Helka har förnyats: ny funktionalitet och tryggare sätt att logga in

Helsingfors universitets studerande och personal loggar in i Helka med universitets användarnamn, övriga användare av Helka loggar in med sin e-postadress.

Helka har förnyats. Det bibliotekssystem som har tjänat Helka i nästan 20 år har under sommaren bytts ut till en ny serviceplattform som underlättar smidig användning av bibliotekens elektroniska material. Nya Helka erbjuder ny funktionalitet, ett nytt användargränssnitt och ett nytt, säkert sätt att logga in. 
 
Nya Helka hittar du här: helsinki.fi/helka/sv 

Vad är nytt i nya Helka? 

Nya Helka erbjuder ny funktionalitet, ett helt nytt användargränssnitt och ett nytt, tryggare sätt att logga in.  

Medlemmar vid Helsingfors universitet loggar in med sitt HU användarnamn, övriga användare med sin e-post. Universitetsmedlemmar behöver inte längre meddela förändrade kontaktuppgifter till biblioteket, utan uppgifterna kommer automatiskt från universitetets system.   

I nya Helka är kan reservera material som står på hyllan (28 dagars lån, inte kursböcker) och avhämta det då du har fått ett meddelande om att materialet har hämtats. Du kan själv hämta dina reservationer med det reservationsID som du får med meddelandet. Vi uppbär inga reservationsavgifter, men däremot en avgift på 3 € för reservationer som inte avhämtas. 
  
Från och med 1.8.2020 sker också andra förändringar i prislistan.   

 Medlemmar vid HU kan göra inköpsförslag via en blankett för inköpsförslag genom att logga in i Helka. Personal vid universitetet kan dessutom i Helka beställa böcker direkt till sin arbetsadress (HUPS-service) och skannade artiklar till sin e-postadress.  

Eventuella avgifter kan betalas på nätet med kreditkort eller via finska bankers online-betalning.

Inloggning i Helka  

Helsingfors universitets studerande och personal loggar in i Helka med universitets användarnamn och lösenord från Logga in-menyn. 

Övriga användare av Helka loggar in med sin e-postadress från Logga in-menyn. Helka skickar en inloggningslänk till  e-posten du har angett, förutsatt att den finns i Helka.  

Lån och reservationer i Helka  
 

Utlånade böcker har inte haft förfallodagar under sommarens avbrott. Dina lån i Helka förfaller tidigast 12.8.2020. Du kan logga in i Helka och förnya dina lån  om det inte finns reservationer och om inte har haft boken så länge att den inte mera går att förnya.

Notera, att reservationer som du eventuellt gjort i gamla Helka inte har flyttats över till det nya systemet, utom om du redan hade fått ett meddelande om att reservationen kan avhämtas. Gör alltså reservationerna på nytt nu, när nya Helka har öppnats.

Kontrollera Helka-bibliotekens öppettider och service under corona-undantagstillståndet på bibliotekens hemsidor. 

Helka-biblioteken önskar en glad fortsättning på augusti!  

Helsingfors universitets bibliotek 

Institutet för de inhemska språken 

Museiverkets bibliotek 

SKS:s bibliotek 

Työväenliikkeen kirjasto 

Baltia-kirjasto