Tutkakaikuja 16.1. ja 17.1.2001 aamulla

17.1.2001 Matti Leskinen


Tutkaheijastuvuutta linnuista 16.1.2001 klo 9.17

PPI-kuva1
Väriasteikoilla violetti on heikompaa kaikua, sininen, vihreä, keltainen ja punainen järjestyksessä voimakkaampaa kaikua tarkoittava. Vaaleampi sävy merkitsee myös vahvempaa kaikua. Mittausalue on 30 km Helsingin ympäristöstä ja mittaus on tehty antennin ollessa suunnattu 1,2 asteen korkeuskulmaan, jolloin 20 km etäisyydellä mittaustilavuus on noin puolen kilometrin korkeudella maanpinnasta.

Kuvassa luoteessa näkyy lintujen aiheuttama aika erillisistä kaikupisteistä muodostunut alue. Tämä voitiin havaita tutkalla matalammilla korkeuskulmilla tulevan kauempaa luoteesta noin Forssan tienoilta saakka ikäänkuin lähestyvänä heikkona sadealueena. Kaakon suunnalla näkyy lisäksi kapeana sektorina (yksi mittauskulma) nousevasta Auringosta vastaanotettu mikroaaltosäteily.


Lintuja luoteesta 17.1.2001 klo 8 jälkeen

PPI-kuva2
Kuvassa nähdään 17.1.2001 klo 8.11 50 km säteeltä tehty tutkamittaus 1,0 asteen korkeuskulmalla kaiun voimakkuudesta. Värien selitys on sama kuin edellisessä kuvassa, mutta tutkassa on käytetty pitempää lähetepulssia, jolloin samanaikaisesti mitatun ilmatilavuuden pituus on 300 m luokkaa kun se 16.1. tapauksessa on 90 m luokkaa. Osaksi tämän takia linnuista myös muodostuu yhtenäisempi kaikualue, kun yksittäinen lintu tai lintuparvi useammin osuu mittaustilavuuden sisälle. Tosin lintuja oli myös todellisuudessa huomattavasti tiheämmässä.

PPI-kuva3


Kuvassa nähdään 160 km halkaisijaltaan olevalla ruudulla näkynyt tutkakaiku 0,7 asteen korkeuskulmalla, jolla tutkakeila on puolen kilometrin korkeudella noin 40 km etäisyydellä. Koillisessa linnut jäävät osaksi katveeseen Merihaan ja Hanasaaren voimala-alueen korkeiden rakennusten taakse. Lintuja näkyi hyvin runsaasti liikkeellä Helsingin pohjois- ja itäpuolella maa-alueen yllä ja keskimäärin ehkä vain noin puolen tunnin ajan, jolloin kuljettu matka olisi 15-20 m/s nopeudella ollut luokkaa 25-35 km.


[tuorein kaiku] [kaikutilanteet] [Matti Leskinen]