sisaltosivu_mika_tiedekulma.jpg

Tankehörnan är en träffpunkt för stadens invånare och vetenskapen i Helsingfors absoluta centrum. Till Tankehörnan kan vem som helst komma för att lyssna till, se och uppleva den forskning som bedrivs vid universitetet. Programmet byggs upp kring olika vetenskapsteman och enskilda evenemang och tar upp både universitetets mångsidiga forskning och aktuella och brännande ämnen. Vi presenterar vetenskap på ett så lättillgängligt och mångvetenskapligt sätt som möjligt i form av presentationer, paneldiskussioner, workshoppar och utställningar.

Vetenskap = upplevelse

Helsingfors universitet gjorde toppforskningen tillgänglig och bjöd in alla stadsbor till Tankehörnan som öppnades vid Alexandersgatan under Helsingfors designhuvudstadsår 2012. Tankehörnans första år var en succé med över 700 evenemang med olika vetenskapliga teman och över 400 workshoppar. De stora skyltfönstren lyste upp hörnet vid Alexandersgatan och Fabiansgatan och lockade mellan 300 och 500 besökare per dag. I juni 2013 flyttade Tankehörnan till Porthania.

I april 2015 öppnade Tankehörnan igen vid Alexandersgatan för att bli ett fönster för universitetets 375-jubileumsår. Efter årsskiftet 2015/2016 blir Tankehörnan i Porthania arbetsrum och utvecklingsmiljö för projektet Tankehörnan 2017.

Tankehörnans program kommer att utvecklas och utvidgas. Under Finlands 100-årsjubileumsår 2017 öppnas nya Tankehörnan ännu mångsidigare än tidigare i förvaltningsbyggnaden vid Universitetsgatan 4. Förvaltningsbyggnaden kommer att genomgå en grundlig ombyggnad. För planeringen av ombyggnaden utlystes en arkitekttävling som vanns av JKMM Arkkitehdit. Tankehörnan flyttar in byggnadens nedre våningar. Här kommer bl.a. att finnas ett center för vetenskapsevenemang, café och restaurang, arbetsrum och lokaler för universitetets samarbetspartner. I nya Tankehörnan kommer bästa praxis inom vetenskapskommunikation och samhällssamverkan att förenas: Utöver forskningsresultaten kommer också själva forskningen att lyftas fram. Nya Tankehörnan kommer att erbjuda samhällsaktörer nya, kanske ännu okända samarbetssätt. Tankehörnans tjänster planeras i samarbete med universitetets anställda och studenter och samarbetspartner. I februari 2015 startade ett tjänstedesignprojekt tillsammans med designbyrån Kuudes Kerros. Läs bloggen Tankehörnan 2017.

Café + Shop

I Tankehörnans Shop säljs munkjackor och t-skjortor och andra Helsingfors universitet-produkter. För kaféet i Tankehörnan Alexen ansvarar Tiedekulma Café & Bar. Helsingfors universitets studenter och personal får 10 % i rabatt på munkjackor, t-skjortor och böcker och 25 % i rabatt på kaffe i Tankehörnan Alexen.