Tutkakaikuja 11.3.2003 noin klo 20-22
0,7 asteen korkeuskulmalla Helsingin ympäristöstä

11.3.2003 Matti Leskinen


PPI-kuva1

Suodattamaton tutkaheijastuvuus klo 20.11

Väriasteikoilla violetti on heikompaa kaikua, sininen, vihreä, keltainen ja punainen järjestyksessä voimakkaampaa kaikua tarkoittava. Vaaleampi sävy merkitsee myös vahvempaa kaikua.
Pääasiassa tässä kaiku on peräisin lähimaastosta, koska Doppler-siirtymään perustuvaa suodatusta ei ole tehty. Näin voi periaatteessa myös tarkastella onko karttapohja jokseenkin oikein Suomenlahden saarien ja rantaviivojen kohdalla.
PPI-kuva2

Liikkuvien sirottajien tutkaheijastuvuus klo 20.11

Maakaiut eivät näy, joten kaiut ovat peräisin liikkuvista sirottajista ja tässä tapauksessa lähinnä linnuista.
PPI-kuva3

Sirottajien säteensuuntainen nopeus klo 20.11

Merkittävimpänä kaiunaiheuttajana ovat Santahaminan ja Isosaaren tienoilla lentävät linnut. Näiden säteensuuntainen nopeus on 5-8 m/s ja mikäli niiden lentosuunta oli etelään, niin lentonopeus olisi ollut 10 m/s luokkaa.
Myöhemmin tulleessa sateessa virtaus oli etelälounaasta/lounaasta 12-14 m/s, joten tuuli oli linnuille vastainen.

Kuvasarja 15 minuutin välein kaakkoissektorista

Kuvasarjassa nähdään säteensuuntainen nopeus Helsingin kaakkoissektorissa 15 minuutin välein, klo 19.56 - klo 21.56, toinen kuva vasemmalta klo 20.11.
Viimeisissä kuvissa nähdään myös lounaasta tulleiden sateiden yhtenäinen tuulesta riippuva säteensuuntaisen nopeuden jakauma. Suurin arvo nopeudella oli etelälounaassa/lounaassa 12-14 m/s. Kaakossa nopeus lähestyy nollaa eli virtauksella ei ole säteensuuntaista nopeutta, koska tuuli puhaltaa tutkan mittaussuuntaan nähden kohtisuorasti.
PPI-kuva PPI-kuva PPI-kuva PPI-kuva PPI-kuva PPI-kuva PPI-kuva PPI-kuva PPI-kuva


[tuorein kaiku] [kaikutilanteet] [Matti Leskinen]