Helsingfors som studiestad

Helsingfors är en livlig studiestad med studerande från hela Finland och många håll i världen. Helsingfors är landets största svenskspråkiga studiestad och här hittar du ett aktivt svenskspråkigt studeliv.

Som stad erbjuder Helsingfors också mycket annat vid sidan om studielivet. Det ordnas olika typer av evenemang varje dag. Stadens många konsertarenor lockar artister från världens alla hörn. Ifall du är intresserad av teater och konst är repertoaren bred och muséer finns det gott om. Många aktiviteter och evenemang i Helsingfors erbjuds till studerandepris eller är gratis.

I Helsingfors finns flera organisationer som erbjuder förmånligt boende för studerande. Alternativen är många och bostädernas pris varierar. Du kan välja att bo ensam i enrummare eller större, eller kanske dela bostad med flera personer för att komma billigare undan.

Du kan också hitta en bostad på den privata marknaden.

Här kan du läsa mer om hur du kan gå till väga för att hitta en bostad i Helsingfors.

I Helsingfors hittar du mysiga caféer, restauranger, bastur, gallerier, småbutiker, köpcentrum och loppmarknader. Staden är levande och det ordnas evenemang året runt.

Kulturfältet är brett. Modern konst, punk, afro-dans, standup, skönskrinning, improvisationsteater – du hittar garanterat kulturevenemang som faller just dig i smaken.

För musikälskaren ordnas konserter av alla de slag året runt. Helsingfors har flera teaterscener och många erbjuder biljetter till studerandepris. Du får också studeranderabatt på t.ex. biobiljetter.

Det är också lätt att göra dagsutflykter till de närliggande städerna, eller varför inte hoppa på färjan till Tallinn. Möjligheterna är många!

Läs mer på Helsingfors stads sidor.

En av Helsingfors styrkor är närheten till naturen. Till och med en tredjedel av stadens yta täcks av parker, skogar och grönområden där du kan idrotta eller slappna av. Sommartid kan du strosa längs med Helsingfors stränder eller ta en båttur ut i skärgården.

Centralparken går genom staden från norr till söder och erbjuder fina möjligheter till avkoppling. Ifall du är sugen på att tillbringa mer tid i naturen eller på att vandra kan du hoppa på bussen och ta dig till den närliggande nationalparken i Noux. Under vinterhalvåret ligger skidspåren bara en busstur bort från centrum.

Kollektivtrafiken är förmånlig för studerande. Det är enkelt att ta sig omkring i staden och hela huvudstadsregionen tack vare bussar, metro, spårvagn och tåg som avgår ofta.

För dig som gärna cyklar så gör Helsingfors gula stadscyklar entré varje vår. De kan användas obegränsat fram tills senhösten för en billig peng. Det finns ett stort antal stadscykelstationer i Helsingfors men också i de närliggande städerna Esbo och Vanda. Bara att haffa en cykel och susa iväg!

I Helsingfors finns flera inspirerande miljöer du kan studera i. I centrum hittar du Tankehörnan som beskrivs som universitetets vardagsrum. Här kan du sitta och studera, ta en kaffe i caféet eller lyssna till varierande föreläsningar som är öppna för alla.

I samma kvarter finns Kajsahuset och Unis huvudbibliotek. I Kajsa hittar du den mesta av kurslitteraturen som du får låna gratis. Kajsa lockar dagligen  massa studerande. Här kan du studera på sju våningar, och du hittar ett pausutrymme och grupputrymmen som lämpar sig för t.ex. grupparbeten. Varje campus har också ett eget bibliotek. Du hittar också flera allmänna bibliotek i Helsingfors som lämpar sig för studier.

Unicafé är studentkårens lunchrestauranger på campus. Här kan du äta en förmånlig lunch dagligen. Studerandepris gäller också i Helsingfors övriga studeranderestauranger.

Unisport erbjuder gym och gruppträningspass till ett billigt studerandepris. Motionsutrymmen finns vid varje campus och i Otnäs i Esbo. Unisport ordnar också kurser i bland annat dans, löpning, kampsporter och crossfit.