Helsingfors Pride 2019 - en tillbakablick till sommaren

Titta på inspelningen: en paneldiskussion på Tankehörnan under Prideveckan!

Helsingfors universitet presenterar stolt paneldiskussionen “Vindar av förändring - polyfoni!”

Länk till videoinspelningen på Helsingfors Universitets Unitube-kanal. Inspelningen är på finska och har inga undertexter.  

Som en del av Helsingfors Pride 2019 arrangerade Helsingfors universitet en paneldiskussion “Vindar av förändring - polyfoni!” på Tankehörnan den 27 juni 2019. Evenemanget organiserades av universitetets jämställdhets- och likabehandlingskommitté, Helsingfors universitets bibliotek, Helsingfors universitets studentkår HUS gemenskapsutvecklingsutskott och Opiskelijavinokkaat (föreningen för queera studenter vid HU). Syftet med evenemanget var att främja jämlikhet och mångfald vid universitetet. 

Panel om jämställdhet vid universitetet och i skolvärlden 

Evemanget öppnades av Helsingfors universitets prorektor Tom Böhling och öppningsföredraget hölls av president Tarja Halonen. Ylioppilaskunnan laulajat (Studentkårens sångare) framförde sånger om kärlek i början och slutet av evenemanget.  

Deltagarna i panelen var prorektor Tom Böhling; Jukka Lehtonen, docent i utbildningssociologi och seniorforskare; Sakris Kupila, medicine studerande och ordförande för Seta och Hippu Helminen, sociologistudent och förespråkare för transpersoners rättigheter. Diskussionen leddes av Poppis Kettunen, ordförande för Opiskelijavinokkaat. Panelen diskuterade frågor som jämställdhets- och mångfaldsarbete vid universitetet, avveckling av heteronormativa strukturer i utbildningen, ändring av translagen som en fråga om mänskliga rättigheter samt icke-binära människors rättigheter. 

Andra Pride evenemang på universitetet  

För att fira Pride-rörelsens 50-årsjubileum arrangerade Helsingfors universitets bibliotek en bokutställning "Pride - 50 års rörelse" som presenterade HBTQ-material på biblioteket. Teman för utställningen var historien om Pride och HBTQ-rörelsen och kön och sexuell mångfald. Utställningen visades i Kajsahusets Handledningshörnan. 

I år deltog Helsingfors universitet för första gången officiellt i Helsingfors Pridemarsch. Regnbågsflaggorna var hissade under Prideveckan på alla Helsingfors universitetscampus.  

Gör oss sällskap på Pride 2020! Vi kommer att meddela programmet under våren 2020. 

Läs mera om jämställdhet, likabehandling och tillgänglighet vid Helsingfors universitet från Flamma (mest på finska).