Jubileumsårets huvudevenemang

Välkommen att delta i firandet av universitetet 2015! I januari firas invigningen av jubileumsåret och då kan man se valda delar av ljusfestivalen Lux Helsinkis verk på Centrumcampus. På den officiella årsdagen den 26 mars ordnas ett evenemang för inbjudna gäster, men också program för stadens invånare. I början av september är allmänheten välkommen att njuta av Thinkfest, en stadsfestival för tänkande och vetenskap. Jubileumsårets höjdpunkt är Helsinki Challenge-tävlingens prisutdelningsgala och avslutande seminarium i november. I programmet för jubileumsåret ingår evenemang som riktar sig till alla vid universitetet. Du hittar dem i universitetets evenemangskalender där de är angivna med jubileumsårets logo.

Vetenskapen flödar fritt! Thinkfest, en stadsfestival med tänkande och vetenskap som tema, är öppen för alla. Festivalen ordnas i Helsingfors centrum mellan den 31 augusti och den 5 september. Thinkfest hyllar vetenskap, tänkande och lärande i vardagen. Temat för årets festival är Det globala Helsingfors. Kom och bada i en vetenskapsbastu, ta med hela familjen på vetenskapspicknick eller bidra till stadsforskningen genom att fota Helsingfors ur ditt eget perspektiv #kenenhelsinki. Närmare program.

Det sista av jubileumsårets huvudevenemang är det avslutande seminariet och vetenskapstävlingen Helsinki Challenges prisutdelningsgala i november 2015. Seminariet hålls den 12 och 13 november i Helsingfors universitets solennitetssal och prisutdelningsgalan i Gamla studenthuset den 13 november. Läs mer om vetenskapstävlingen Helsinki Challenge!

Jubileumsåret tog en tjuvstart redan den 31 december 2014, då Helsingfors stads nyårsevenemang för barn ordnades i solennitetssalen i universitetets huvudbyggnad. Verk från ljusfestivalen Lux Helsinki visades på Centrumcampus 4 till 8 januari 2015. I januari bytte Kajsaniemi metrostation namn till Helsingfors universitets metrostation. Den 21 januari firade hela universitetet in jubileumsåret i Kajsahuset. Foton från invigningsfesten.

Den 26 mars fyllde Helsingfors universitet 375 år. Se en video från festen. Samma dag öppnades Universitetsmuseets nya utställning Tankens kraft – Helsingfors universitets historia 1640–2015 i huvudbyggnaden. Utställningen är öppen måndag till fredag kl. 12–18 och lördagar kl. 11–15. Utställningslokalen finns på 3 våningen i universitetets huvudbyggnad, nya sidan. Fritt inträde. I anknytning till museets nya utställning ordnar vi i april–maj  fem diskussioner om universitetet som nationsbyggare. (Evenemangen är på finska.)