Klädsel och etikett

Promotionen är en ståtlig fest där det visuella och traditionen spelar en central roll. Klädkoden är strikt. En enhetlig klädsel förstärker samhörigheten och skapar en festlig stämning. Vi ber alla som deltar i promotionen att klä sig enligt följande anvisningar.
Klädkoden

Traditionellt har festklädseln varit strikt bunden till kön. Nedan följer en presentation av klädkoden för damer och herrar vid varje tillställning enligt deltagargrupp (promovender, följeslagare och andra inbjudna gäster). Var och en kan välja den klädsel som känns mest naturlig för en själv bland de alternativ som står till buds för den deltagargruppen. Klädseln måste dock konsekvent följa det valda alternativet vid varje tillställning som hör till promotionen. 

I feststämningen ingår också att ta hänsyn till de andra deltagarna. Efter anvisningen om klädsel följer allmänna anvisningar, som vi önskar att alla deltagare följer vid promotionen. 

 

Aktövningen och rektorns mottagning den 8 juni 

Rektorns mottagning för promovenderna ordnas efter den obligatoriska aktövningen, och alla promovender med följeslagare är välkomna. På mottagningen bär promovenderna mörk klädsel. För herrarna innebär det kostym i svart eller annan mörk färg. Skjortan ska vara vit men slipsen kan ha en diskret färg. Damernas dräkt kan vara lång eller kort i kjolen och det finns inga begränsningar i fråga om färgen. Även byxdräkt är möjlig. Det viktiga är att klädseln är högtidlig och värdig. Observera att promovenderna går direkt från aktövningen till mottagningen, så det finns inte tid för klädbyte.  

 

Promotionsakten samt promotionsgudstjänsten/den konfessionslösa ceremonin den 9 juni 

Promovender (även jubel- och hedersdoktorer) 

Damer 

Kvinnliga doktorspromovender ska bära en helsvart, fotsid och heltäckande festklänning. Klänningen ska ha långa ärmar som når till handlederna och en enkel halsöppning. Den ska vara sådan att promovenden kan gå i trappor med värdighet. För akten kan damer också klä sig i högtidsdräkten för präster (lång kjol). Promotionsaktens högtidsdräkt ska vara gjord av ett diskret, icke-glittrande och ogenomskinligt material. Tyget får inte ha lösa dekorationer såsom paljetter.  

Skor och strumpor ska vara svarta. Skorna ska vara slutna i både tån och hälen. Vid valet av skor är det värt att beakta att man står och promenerar mycket under promotionsakten. Trots den långa kjolen kommer skorna att synas när promovenden kliver upp på parnassen. 

Smyckena ska vara enkla. Handskar och handväska används inte. Nödvändiga mindre föremål kan gömmas i en lönnficka i dräkten. 

Herrar 

På promotionsakten ska manliga doktorspromovender bära högtidsdräkt, antingen frack med svart väst eller högtidsdräkt för präster (kaftan). Frackskjortan ska ha stärkt ståndkrage och enkla manschetter, och rosetten ska vara vit. Veckade skjortor eller kråsskjortor används inte till frack. Frackskjortans knappar är av pärlemor eller guldfärgade. Med svart väst används inte fickduk.  

Skorna ska vara svarta, gärna med snören. Även strumporna måste vara svarta. Till frack används inte vita handskar och inte heller armbandsur. Om fickur används ska klockkedjan inte synas onödigt mycket.  

 

Promovendernas följeslagare 

För promovendernas följeslagare gäller samma klädkod som för promovenderna. Manliga följeslagare kan i stället för frack eller prästens högtidsdräkt bära mörk klädsel, vilket betyder svart eller annan mörk kostym. Skjortan ska vara vit och skorna svarta. Slipsen ska vara enfärgad, mörk eller silverfärgad. 

 

Inbjudna gäster  

Damer 

På promotionsakten klär sig de kvinnliga gästerna på samma sätt som de kvinnliga doktorspromovenderna. Publiken ska inte använda några andra hattar än doktorshattar. Disputerade gäster tar med sig hatten in i salen och trycker den inte på huvudet förrän promotorn har föregått med exempel.  

 

Herrar 

På promotionsakten klär sig de manliga gästerna på samma sätt som de manliga doktorspromovenderna, alternativt i mörk kostym, vilket betyder svart eller annan mörk kostym. Skjortan ska vara vit och skorna svarta. Slipsen ska vara diskret. Publiken ska inte använda några andra hattar än doktorshattar. Disputerade gäster tar med sig hatten in i salen och trycker den inte på huvudet förrän promotorn har föregått med exempel. 

 

Utmärkelsetecken 

På promotionsakten används statliga utmärkelsetecken i enlighet med givna anvisningar. Vetenskapssamfundets förtjänsttecken jämställs med statliga utmärkelsetecken. Den som har förärats ett finländskt utmärkelsetecken är förpliktad att bära det, och de ska bäras i originalstorlek (inte i miniatyr). Utmärkelsetecknen fästs på vänster sida, hos herrarna ovanför bröstfickan så att bandens övre kant är ca två centimeter under kavajslagets knapphål. Även damer fäster tecknen på vänster sida. Det högsta utmärkelsetecknet fästs längst till höger. Däremot används varken akademiska utmärkelse- eller förtjänsttecken, nationsband, föreningsband eller andra band. 

Doktorer som deltar i promotionsakten bär därtill sitt vetenskapsområdes doktorshatt eller motsvarande tecken på sin akademiska grad. 

 

Promotionsmiddagen den 9 juni  

Promoverade doktorer (även jubel- och hedersdoktorer) 

Damer 

Kvinnliga doktorer bär svart aftonklänning. Damer kan också klä sig i högtidsdräkten för präster (lång kjol). Det går att klä sig i samma dräkt som på akten, men klänningen kan också vara festligare till både materialet och modellen, dock inte alltför vågad. Aftonväskan ska vara liten och sirlig och smyckena festliga. Armbandsur används inte. 

 

Herrar 

Manliga doktorer bär frack med vit väst eller prästens högtidsdräkt (kaftan). Till fracken används svarta lackskor. Strumporna ska vara svarta. Till frack används inte handskar och inte heller armbandsur. Däremot används en vit fickduk till vit väst. 

 

De promoverades följeslagare 

För följeslagare gäller samma klädkod som för promoverade doktorer. Manliga följeslagare kan också bära mörk klädsel om de vill, vilket betyder svart eller annan mörk kostym. Skjortan ska vara vit, slipsen kan också vara i färg. 

 

Inbjudna gäster 

Damer 

Inbjudna kvinnliga gäster bär en festlig färggrann eller svart aftonklänning med lång kjol. Klänningen kan vara av till exempel siden, sammet, brokad, chiffong eller liknande. Aftonväskan ska vara liten och sirlig och smyckena festliga. Armbandsur används inte. I stället för lång aftonklänning kan kvinnliga gäster också bära prästens högtidsdräkt (lång kjol).  

 

Herrar 

Manliga gäster bär frack med vit väst, prästens högtidsdräkt (kaftan) eller mörk kostym (svart eller annan mörk färg). Utländska gäster kan bära en s.k. formal dinner jacket som är motsvarigheten till frack.   

 

Utmärkelsetecken 

På promotionsmiddagen bärs statliga utmärkelsetecken. Både originalstorlek och miniatyr är tillåtna. Vetenskapssamfundets förtjänsttecken jämställs med statliga utmärkelsetecken. Däremot används varken akademiska utmärkelse- eller förtjänsttecken, nationsband, föreningsband eller andra band. 

 

Utflykten den 10 juni 

Till seglatsen klär sig deltagarna enligt väder, i vårdad och bekväm klädsel. Klädkoden är smart casual, det vill säga ledig men vårdad klädsel. Reklamkläder eller alltför sportig klädsel passar inte. På utflykten bärs studentmössa både utom- och inomhus.  

 

Etikett och allmänna anvisningar 

Promotionen ska vara ett tryggt evenemang för alla som deltar. Därför förväntar vi oss att deltagarna följer våra särskilda anvisningar om en tryggare miljö under hela evenemanget. Därutöver ska deltagarna uppföra sig på ett hänsynsfullt sätt mot varandra. Till exempel ska man undvika att prata eller störa i onödan under tal och andra framföranden. 

Deltagarna ombeds undvika att använda starkt doftande rakvatten och parfymer. 

Promotionens evenemang fotograferas och deltagarna får tillgång till fotografierna. På promotionsakten, gudstjänsten och den konfessionslösa ceremonin samt i processionerna till och från dem är det förbjudet att ta egna fotografier, inklusive selfier med mobiltelefonen.