Lotta Malmirinta - Mellanösternstudier
Mellanöstern och arabiska språket har alltid intresserat Lotta Malmirinta. I sitt nuvarande jobb som PYM-koordinator vid Finlands ambassad i Kairo får hon kombinera båda. Hon får träffa intressanta människor och uppleva hur det egyptiska samhället utvecklas

Mellanöstern och arabiska språket har alltid intresserat Lotta Malmirinta. I sitt nuvarande jobb som PYM-koordinator vid Finlands ambassad i Kairo får hon kombinera båda. Hon får träffa intressanta människor och uppleva hur det egyptiska samhället utvecklas

– Till mina arbetsuppgifter hör att övervaka och instruera lokala medborgarorganisationer i användandet av bistånd som beviljats av finska staten. För tillfället ligger fokus speciellt på att förbättra kvinnornas ställning.

Fast hon inte var bekant med projektkoordinering eller ekonomi, fick Malmirinta jobbet eftersom hon med sin examen var expert i språk och kultur.

– Jag hade tidigare bott ett år i Egypten då jag var på studentutbyte. Dessutom hade jag varit här flera gånger då jag gjorde frivilligarbete, så jag hade erfarenhet av området. Det mer teoretiska i studierna fick på det sättet en bra motvikt av praktiska erfarenheter. Jag tror nog att mina arbetsgivare också har uppskattat detta.

Malmirintas karriär fick sitt startskott redan under studierna då hon erbjöds en praktikplats vid utrikesministeriet.

– Av arabiskan har jag haft stor nytta under hela min karriär. Också de kontakterna som jag skapade vid utrikesministeriet har varit mycket viktiga. Jag är ganska säker på att det var till stor nytta att känna många människor vid ministeriet när jag senare sökte jobb.

Från ministeriet fortsatte Malmirinta till IOM (International Organization for Migration) och via Migrationsverket till sin nuvarande arbetsgivare.

– Efter studierna kan man fortsätta studera för sig själv och lära sig till exempel att använda Excel eller göra upp en budget. Att man inte har lärt sig en sak under studietiden är ingen orsak till att man inte skulle kunna lära sig saken och jobba med den senare.

Malmirinta tycker att det är synd att många sökande uppfattar arbetsplatsannonser som listor på minimikrav. Det leder till att många sökande inte vågar skicka in en ansökan eftersom det känns som den egna kompetensen inte skulle räcka till. Malmirinta vill uppmana till att söka om arbetsuppgifterna bara känns intressanta.

– Största delen av de sökande har inte alla egenskaper som behövs eller efterlyses. Arbetsgivarna sätter också mycket vikt på den sökandes personlighet och hur mycket hen är förberedd att utvecklas med jobbet.

Samma approach rekommenderar Malmirinta i studierna.

– Det lönar sig absolut att söka sig till sådana ämnen som man själv är intresserad av och brinner för. Även om man inte alltid skulle vara säker på vart det leder, så lönar det sig att följa sitt eget hjärta. Om man på riktigt är bra på något, så hittar man nog jobb.