Om oss

Helsingfors universitetsmuseum förvaltar Helsingfors universitets kulturarv och ansvarar för att bevara dess föremåls-, konst- och fotografisamlingar. Genom sin utställningsverksamhet förmedlar museet kännedom om universitetets och vetenskapernas historia och bidrar därmed till byggandet av universitetssamhällets identitet. Universitetsmuseets huvudutställning ”Tankens kraft” är belägen i universitetets huvudbyggnad.

Helsingfors observatorium är en del av Universitetsmuseet. Observatoriet, som stod färdigt 1834 på Observatoriebacken, är idag ett besökscenter där besökare i alla åldrar kan lära sig om astronomi och rymdforskningens historia. Observatoriet inrymmer ett planetarium samt lokaler för uthyrning.