistaan eikä tuulesta.
Differentiaalinen tutkaheijastuvuus (diff refl) osoittaa että hyönteiset ovat pääasiassa vaakatasossa pitkulaisempia tutkan mielestä, toisin sanoen hieman kylki kohti tutkaa ja olennaisesti vaakalennossa.
Differentiaalinen vaihe (dif phase) on hyönteisissä aika samanarvoista, esim. lintujen siivenlyönti aiheuttaa tässä tyypillistä vaihtelua, kun antennin hitaasti keilatessa samasta kohteesta saadaan useampi mittaus kaikuläiskän synnyttämiseksi, esim. noin 8,5 km etäisyydella 11.22 UTC.






Kumpulan tutkan kartiokeilauksia

Karttapohjalla mm. etäisyysrenkaat ja rantaviivoja. Tutkapaikat: KER = Kerava, VAN = Vantaa, KUM = Kumpula.
Maastosta tulevan kaiun suodatus ei ole kovin perusteellista, käytännössä suurin osa kaiuista lähialueella tulee maasta.
Säteettäisnopeudessa on huomattava yksikäsitteisyysrajan ylittyminen. Esim. Suomenlahden yllä etelässä 11.30 UTC havaitaan meren pintaa 1-2 m/s kohti tulossa ja sen vieressä länsipuolella noin 5 m/s poispäin ja itäpuolella kohti tulevaa, itäpuolella ykisksäitteisyysraja ei ylity, mutta länsipuolen mittauksessa on tosiasiassa noin 8-10 m/s kohti tulevaa nopeutta.


Tutkaheijastuvuus


Säteettäisnopeus


Tutkaheijastuvuus


Säteettäisnopeus


Diff. tutkaheij.


Diff. vaihe


Kopol. kovarianssi



Kaiun voimakkuus

Maakaikua ei ole suodatettu ja kuvassa ei olennaisesti muuta olekaan.


Tutkaheijastuvuus


Säteettäisnopeus


Säteettäisnopeus


Tutkaheijastuvuus


Säteettäisnopeus


Tutkaheijastuvuus

Korkeuskulma 1,5 astetta, keilan korkeus noin 0,5 km 20 km etäisyydellä.


Säteettäisnopeus



Kervavan tutkan kartiokeilauksia

Karttapohjalla mm. etäisyysrenkaat ja rantaviivoja. Tutkapaikat: HYL = Järvenpää, KER = Kerava, VAN = Vantaa, KUM = Kumpula.


Horisontaalisesti polaroitu mittaus

Lineaarinen depolarisaatiosuhde kertoo miten paljon vaakapolaroidusta lähetteestä saadaan takaisin pystypolaroituna suhteessa vaakapolaroituun. Pyöreiden kohteiden kuten pisaroiden tapauksessa suhde on pieni, linnuista ja hyönteisistä (sekä maasta ja merestä) huomattavasti suurempi.

Tutkaheijastuvuus


Säteettäisnopeus


Lin. depol. suhde


Tutkaheijastuvuus


Säteettäisnopeus


Tutkaheijastuvuus


Säteettäisnopeus


Lin. depol. suhde



Kaksoispolarisaatiomittaus

Tutkaheijastuvuus


Säteettäisnopeus


Diff. tutkaheij.



alkuun

Kumpulan ja Järvenpään säätietoja





kaikukatsaus