Helsingfors universitet – Bland de bästa i världen
Helsingfors universitet, som grundades år 1640, är ett av världens bästa mångvetenskapliga forskningsuniversitet. Helsingfors universitet är ett internationellt vetenskapligt samfund med 40 000 studerande och anställda som verkar på fyra campus i Helsingfors och på 15 andra orter. Den högklassiga forskningen vid universitetet skapar ny kunskap, med vilken man utbildar mångsidiga experter för olika branscher och som utnyttjas i det samhälleliga beslutsfattandet och inom näringslivet.

Humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet (https://www.helsinki.fi/sv/humanistiska-fakulteten) är äldst i Finland och i fråga om antalet vetenskapsområden och ämnesutbud den största enheten för humanistisk undervisning och forskning. Fakulteten är också en internationellt betydelsefull forsknings-, utbildnings- och kulturinstitution.

Vid Humanistiska fakulteten forskas och undervisas det i både europeiska och utomeuropeiska språk och litteraturer. Sammanlagt ca 40 språk finns företrädda. Vidare utvecklar man allmän teori inom språk-, översättnings- och litteraturvetenskap. Helsingfors universitets forskning i engelska språket placerar sig bland de 50–100 bästa i internationella universitetsrankningar och bland de främsta inom den icke-engelskspråkiga universitetsvärlden.

Humanistiska fakulteten söker en

BITRÄDANDE PROFESSOR / PROFESSOR I ENGELSKA SPRÅKET

Vi söker en språkexpert som vill utveckla forskningsmetoder och har ett materialbaserat forskningsgrepp. Den som anställs ska ha kunskaper inom digital humaniora och erfarenhet av stora korpusmaterial. Vi söker en forskare vars forskningsintressen eller -metoder kompletterar den språkforskning som drivs på fakulteten.

Anställningen är en tillsvidareanställning som professor eller en visstidsanställning som biträdande professor (tenure track-anställning) beroende på meriter och i vilket stadium i karriären den som anställs befinner sig i.

Av den som anställs som biträdande professor krävs doktorsexamen, förmåga till självständigt vetenskapligt arbete och den undervisningsförmåga som behövs i anställningen. En biträdande professor förutsätts dessutom med publikationer eller på annat sätt ha visat förmåga till och motivation för en universitetskarriär.

Av den som anställs som professor förutsätts doktorsexamen, vetenskaplig kompetens på hög nivå, erfarenhet av ledning av vetenskaplig forskning, förmåga att meddela på forskning baserad undervisning på hög nivå och förmåga att vara handledare för examensarbeten samt bevis på internationellt samarbete inom det forskningsområde som den sökande företräder. I en anställning som professor behövs dessutom förmåga till akademiskt ledarskap.

Vid bedömningen av de sökandes meriter beaktas både vetenskapliga och pedagogiska meriter. Som vetenskapliga meriter beaktas vetenskapliga publikationer och andra forskningsresultat som är av vetenskapligt värde, framgång i att skaffa extern forskningsfinansiering, vetenskapligt arbete utomlands och internationella förtroendeuppdrag. Som pedagogiska meriter beaktas erfarenhet av undervisning, pedagogisk utbildning, förmåga att producera läromedel, andra meriter inom verksamhet som lärare, vid behov ett undervisningsprov och deltagande i utbildningen av doktorander. Vidare beaktas ledarskaps- och interaktionsförmåga och den sökandes aktivitet i forskarsamhället.

Arbetet förutsätter utmärkta kunskaper i engelska. Om den som anställs inte kan finska/svenska, är det önskvärt att han eller hon skaffar sig rimliga kunskaper i finska/svenska. Universitetet är redo att ge understöd för språkstudier.

Lönen grundar sig på kravnivå 8–10 (professor) och 7 (biträdande professor) i lönesystemet för universitetens undervisnings- och forskningspersonal. Dessutom betalas en individuell, prestationsbaserad lönedel. Bruttolönen för en professor är 64.000- 96.000 euro och för en biträdande professor 50.000-68.500 euro per år beroende på den anställdes meriter och arbetserfarenhet.

De sökande ombeds bifoga följande dokument på engelska i en enda pdf-fil:
1) curriculum vitae
2) en högst 5 sidor lång redogörelse för de pedagogiska meriterna eller en universitetsportfölj som innehåller motsvarande uppgifter
3) en högst 5 sidor lång redogörelse för den sökandes forskning (aktivitet i forskarsamhället, anskaffning av forskningsfinansiering och internationell forskning)
5) en numrerad publikationsförteckning.

Se https://www.helsinki.fi/sv/humanistiska-fakulteten/fakultet/instruktione...

De sökande ombeds vara beredda att på begäran efter att ansökningstiden har gått ut lämna in högst 10 valfria publikationer för att sändas till de sakkunniga.

Ansökan med bilagor lämnas in i Helsingfors universitets elektroniska ansökningssystem via länken Sök anställningen. Sökande som är anställda vid Helsingfors universitet ska lämna in sin ansökan i SAP HR (https://saphr.it.helsinki.fi/irj/portal).

Ytterligare upplysningar om anställningen och verksamhetsfältet ges av Ulla Tuomarla, prefekten för avdelningen för språk, ulla.tuomarla(at)helsinki.fi.

Mer information om karriären och tenure track -systemet vid Helsingfors universitet

Rekryteringssystemets tekniska stöd: rekrytointi(at)helsinki.fi.

Ansökningstiden går ut

20.08.2018 23:59 EEST