Lämna in bilagorna till Helsingfors universitets ansökningsservice i tid, senast 26.1.2022 före kl. 15.00.
Alla meddelanden som gäller bilagorna skickas till den e-postadress som du har uppgett på ansökningsblanketten. Ansökningsservicen skickar inget separat meddelande om att bilagorna har tagits emot.
Examensbeviset måste innehålla
Du kan lämna in ett tillfälligt examensbevis om du har utexaminerats men ditt slutliga examensbevis inte har kunnat utfärdas i samband med examen t.ex. på grund av tekniska eller administrativa orsaker. Också det tillfälliga examensbeviset måste innehålla samma uppgifter som det slutliga examensbeviset, se ovan.
Vänligen observera att ett dokument som endast anger att alla kurser har slutförts inte godkänns som tillfälligt examensbevis.
Om du ännu inte har utexaminerats
Du kan ansöka även om du inte har utexaminerats före ansökningstiden. I det fallet behöver du inte lämna in ditt examensbevis under ansökningstiden. Om du blir antagen till magisterprogrammet är antagningsbeslutet villkorligt och du måste slutföra din examen och lämna in ditt examensbevis före slutet av augusti.
Ett studieutdrag är ett dokument som visar vilka kurser/studieavsnitt du har genomfört vid läroanstalten. Studieutdraget måste innehålla följande uppgifter för alla de kurser du har genomfört:
Läroanstaltens bedömningsskala vid tidpunkten för dina studier måste också anges på studieutdraget.
Om ditt studieutdrag inte innehåller alla uppgifter som listas ovan, godkänns dokumentet inte.
Ett Diploma Supplement (bilaga till examensbeviset) kan användas i stället för ett studieutdrag, om det innehåller samma uppgifter som krävs av studieutdraget. Observera att ett diploma supplement endast är giltigt när det lämnas in tillsammans med ett examensbevis.
Studieutdraget om du ansöker men ännu inte har utexaminerats
Av studieutdraget måste framgå namnet på den examen som du avlägger. Om examens namn inte framgår av studieutdraget måste du lämna in ett officiellt utlåtande från din läroanstalt där namnet på den examen du kommer att avlägga framgår.
Tillgodoräknade studieprestationer och prestationer som genomförts vid andra läroanstalter
Om ditt studieutdrag innehåller tillgodoräknade studier så måste samma information anges för deras del som för dina övriga kurser. Om informationen för de tillgodoräknade studierna är bristfällig måste du lämna in ett separat studieutdrag för de tillgodoräknade studiernas del, av vilket ska framgå alla uppgifter som efterfrågas.
Om dina utbildningsdokument inte är utfärdade på engelska, finska eller svenska måste du också lämna in officiella översättningar av dokumenten till något av dessa språk. Observera att du också måste lämna in officiellt bestyrkta kopior av dokumenten på originalspråket.
Om din examen innehåller studier som genomförts vid flera olika högskolor, om den exempelvis är en s.k. top-up-examen där du har tidigare studier från en eller flera högskolor som du kompletterat till en examen vid en annan högskola, ska du lämna in officiellt bestyrkta kopior av dina utbildningsdokument för alla de studier som ingår i din examen.
Om du har blivit direkt antagen till en högre examensnivå i din tidigare examen, ska du lämna in dokument också över de tidigare studier som låg till grund för antagningen.
Observera att om du genomfört studierna i olika länder kan det finnas landspecifika krav som ska följas.
Du måste lämna in bevis på dina kunskaper i svenska. Godtagbara sätt att visa dina språkkunskaper och anvisningar om hur du ska göra finns på denna sida:
Vänligen observera att Helsingfors universitet har fastställt särskilda godtagbara sätt att visa sina språkkunskaper. Du kan inte visa dina språkkunskaper på andra sätt.
Helsingfors universitet tar ut läsårsavgifter för magisterstudier av studenter som studerar på ett annat språk än finska eller svenska och som inte är medborgare i ett EU-/EES-land. Alla sökande som på ansökningsblanketten väljer engelska som examensspråk behandlas som betalningsskyldiga tills de bevisar motsatsen.
I följande fall behöver du inte betala läsårsavgift:
Du kan läsa mer om läsårsavgifter och stipendier på sidan Tuition fees (på engelska).
Läs mer om vilka dokument som befriar dig från läsårsavgifter på sidan Am I required to pay tuition fees? (på engelska).
Diploma supplement är ett dokument som ger ytterligare information om den examen som du har avlagt. Om du har lämnat in ett studieutdrag, är diploma supplement en frivillig bilaga.
Observera dock att om du vill lämna in ett diploma supplement i stället för ett studieutdrag, måste dokumentet vara officiellt bestyrkt och det måste lämnas in på samma sätt som ett studieutdrag. I det fallet ska du följa anvisningarna om inlämning av studieutdrag.
Utöver de bilagor som krävs av alla sökande har vissa utbildningsprogram krav på programspecifika bilagor. Läs mer om programspecifika bilagor i programbeskrivningarna på Studieinfo.
Om du söker till flera magisterprogram som kräver programspecifika bilagor, måste du lämna in alla de bilagor som efterfrågas vid programmen du söker till.
Ladda upp en kopia av ditt studieutdrag till vårt ansökningssystem. Helsingfors universitet får verifierade uppgifter om din examen elektroniskt från den nationella databasen.
Om du har avlagt din examen före 1.1.1995 ska du lämna in officiellt styrkta kopior av dina utbildningsdokument i enlighet med de allmänna anvisningarna om hur man lämnar in bilagor.
Observera också att du i enlighet med de allmänna anvisningarna ska lämna in officiellt styrkta kopior av dina utbildningsdokument om du har avlagt examen vid någon av följande högskolor:
Om du har avlagt din examen vid en högskola i ett annat land än Finland måste dina utbildningsdokument eller kopiorna av dem vara
Vänligen observera att Helsingfors universitet inte godkänner vanliga fotokopior eller skannade kopior av utbildningsdokument som utfärdats av högskolor utanför Finland.
Observera också att utbildningsdokument som är utfärdade i vissa länder måste bestyrkas och/eller lämnas in i enlighet med de landspecifika kraven. När sådana krav gäller måste de följas i första hand.
En kopia av ett dokument kan bestyrkas officiellt på följande sätt:
Andra kopior är inte officiellt bestyrkta kopior. Till exempel följande är inte officiellt bestyrkta kopior:
För att en kopia av ett dokument som utfärdats av en läroanstalt ska vara bestyrkt:
Observera att en läroanstalt inte heller kan bestyrka ett examensbevis som har utfärdats av en annan organisation (t.ex. Studentexamensnämnden eller IB-organisationen) eller en annan läroanstalt.
Endast en översättning som har gjorts av en auktoriserad translator eller av den läroanstalt som har utfärdat dokumentet godtas som en auktoriserad översättning.
En auktoriserad översättning bör vara försedd med translatorns stämpel och underskrift. Dessutom bör varje sida av en flersidig översättning vara försedd med translatorns stämpel eller underskrift.
En auktoriserad översättning av vilket dokument som helst kan erhållas från en auktoriserad translator. I Finland är auktoriserade translatorer personer som enligt lagen 1231/2007 har rätt att vara verksamma som auktoriserade translatorer. I Utbildningsstyrelsens register kan du kontrollera vem som är auktoriserad translator i Finland. Om du inte befinner dig i Finland kan du beställa en auktoriserad översättning av en auktoriserad translator i ditt vistelseland.
Vi godtar översättningar som har gjorts av den läroanstalt som har utfärdat dokumentet. Om läroanstalten utfärdar dokumentet direkt på finska, svenska eller engelska, behövs ingen översättning.
Om du inte kan få dina utbildningsdokument bestyrkta av läroanstalten som utfärdat dem kan du lämna in dina utbildningsdokument som legaliserade kopior.
Legalisering av dokument kan göras på två olika sätt beroende på om landet där läroanstalten är belägen har ratificerat Haagkonventionen från år 1961 eller inte. Dokument från land som har ratificerat Haagkonventionen legaliseras med ett apostille-intyg (stämpel eller pappersintyg). Dokument från andra länder legaliseras i två steg: först av landets utrikesministerium och sedan av finska ambassaden eller finska konsulatet i landet.
Apostille-intyget (stämpel eller pappersintyg) behövs om dokumentet har utfärdats av en myndighet i ett land som har ratificerat Haagkonventionen från år 1961. Närmare information om Haagkonventionen samt en lista på länder som har ratificerat Haagkonventionen hittas via länken nedan (på engelska).
Listan innehåller även information om vilka myndigheter som utfärdar apostille-intyg i olika länder.
Se till att apostille-intyget är säkert och tydligt bifogat till alla dokument som det bestyrker.
Om det land där ett dokument har utfärdats inte har ratificerat Haagkonventionen ska landets utrikesministerium legalisera dokumentet. Därefter ska en finsk ambassad eller ett finskt konsulat i landet legalisera dokumenten genom att intyga att ministeriet som legaliserade dokumentet har befogenhet för det.
Observera också att utbildningsdokument som är utfärdade i vissa länder måste bestyrkas och/eller lämnas in i enlighet med de landspecifika kraven. När sådana krav gäller måste de följas i första hand. Läs anvisningarna på denna sida:
Om du skickar dokument med kurirservice (UPS, DHL, FedEx el.dyl.) använd denna adress:
Helsingfors universitet
Ansökningsservicen
Unionsgatan 40
00170 HELSINGFORS
Skicka inte dokument som är avsedda till Ansökningsservicen med kurirservice till någon annan adress än den ovan nämnda.
Om kurirservicen vill ha ett telefonnummer kan du ange numret (+358)29 41911.
Om du skickar dokument per vanlig post, använd adressen
Ansökningsservicen
PB 24
00014 HELSINGFORS UNIVERSITET
Skicka inte dokument som är avsedda till Ansökningsservicen per post till någon annan adress än den ovan nämnda.
Du kan lämna bilagorna i postlådan på adressen Unionsgatan 40 C, i hörnet av Unionsgatan och Yrjö-Koskinens gata. Postlådan är tillgänglig dygnet runt, men observera att du måste lämna bilagorna i postlådan före klockan 15.00 för att de ska anses ha inkommit samma dag. Om du lämnar in bilagorna efter klockan 15.00 anses de ha inkommit följande vardag.
Lämna inte dokument som är avsedda till Ansökningsservicen till vaktmästaren eller i någon annan postlåda än den ovan nämnda.
Om din läroanstalt använder någon av nedan nämnda elektroniska tjänster för studieutdrag, kan du lämna in dina utbildningsdokument via den elektroniska tjänsten. Dokument som lämnats in via en elektronisk tjänst för studieutdrag godkänns som officiellt bestyrkta och de uppfyller de landspecifika kraven.
Kontakta din egen läroanstalt om du behöver mera information om hur du använder den tjänst som används vid din läroanstalt.
När du lämnar in bilagor via en elektronisk tjänst för studieutdrag ska du välja Helsingfors universitet som mottagare eller använda någon av följande e-postadresser som kontaktuppgift:
Godkända tjänster:
Om din läroanstalt använder en tjänst som inte finns med i förteckningen ovan kan du kontakta oss per e-post (se adressena ovan), så utreder vi om vi kan godkänna dina dokument via tjänsten i fråga. Observera att Helsingfors universitet förbehåller sig rättigheten att fatta det slutliga beslutet om godkännande av tjänsten.
Vi godkänner elektroniska utbildningsdokument som kan verifieras med hjälp av den utfärdande läroanstaltens verifieringstjänst under följande förutsättningar:
Observera följande begränsningar:
Kontakta din läroanstalt om du inte är säker på ifall läroanstalten har en egen verifieringstjänst.
Observera att vi inte kan garantera att vi godkänner verifieringstjänster på andra språk än engelska, finska och svenska. Om dokumentet som verifierats av verifieringstjänsten inte finns tillgängligt på finska, svenska eller engelska måste du också lämna in en officiell (auktoriserad) översättning av originaldokumentet.
Ladda upp dessa bilagor som PDF-filer i vårt ansökningssystem. Bilagor som skickas via e-post accepteras inte, om inte något annat anges i ansökningsanvisningarna.
Varje dokument ska vara en egen fil, du ska alltså inte sammanställa flera dokument i en gemensam fil. Om dokumentet har flera sidor ska du lämna in hela dokumentet i en enda fil och kontrollera att samtliga sidor finns med.
Helsingfors universitet förbehåller sig rätten att bedöma varje elektroniskt dokument och varje verifieringstjänst från fall till fall. Om vi inte kan verifiera de efterfrågade uppgifterna måste du lämna in dokumentet som en officiellt bestyrkt papperskopia i enlighet med de allmänna anvisningarna.
Kopiorna av ditt pass eller uppehållstillståndskort och den frivilliga bilagan till examensbeviset (diploma supplement) behöver inte vara officiellt bestyrkta. Dessa bilagor kan laddas upp i vårt ansökningssystem. Ladda upp dessa bilagor som PDF-filer i vårt ansökningssystem.
De programspecifika bilagorna ska lämnas in på det sätt som anges i anvisningarna i programbeskrivningen på Studieinfo, på ansökningsblanketten och i e-postbekräftelsen som du får när du skickar in den elektroniska ansökningsblanketten.
Om du har frågor som gäller din ansökan eller bilagorna och inte kan hitta svaren på vår webbplats, kan du kontakta oss per e-post, telefon eller chat. Telefonservicen och chatten är öppna från 7 december 2021 till 26 januari 2022.
Du når oss per telefon på +358 (0) 2941 21234
Vår telefonservice är öppen tisdagar och torsdagar kl. 12-14
Du kan nå oss också via chat.
Chatten är öppen på denna sida måndagar, onsdagar och fredagar kl. 12-14.
På följande datum är chatten öppen kl. 12-15:
Du kan kontakta oss per e-post på magisterbilagor@helsinki.fi.
Vänligen uppge ditt ansökningsnummer i meddelandet om du redan har lämnat in en ansökan.
Avvikande öppettider
Vi håller stängt på julafton 24.12. och trettondagen 6.1.
Om du har allmänna frågor om att söka till och studera vid Helsingfors universitet, vänligen kontakta våra ansökningsrådgivare.