2008-04-24 Matti Leskinen

Suomenlahden yli muuttavia lintuja aamupäivällä

Kaiun voimakkuus 09.04 UTC

Merellä kaiku tulee pääasiassa yksittäin tai parvissa lentävistä linnuista. Suomen rannikollakin lintujen paikalliset keskittymät aiheuttavat paljon kaikua, mutta mukana on myös hyönteisistä sekä taitekertoimen vaihtelusta johtuvaa heijastumista.


Säteettäisnopeus 09.04 UTC

Yksikäsitteisyys 10 m/s ylittyy etelässä ja voidaan päätellä, että linnut tulevat etelälounaasta noin 15 m/s Viron saaret jätettyään.


Kaiun voimakkuus 09.14 UTC

Pystypoikkileikkaus etelälounaasta (20 astetta eteläsuunnasta oikeaan) näyttää lintujen aiheuttamat kaiut valtaosaltaan selvästi kilometrin alapuolella. Viron rannikon lähellä näkyy lintuja myös 3 km korkeudelle nousseina.
Huomaa, että mittaustilavuuden pituus on puolen kilometrin luokkaa ja leveys riippuu etäisyydestä, kun tutkakeilan aukeama on noin yksi aste, mutta yksikin lintu tässä tilavuudessa riittää kaiun havaitsemiseen. Siten sama lintu voidaan nähdä aika laajalla alueella tällaisessa kuvassa.


Säteettäisnopeus 09.14 UTC

Linnuissa nopeus ei paljon vaihtele, joten yksittäiset linnut tai parvet tulevat aika lailla samalla nopeudella ja suunnalla meren yli, kunnes Suomen rannikon lähellä olevissa linnuissa nopeus olennaisesti näkyy muuttuvan.



kaikukatsaus