Varje år genomför uppskattningsvis tusen studenter vid Helsingfors universitet obligatorisk praktik som ingår i studierna eller frivillig praktik. Efterfrågan på praktikplatser är alltså stor!
Genom att anställa en student som praktikant får du utöver en värdefull arbetsinsats också färsk kunskap från universitetet. Många arbetsgivare hittar i sin praktikant en arbetstagare för en längre tid än planerat.
Eftersom universitetets utbildningsutbud är det bredaste i Finland kan man söka praktikanter för många olika typer av uppgifter. En praktikant kan till exempel sköta uppgifter inom marknadsföring och kommunikation, till exempel kommunikation på sociala medier, utveckling av webbsidor, innehållsproduktion eller evenemangskommunikation. En praktikant kan också göra utredningar, enkäter och andra undersökningar och projekt som är till nytta för din organisation.
Praktikantens arbetsuppgifter måste vara sådana att hen har nytta av de kunskaper och färdigheter som hen har förvärvat under studierna. Arbetsuppgifterna måste också ge praktikanten möjligheter att lära sig någonting nytt.
Du kan utannonsera praktikplatser i tjänsten JobTeaser. Läs mer om JobTeaser på webbplatsen Aarresaari.
Anvisningar för rekrytering och handledning av praktikanter
Från praktikant till fast anställd
En praktikant för med sig färskt kunnande till arbetsgemenskapen
Anvisningar för hur man publicerar en annons (Aarresaari)
Via arbetsplatsportalen JobTeaser når du studenter vid Helsingfors universitet och nyutexaminerade som söker jobb som motsvarar deras utbildning. Du kan erbjuda särskilt sommarjobb, deltidsarbete vid sidan av studierna eller korta vikariat. Bland de utexaminerade kan du också söka lämpliga personer för mer krävande jobb.
Om du vill anställa en student vid Helsingfors universitet som vikarie är studentföreningarna bra kontakter.
Information om vikariat och studentföreningar hittar du till exempel här:
Olika undersökningar och kartläggningar som kan genomföras som projekt lämpar sig utmärkt som pro gradu-uppdrag. Pro gradu-avhandlingen är ett kunskapsprov som bildar en tydlig helhet och vars ämne, målsättning, omfattning och tidsschema fastställs på förhand.
Examensarbeten utförs inom alla utbildningsområden och möjliga samarbetspartner finns inom olika arbetsgivarsektorer.
Du kan meddela ett ämne för en pro gradu-avhandling i JobTeaser. Studenterna tar kontakt om ämnet intresserar och passar deras studier. Studenten sköter om att utbildningsprogrammet godkänner ämnet för examensarbetet och uppdraget.
Notera! På Helsingfors universitet finns det olika sätt att utföra examensarbetetet som ett uppdrag. Karriärservicen utreder dessa för tillfället, vilket kommer att resultera i att riktlinjer kommer att bli fastställda. Universitetet kan också vara en part i avtalet.
Helsingfors universitet har inga procedurer med donationsbrev eller någon stiftelse som man kan använda för finansiering av pro gradu-uppdrag.
Anvisningar för hur man publicerar en annons finns på Aarresaaris webbplats.
Är din organisation intresserad av internationell expertis? Vid Helsingfors universitet studerar cirka 2 000 internationella studenter. Bekanta dig med våra internationella förmågor genom att bli mentor eller genom att rekrytera våra studenter!
Är ditt företag intresserat av internationell expertis, men du vet inte i vilken ände du ska börja? Bekanta dig med Helsingfors universitets unga internationella förmågor med hjälp av mentorprogrammet HelsinkiUNI International Talent (HITP) och hitta blivande praktikanter, sommararbetare eller framtida diamanter till ditt team!
Vad är HelsinkiUNI International Talent?
Vid Helsingfors universitet studerar många internationella studenter som letar efter arbets- och praktikplatser i Finland. Internationella studenter har sådan språklig och kulturell kompetens som man kan ha nytta av exempelvis i samarbetet med internationella samarbetspartner.
Att anställa en internationell student som praktikant är ett bra sätt att granska internationaliteten och mångfalden i din organisation. Det möjliggör också en likvärdig rekryteringspraxis.
Vid rekrytering av en internationell anställd lönar det sig att beakta exempelvis följande frågor:
Medborgare i EU- och EES-länder kan arbeta i Finland utan begränsningar. Studenter från länder utanför EU och EES får under terminen arbeta på heltid med praktik som ingår i studierna och i medeltal 25 timmar i veckan med sådant som inte har att göra med studierna. Under universitetets semestertider får studenter från länder utanför EU och EES arbeta utan begränsningar.
Efter examen kan internationella studenter utanför EU för närvarande ansöka om uppehållstillstånd på ett år för att söka arbete eller starta ett företag.
Läs mer om arbetsmöjligheterna för internationella studenter på Migris sida.
Är du intresserad av synlighet bland Helsingfors universitets studenter och nyutexaminerade? Din arbetsgivarprofil i arbetsplatsportalen JobTeaser är ditt virtuella skyltfönster 24/7!
I profilen kan du bland annat presentera din organisation, berätta om era värderingar och er kultur samt marknadsföra arbets- och praktikplatser. Du kan presentera din verksamhet med videor och styra studenterna vidare till övrigt innehåll via länkar.
Du måste inte uppdatera profilen med allt, utan det går också att länka till era egna hemsidor.
Det är gratis att ha en arbetsgivarprofil på Helsingfors universitets JobTeaser. Om ni är intresserade av synlighet vid flera universitet och högskolor med samma profil erbjuder JobTeaser denna möjlighet som en avgiftsbelagd tjänst.
Antalet personer vid Helsingfors universitet som använder sig av JobTeaser ökar stadigt. Över 7 000 studenter och alumner har registrerat sig i tjänsten (uppgifterna uppdaterade 16.3.2021).
Om du blev intresserad av arbetsgivarprofilen, ta kontakt med oss: employerservices@helsinki.fi.
Vi kartlägger din organisations behov och berättar mer om arbetsgivarprofilerna.
Vid Helsingfors universitet ordnas årliga rekryteringsmässor på olika campus. I synnerhet under campusspecifika mässor går det enkelt att träffa studenter inom ett visst ämnesområde.
Statsvetarnas arbetslivsmässa är ett arbetslivsevenemang som samlar studenter, alumner, experter, forskare och arbetsgivare inom den samhälleliga sektorn.
Under mässan ges den nyaste och mest omfattande översikten av vilken roll stats- och samhällsvetarna kommer att spela i framtidens arbetsliv.
Målgrupp: studenter vid Statsvetenskapliga fakulteten
Kolla tidpunkten för nästa mässa och tilläggsuppgifter på Kannstöparnas webbplats
Kumpulan Potentiaali är ett arbetslivs- och rekryteringsevenemang arrangerat av studenterna vid Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet. Evenemanget har ordnats tre gånger: åren 2017, 2018 och 2019. Evenemanget Kumpulan Potentiaali har varit en succé bland både studenter och företagsgäster.
Av de företagsgäster som gav respons ansåg 95 % att evenemanget åtminstone var värt sitt pris och var fjärde ansåg att evenemanget var utmärkt i förhållande till priset.
Målgrupp: studenter inom naturvetenskaper, matematik och statistik samt datavetenskap
Kolla tidpunkten för nästa mässa och tilläggsuppgifter på Potentiaalis webbplats
ViikkiAreena är ett arbetslivsevenemang som arrangeras av ämnesföreningarna vid Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten. Här ges studenterna och hela universitetet möjlighet att få en klarare och mer omfattande bild av företagens verksamhet, de nyaste riktningarna och karriärmöjligheterna.
För företagen är ViikkiAreena ett tillfälle att profilera sig som arbetsgivare, träffa framtidens proffs och få information om universitetets nyheter på området.
Under ViikkiAreena behandlas aktuella teman och förbättras studenternas arbetslivsfärdigheter inom ramen för studierna!
Målgrupp: studenter inom agrikultur-forstvetenskap samt livsmedelsvetenskap
Kolla tidpunkten för nästa mässa och tilläggsuppgifter på ViikkiAreenas webbplats