Lärfärdighet blir viktigare
I traditionella skolor lär lärare ut ämnen. Nu håller ämnesfokuseringen på att minska, och i framtiden kommer lärarna utöver ämnesundervisningen också att lära ut omfattande lärfärdighet. Undervisningen blir allt mer problem- och fenomenbaserad. Det betyder gränsöverskridande projekt kring komplicerade fenomen, vilket utvecklar problemlösningsförmågan och tänkandet. Dessa färdigheter möjliggör även livslångt lärande.
Digitalisering gör lärandet mer demokratiskt
Vår vision är att undervisningen i framtiden är kollaborativ, öppen för alla och har studenten i fokus. I lärandet betonas fenomen och utveckling av lärfärdigheten – både i skolan och i arbetslivet. Centralt för de nya undervisningsmetoderna är att se och uppleva, och till det ger digitaliseringen nästan oändliga möjligheter. Den nya tekniken integreras i undervisningen, och undervisningslokalerna förnyas för att stödja lärandet. Våra gränsöverskridande MOOC-kurser är öppna för alla. Helsingfors universitet är en vägvisare inom lärande och vågar modigt prova nya metoder.
Lärarutbildningen förnyas
Finlands lärarutbildning är i världsklass, och vi vill hållas i täten. Därför måste lärarskapet ständigt utvecklas.
Vad ska en lärare kunna nu och i framtiden? Svaret finns i dagens skola och dess verklighet. Lärarutbildningen måste motsvara det som sker i skolorna just nu. Projektet för att förnya lärarutbildningen, som leds av Helsingfors universitet och finansieras av undervisnings- och kulturministeriet, söker lösningar och erbjuder utbildning och stöd för nuvarande och blivande lärare. Projektets syfte är att förnya lärarutbildningens lärandemiljöer, stärka lärarnas och lärarutbildarnas nya kreativa kunnande och främja utvecklingen av pedagogiskt ledarskap.
Att förnya lärarutbildningen är också ett av Finlands regerings spetsprojekt. Sätten att undervisa förändras. Nyblivna lärare och de som nu studerar till lärare undervisar ännu om 30 år. Man måste begrunda hurdant kunnande och hurdana färdigheter lärarna kommer att behöva då.