Roulettenburg är Viirus huvudproduktion hösten 2019. Det är en fartfylld pjäs om pengar, eskapism, hasardspel, artificiella verkligheter och beroende. Föreställningen är en underhållande mardröm baserad på Fjodor Dostojevskijs verk Spelaren (1866). I rollerna Sue Lemström, Oskar PöystiJessica Raita, Petra Heinänen och Martin Bahne. Föreställningen är på svenska.

Förhandsprogram

Innan föreställningen berättar regissören Jussi Sorjanen om produktionen till Alumnföreningens medlemmar. Förhandsprogrammet börjar klockan 17.30.

Biljetter

Priset på alumnbiljetten är 25€ (norm 30€). Bokningar på epost viirus@viirus.fi eller på telefon 09 440 224. Uppge i samband med bokningen att du tillhör Alumnföreningen vid Helsingfors universitet. Alumnpriset gäller t.o.m. 15.9.2019.

Deltagande förutsätter anmälning till Alumnföreningen. 

Fre 20.9.2019 kl 17.30, Teater Viirus, Medelhavsgatan 14, Helsinki

Den internationella situationen förändras med hisnande fart och samarbete mellan olika stater försvåras. Har spelreglerna för världspolitik och ekonomi förändrats? Finns det ännu förtroende på den internationella arenan? Längtar vi efter starka ledare?

Kom till Tankehörnan och uppdatera din kunskap om världen. Crazy World -programhelheten inspekterar världens andliga situation och hittar bland motsättningar och en allt spändare internationell stämning också ljusglimtar och lösningar. Delta i evenemangen på plats, följ livestream eller titta på inspelningarna i efterhand!

To-ons 12.-25.9.2019, Tankehörnan, Universitetsgatan 4

Breath är ett verk där levande musik, dans och visuella element blandas vilket skapar vilda former och mytiska associationer. I föreställningen finns det element av Becketlika tankar kring livet och absurd humor. Dansare, koreograf Tero Saarinen och musiker-dragspelsartisten Kimmo Pohjonen möts i ett kraftfält av ljud och rörelse. Se trailern för verket här.

Verkets ljus och scendekor är planerad av Saarinens långvariga samarbetspartner Mikki Kunttu och ansvarig för scenkläderna är Teemu Muurimäki. Ljudet i pjäsen är planerad av Tuomas Norvio också är känd som kompositör av elektronisk musik. Till den konstnärliga kärntruppen hör också koreografens assistent Henrikki Heikkilä.

Verket uppförs endast fyra gånger i Finland. Obs, föreställningen innehåller starka ljus och har ingen paus.

Tero Saarinen har gjort en betydlig internationell karriär som dansare och koreograf. Han har skapat över 40 uruppföranden för Tero Saarinen Company och beställningsverk åt andra grupper.

Förhandsprogram

Medlemmar i Alumföreningen erbjuds möjlighet att delta i ett förhandsprogram kl 18. Vi informerar mera om förhandsprogrammet till de som anmält sig.

Biljetter

Alumnföreningen har reserverat 100 biljetter till föreställningen. Priset för Alumnbiljetten gäller biljettklasserna A-C. Biljettklass A 59 € (normalt 65 €), biljettklass B 43 € (normalt 48 €) eller biljettklass C 30 € (normalt 34 €). Biljetter kan köpas från Ticketmasters webb-butik. De som behöver rullstolsplats eller personlig service kan boka biljetter via Alexandersteaterns biljettförsäljning (Bulevarden 23-27) eller per telefon (09) 676 980. Ange kodordet ALUMNI då du bokar din biljett via teatern. Lös ut biljetterna före den 1.9.2019.

Deltagande förutsätter anmälning till Alumnföreningen. 

To 26.9.2019 kl 19 Alexandersteatern, Bulevarden 23-27, Helsingfors.

Gulisäventyret som ordnas av Helsingfors universitets studentkår är Finlands största evenemang för nya studerande där kring 4000 studerande deltar.

Fukserna tar sig runt Helsingfors och utför uppgifter vid HYYs, studentföreningarnas, universitetet samt dess samarbetspartners kontroller. Lagen inleder äventyret på Glaspalatsskvären och sprider sedan ut sig till kontrollerna runtom i stan. Även Alumnföreningen deltar i Gulisäventyret med en egen kontroll.

”Ett otroligt kul evenemang där man träffar studerande från många olika branscher”

Uppgiften vid Alumnföreningens kontroll: LinkedIn Superheroes

Varje LinkedIn persona skiljer sig från verkligheten. Hur borde den studerande framställa sig själv på LinkedIn? Var går gränsen för trovärdighet?

Varje lag skapar en så lockande drömprofil som möjligt åt en av medlemmarna i gruppen. Gruppen fyller i LinkedIn-superhjältens profil på papper och tar sedan en gruppbild. Gulisarna förvandlar kassapersonal till försäljningsproffs, vikarier till pedagogiska stjärnor och säkerhetsvakter till internationella gurun inom försvaret.  Allt är möjligt när du skapar din drömprofil!

Alumnföreningens kontroll leds av frivilliga alumner som hjälper och sporrar fuxlagen att skapa sina LinkedIn superhjälte-profiler. Trots att kontrollen är humoristisk finns det ändå ett allvarligt budskap: alumnerna hjälper gärna studerande att utveckla sin kompetens så att de har möjlighet att hitta sitt drömjobb.

Fukserna leds i grupper på 2-3 personer. Studerandena har möjlighet att utföra uppgiften på finska eller engelska. Föreningens kontroll är öppen i fyra timmar kl 16-20. Du kan anmäla dig som frivillig vid kontrollen för antingen två eller fyra timmar.

Fre 27.9.2019 kl 16-20, Centrumcampus

Professor emeritus Paavo Castrén: Den grekiska och feniciska koloniseringen av Medelhavsområdet.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och
varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

Onsdag 2.10.2019 kl. 17, Porthania II, Universitetagatan 3

I år är temat för business och ledarskapsseminariet Tillväxt (Growth). På Alumn- föreningens Live Stream -tillställning i Tankehörnan kan du, tillsammans med andra alumner och studerande, följa med världens mest uppskattade direktörer och framgångsrika påverkares uppträdanden.

Huvudtalare i år är bland annat Apples grundare Steve Wozniak och den Oscarvinnande skådespelaren, regissör-producenten, företagaren och FN:s fredsambassadör George Clooney.

Begränsat platsantal. Deltagande förutsätter anmälning till Alumnföreningen.

Alumni Ambassador lunch

Mellan sändningarna på torsdag arrangerar föreningen en valfri avgiftsbelagd lunch. Av lunchens pris på 40 euro används hälften oavkortat till att stöda föreningens Alumni Ambassador -program som stöder sysselsättningen av studenter vid Helsingfors universitet. Lunchbiljetter köper du i Alumnbutiken.

PROGRAM (följ uppdateringar i programmet på Nordic Business Forums webbsidor)

Onsdag 9.10.2019

 • 12:00 Costas Markides – Innovation as a Springboard to Success
 • 12:45 Speaker Contest Winner
 • 13:05 Juliet Funt – The Strategic Pause
 • Paus
 • 14:40 Alex Osterwalder (NBF all stars) – The Invincible Company: Closing the Innovation Culture Gap
 • 15:45 TBA
 • Paus
 • 17:25 Daniel Pink – The Scientific Secrets of Perfect Timing
 • 18:15 Steve Wozniak – A Conversation on Creativity, Innovation and Technology

Torsdag 10.10.2019

 • 10:00 Sara Blakely – How to find your idea for growth?
 • 10:55 Carla Harris – Strategize to Win
 • Lunch i Tankehörnan för föranmälda
 • 13:25 Donald Miller – How the Power of Story Can Grow Your Business
 • 14:15 Randi Zuckerberg – Dot Complicated: What I Learned on the Front Lines of Social Media
 • Paus
 • 16:00 Brené Brown – Daring Leadership: The Four Pillars of Courage
 • 16:50 George Clooney – A conversation on storytelling, branding and legacy

Ons–to 9–10.10.2019 Tankehörnan,  Universitetsgatan 4

Professor Mika Kajava: Antiikin olympialaiset liikkuvuuden moottorina.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och
varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

Onsdag 16.10 kl. 17, Porthania II, Universitetagatan 3

Under perioden ca 2 500 f.v.t.–1 500 e.v.t. utvecklades och blomstrade sådana folk och kulturer i Centralamerika som man visste inget om på den europeiska kontinenten. När de upptäcktsresande anlände till en främmande kontinent möttes de av aldrig förut skådade färdigheter, seder, naturens gåvor och konst – en hel värld som inte ens hade funnits för dem tidigare.

Bland de 200 föremålen på den unika utställningen Världen som inte fanns finns zapotekers askurnor, aztekers skulpturer, mayaindianers keramik, vaser och textilier från Nazcaområdet i Peru samt gyllene föremål som hör hemma i Mochekulturen i Anderna. De sällsynta förcolumbianska föremålen har lånats från Giancarlo och Inti Ligabues privata samling.

Alumnföreningen har bokat två guidade turer till utställningen. Guidningar börjar kl. 16 och 16.30. Betala deltagravgiften 7 euro till guidningen i Alumnbutiken. Platserna till guidningarna delas ut på basen av betalde deltagaraavgifter. Inträdesavgiften till museet betalar du skilt på plats. Inträdesavgiften varierar enligt olika rabattgrupper.

To 24.10.2019 kl. 16 och 16.30, Nationalmuseet, Mannerheimvägen 34, Helsingfors

FD Kristian Göransson, Direktör för Svenska institutet i Rom: Sicilien som grekisk koloni.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och
varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

Torsdag 31.10 kl. 17, Porthania III, Universitetagatan 3

På Barn & Alumn evenemanget du kan ta din familj och se musikalen Lilla Sjöjungfrun i Helsingfors Stadsteater. Regissör Samuel Harjanne. Föreställningen passar för alla som är i skolåldern eller äldre.

Förhandsprogram

Medlemmar i Alumföreningen erbjuds möjlighet att delta i ett förhandsprogram kl 18. Vi informerar mera om förhandsprogrammet till de som anmält sig.

Biljetter

Alumnföreningen har reserverat 80 biljetter till föreställningen. Priset på biljetter gäller 88 € (normalt), 85 € (pensionär), 44 € (student och barn). Biljetter kan köpas från Helsingfors Stadsteaters biljettkontor (Första Linjen 2, må-fre kl. 9-17.30, biljettkontoret är stängt 30.5.-28.7.) Använd bokningsnumret 528-59813278. Lös ut biljetterna före den 24.10.2019.

Deltagande förutsätter anmälning till Alumnföreningen.

To 14.11.2019 kl. 19, Stora Scenen, Djurgårdsvägen 5, Helsingfors

Professor Arja Karivieri, Direktör för Finlands Rom-institut: Mobiliteten i hamnstäderna Ostia och Portus.

Medelhavsområdet har genom historien varit en viktig länk mellan människor, idéer och
varor, samma fenomen, tankar och former upp­ repar sig inom områdets olika kulturer, de lånas vidare och återföds.

Denna föreläsningsserie är ett samarbete mellan Christine och Göran Schildts stiftelse och Helsingfors universitets alumnförening. Den sträcker sig över två terminer, hösten 2019 och våren 2020. Med temat Mobilitet på Medelhavet under antiken vill vi se på hur idéer och folk rörde sig längs med kusterna och på havet. Genom att studera det­ta vill vi öka förståelsen för hur, det vi idag kallar för, den europeiska kulturtraditionen uppstod tack vare det gemensamma och sammanbindande havet.

Torsdag 21.11 kl. 17, Porthania III, Universitetagatan 3

I Tankehörnans Smart as HEL -evenemang dyker vi rakt till centrum av digirevolutionen. Kunskap är makt och makten finns nu överallt. Vad och hur borde man lära sig och undervisa i framtiden? Vilken är vår roll i en värld där artificell intelligens gjorde vårt jobb redan igår?

Kom till Tankehörnan och lär dig om inlärning samt framtidens kunskaper och färdigheter. Delta i evenemangen på plats, följ livestream online eller se på inspelningen!

Må-fre 25.11.-6.12.2019, Tankehörnan, Universitetsgatan 4

Alumnföreningen samarbetar aktivt med flera olika alumngrupper. Medlemmarna i Alumnföreningen kan gå med i grupperna i samband med att de betalar medlemsavgiften. Bekanta dig med grupper och lokalklubbarnas verksamhet!