Podcastit: kuuntele tiedettä

Tutkijoiden ja yliopiston podcastit tarjoavat faktaa kuunneltavassa muodossa. Ne lähestyvät eri alojen ajankohtaisia aiheita ja ilmiöitä tutkitun tiedon kautta. Tiedepodcastit käsittelevät monipuolisesti erilaisia aiheita ilmastonmuutoksesta ravitsemukseen.
Utelias mieli -podcast

Utelias mieli puhuu tieteestä tunteella. Helsingin yliopiston podcastin jokaisessa jaksossa haastatellaan yliopiston tutkijaa, joka kertoo oman alansa mielenkiintoisimmasta ja innostavimmasta kysymyksestä juuri nyt.

Tiedekulma-podcast

Tutkittua tietoa ja puntaroitua puhetta. Tiedekulman podcastit tarjoavat toimitettuja keskusteluohjelmia ja tutkijoiden puheenvuoroja Helsingin yliopiston olohuoneesta.

Löydät podcastin kaikista yleisimmistä podcast-palveluista.

Tutkijoidemme omat podcastit

Tutkijamme ja tutkimusryhmämme tuottavat podcasteja monilta eri tieteenaloilta. Ohjelmissaan he keskustelevat tutkimuksista, tuloksista ja tieteen tekemisestä.

Ravitsemustieteen tutkijat keskustelevat terveydestä ja ajankohtaisesta tutkimuksesta. Enimmäkseen hyväntuulista ja kohtalaista uutisointia terveydestä, mahdollisesti hälvenevää aivosumua.

Joka jaksossa perehdytään ajankohtaiseen tutkimukseen haastatellen sen tekijää sekä sukelletaan pintaa syvemmälle tutkimustiedon tulkinnassa. Tämä podi on suunnattu kaikille ravitsemustieteestä ja tutkimuksesta kiinnostuneille.

Aiviksen podcast on mukana Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 -ohjelmassa!

Löydät podin muun muassa seuraavista palveluista:

Alustojen valta -podcast pureutuu Googlen, Facebookin ja Amazonin kaltaisten digijättien vallankäyttöön ja kysyy, mitä sille pitäisi tehdä. Digitaalisen alustatalouden pelisäännöt ovat nousseet 2020-luvun eurooppalaisen politiikan avainkysymykseksi, mutta Suomessa aiheesta on puhuttu vain vähän.  

Podcastia juontaa maailmanpolitiikan yliopistonlehtori Matti Ylönen.

Avoimella otteella on Helsingin yliopiston kirjaston podcast, jossa avoimia julkaisukanavia hyödyntävät yliopistolaiset kertovat oman opetus- tai tutkimustyönsä näkökulmasta mikä avoimemmassa tieteessä on olennaista.

Chasing for Smart Materials podcast-jakso löytyy yliopiston Soundcloud-tililtä.

 

Eurasia and Global Migration Conference Podcast, maahanmuuttoaiheinen podcast virittelee Eurasia and Global Migration -konferenssin tunnelmiin (englanniksi).

Eu­roop­pa­lai­sen oi­keu­den, iden­ti­tee­tin ja his­to­rian tut­ki­muk­sen huippuyksikkö EuroStorien podcast käsittelee Eurooppaa ja sen ongelmia eri näkökulmista. 

Exaltissa tutkijat puhuvat luonnonmateriaaleista. He keskustelevat niiden louhimisesta ja rajallisuudesta sekä vaihtoehdoista nykyisin käytetyille materiaaleille.
 

Mitä kaikkea suunnittelija näkee kaupunkiympäristössä, millainen on taiteilijan henkilökohtainen luontosuhde ja mitä niittykasveja biologi suosittelee etsimään kaupunkiniityiltä.

Hiiliviisas kaupunkivihreä -podcastin ensimmäisellä tuotantokaudella käydään kävelyllä helsinkiläisissä kaupunkiniittykohteissa maisema-arkkitehti Mari Ariluoman, luontoasiantuntija Tuuli Ylikotilan sekä taitelija Teemu Lehmusruusun kanssa. Keskustelukumppanina on maisema-arkkitehti ja tutkijatohtori Tiina Merikoski.

Kilpisjärven tiedepolut -podcast johdattaa kulkijansa vanhoihin tunturikoivikoihin, vesiputoukselle, kirkasvetisille järville ja tunturien huipuille – mukaan lukien Suomen tunnetuimmalle tunturille Saanalle. Podcast taustoittaa ja syventää Kilpisjärven tiedepolkujen rasteilta löytyvää tietoutta ja aiheet vaihtelevat alueen kasvillisuudesta eläimiin.

Kommunikaation kompastuskiviä -podcast-sarjassa emeritusprofessori Arto Mustajoki keskustelee mielenkiintoisten vieraiden kanssa ihmisten välisen kanssakäymisen sudenkuopista.

Kompleksi on Helsingin psykologian opiskelijoiden ainejärjestön ja Helsingin yliopiston psykologian oppiaineen oma podcast. Podcastissa puhutaan tieteen tekijöiden ja psykologian saralla vaikuttavien ihmisten kanssa psykologien mahdollisuudesta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Voit kuunnella Kompleksia yleisimmissä podcast-palveluissa.

Kouluilta-podcast vastaa koulun arkea käsitteleviin ajankohtaisiin kysymyksiin tutkimuksen näkökulmasta.

Kouluilta kerättyihin kysymyksiin ovat vastaamassa Oulun yliopiston työelämäprofessori Mika Niemelä ja Helsingin yliopiston yliopistopedagogiikan professori Kirsi Pyhältö yhdessä aiheeseen perehtyneiden asiantuntijavieraiden kanssa. Joka toisessa jaksossa aiheesta jatkavat Tampereen yliopiston Kasvatuksen ja kulttuurin tiedekunnan tutkimusjohtaja Tiina Soini-Ikonen ja vaihtuvat opettajavieraat. Podcastin tuottaa SchoolWell-hanke.

Kuluttajatutkimuskeskuksen podcast-sarja Kulutuksen vallassa pureutuu kuluttajan ja kulutuksen valtaan ja yhteiskunnalliseen merkitykseen.

Kulutuksen vallassa kertoo, miksi maailma on kuluttajan näkökulmasta sellainen kuin se on. Kuka määrää, millaisia valintoja on tarjolla? Kenen vastuulla on pelastaa ympäristö, säästää energiaa tai suitsia teknologiaa? Entä mitä me kuluttajina haluamme, ja onko meillä valtaa saavuttaa sitä?

Jokaisen jakson vieraana on kaksi Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkijaa, joita haastattelee Jaksomedian Noora Mattila. Jaksot ovat saatavilla kaikista yleisimmistä podcast-palveluista sekä Kuluttajatutkimuskeskuksen verkkosivuilta. Uusi jakso ilmestyy kahden viikon välein.

Maanviljelijät tietobaari, pelto on monimutkainen ekosysteemi, johon maanviljelijä-tutkijat paneutuvat 8-osaisessa podcast-sarjassaan. Maanviljelijä ruokkii maata, joka ruokkii pieneliöitä, jotka puolestaan ruokkivat kasveja, jotka ruokkivat meitä. Kuulostaa selkeältä, mutta pelto on monimutkainen ekosysteemi, johon vaikuttavat monet asiat. Maanviljelijät jatkuvasti kokeilevat ja oppivat kokemuksistaan, etenkin nyt kun ruuantuotannosta ja ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon. Nuoret maanviljelijä - tutkijat Juuso Joona Joutsenosta ja Tuomas Mattila Pusulasta kertovat 8- osaisessa podcast-sarjassaan omista kokemuksiaan sekä maanviljelijöinä että tutkijoina.

Menneisyyden jäljillä, podcast käsittelee historian tarinoita ja historian vaikutuksiin.

Podcastissa syvennytään menneisyyden tarinoihin ja siihen, miten eri tavoilla historia meitä ympäröi.

Poikkeusaikoja – kaupunkielämää Helsingissä: Gulashiparooneja ja espanjankärpäsiä.

Historiantutkijat Samu Nyström ja Oona Ilmolahti tarkastelevat kriisiaikojen merkillistä maailmanmenoa, jossa on paljon tuttua myös korona-ajan kaupunkilaisille. Jutustelun lomassa kuunnellaan aikalaiskokemuksia, tarkastellaan museoesineiden merkityksiä sekä etsitään poikkeusaikojen kerrostumia tutuista kaupunkitiloista.

Poliittinen talous, podcast politiikasta, taloudesta ja poliittisesta taloudesta. Vakiopuhujina Timo Harjuniemi ja Lauri Holappa.

Ranskaa raakana -podcast kielestä ja kulttuurista. Oppaana FT Johanna Isosävi, joka tutkii kohteliaisuutta Koneen säätiön tuella. Bon appétit!

The Science Basement, tiedettä laaja-alaisesti tohtorikoulutettavien silmin (englanniksi).

Untame-tutkimuskollektiivin podcast pureutuu yhteenkietoutuvien ekologisten, kulttuuristen ja taloudellisten kriisien juurisyihin ja tarjoilee esimerkkejä omaehtoisesta toiminnasta kestävyysmurroksessa.

Veden kierto, ajankohtaista tutkittua tietoa ilmastonmuutoksen torjunnasta. Mitä ilmakehässämme tapahtuu? Haluatko ajantasaista ja tutkittua tietoa ilmastonmuutoksen torjunnasta? Miten ilmakehä, maa, vesi ja ihminen vaikuttavat toisiinsa? Kuuntele Veden kierto -podcast, joka pureutuu Helsingin yliopistossa tehtävään ilmakehätieteen tutkimukseen.

Neliosaisen podcast-sarjan on tuottanut Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus INAR, ja jaksot on toteuttanut äänitaiteilija ja toimittaja Leena Häkkinen. Jaksot on äänitetty Helsingin yliopiston tutkimusasemalla Hyytiälässä.

Yliopisto-lehden podcast-jakso löytyy yliopiston Soundcloud-tililtä.