Sidan uppdaterades senast 21.4 (Rekommendation om munskydd).
Rekommendation om munskydd uppdaterad för att följa rekommendationerna från THL och Huvudstadsregionens koordineringsgrupp för corona: användning av munskydd rekommenderas fortfarande vid universitetet enligt eget övervägande och i situationer där flera personer vistas i en lokal där det är svårt att undvika närkontakt.
Uppdaterad 21.4.
Användning av munskydd rekommenderas fortfarande vid universitetet enligt eget övervägande och i situationer där flera personer vistas i en lokal där det är svårt att undvika närkontakt. Genom att använda munskydd skyddar du dig själv och andra vid trängsel. Använd munskydd enligt eget övervägande med tanke på din hälsa och säkerhet särskilt om du hör till en riskgrupp.
Kirurgiska munskydd, munskydd av tyg och FFP2-andningsskydd finns fortfarande tillgängliga för personalen och studenterna.
Närmare anvisningar för beställning av skydden finns på intranätet Flamma (kräver inloggning med universitetets användarnamn).
Läs också THL:s övriga anvisningar för hur du kan skydda dig mot coronaviruset.
Universitetets rekommendation om munskydd uppdateras vid behov i enlighet med riksomfattande rekommendationer.
Den riksomfattande rekommendationen om att använda munskydd i offentliga lokaler och trafikmedel upphörde 14.4.2022.
I Institutet för hälsa och välfärds (THL) riskklassificering är kontorsarbete och närundervisning verksamhet med liten riskpotential.
Begränsningarna av sammankomster i närundervisningen och fysiska tentamina har slopats.
Universitetet rekommenderar flexibla arrangemang i undervisningen så att alla kan delta i den.
Universitetet ser till att det finns tillräckliga och rymliga självstudielokaler för studenterna på alla campus.
Det lönar sig för studenter att kontrollera undervisningsinformationen i Sisu och på sidan Mina studier (för studier man är anmäld till) eller Studieutbud (för studier man ännu inte är anmäld till). Mer information: Var hittar jag studieutbudet?
Obligatoriskt deltagande i undervisningen gäller inte närundervisning, med undantag för studier vars prestationssätt kräver närvaro (exempelvis laboratoriekurser, möten med patienter, färdighetskurser). I närundervisningen kan det därtill förutsättas att studenten är närvarande på det sätt som anges i undervisningsplanen, om utbildningsprogrammets fastställda kunskapsmål kräver det. Utbildningsprogrammen beslutar om eventuella ersättande arrangemang på de kurser vars prestationssätt kräver närvaro.
Studenter som är frånvarande på grund av coronaviruset (sjukdom, exponering, karantän) ska ges ersättande uppgifter i den utsträckning det är möjligt. Studenter som hör till en riskgrupp ska i den mån det är möjligt erbjudas självstudiealternativ. För konstaterande av riskgruppstillhörighet är studentens egen anmälan tillräcklig.
Studenten får inte delta i närundervisning om hen är sjuk. Anvisningar för situationer där studenter insjuknar eller exponeras för smitta finns i Instruktioner för studerande.
Deltagande i distansundervisningen kan krävas av studenterna i enlighet med undervisningsplanen.
Anvisningar för situationer då man insjuknat finns för studerande i Instruktioner för studerande och för lärare i Instruktioner för undervisning.
Undervisningslokalerna och Examinarium-salarna används normalt.
I universitetets lokaler följer vi de gällande hälsosäkerhetsrekommendationerna.
Undantagssituationens inverkan beaktas när beslut om förlängd studietid fattas.
Se Öppettider.
Närmare information om undervisningen finns i avsnittet För studerande och undervisningspersonalen.
Universitetets lokaler kan nu hyras ut till utomstående, och gäster kan tas emot inom ramarna för de aktuella riktlinjerna gällande hälsosäkerhet. Utomstående som hyr universitetets lokaler ansvarar för att myndigheternas föreskrifter följs.
Helsingfors universitets biblioteks webbplats
Nationalbibliotekets webbplats
Luomus besöksmål, Helsingfors observatorium och Universitetsmuseet
Universitetets lokaler kan användas för evenemang utan begränsningar. Detta gäller också för disputationer och konferenser.
Arrangören ansvarar för att hälsosäkerheten beaktas vid evenemanget.
Mer information och anvisningar: Universitetets konferens- och evenemangsteam, helsinkiuniconferences@helsinki.fi, helsinkiunievents@helsinki.fi
I Institutet för hälsa och välfärds (THL) riskklassificering är kontorsarbete och närundervisning verksamhet med liten riskpotential.
Under våren övergår universitetet flexibelt till hybridarbete enligt den praxis som fastställdes i höstas. Mer information om hybridarbete kan hittas på Flamma: Arbetstid, arbetsplan, hybrid- och distansarbete.
Viktigt att vi alla följer de gemensamma spelreglerna för att förebygga smitta.
Instruktioner för fjärrarbete (Helpdesk)
Personalen har getts möjlighet att använda de arbetsredskap och ergonomiska tillbehör som är nödvändiga för att de ska kunna sköta sina arbetsuppgifter eller som de behöver med tanke på hälsan. Det går att låna arbetsredskap av universitetet för att underlätta distansarbetet. Anställda kan låna bildskärmar och små ergonomiska hjälpmedel, men inte möbler. Närmare anvisningar om ergonomi finns på intranätet Flamma (kräver inloggning med ditt användarnamn vid universitetet).
När du återgår till att arbeta i universitetets lokaler ska du lämna tillbaka de ergonomiska tillbehör som du lånat. Cheferna ska se till att alla arbetsredskap som lånats återlämnas till samma arbetsplatser där de fanns tidigare.Om man fortsätter med distansarbete på deltid efter undantagstillståndet, ska medarbetarna själva skaffa de arbetsredskap de behöver hemma. Arbetsgivaren ansvarar för arbetsredskapen på arbetsplatsen.
Expert- och stödpersonalens arbetstid har gjorts flexiblare tills vidare.
Distansarbete stämplas som distansarbete även i fortsättningen.
Närmare anvisningar finns på intranätet Flamma (kräver inloggning med ditt användarnamn vid universitetet).
Vaccineringen ska inte ske på arbetstid, men det går att utnyttja den totala arbetstiden eller flextiden för att boka en tid som är lämplig för en själv. Anställda med fasta arbetstider meddelar sina chefer sin vaccineringstid så att nödvändiga arbetsarrangemang kan göras.
Vi uppmuntrar alla vid universitetet att ta coronavaccinet, eftersom en omfattande vaccinationstäckning möjliggör sammankomster och en normal verksamhet vid universitetet (se THL:s webbsida Vacciner och coronaviruset).
Du kan få coronavaccinet från hälso- och sjukvården i din egen kommun. Kontrollera anvisningarna för vaccinering vid din kommun. Helsingfors anvisningar.
Vaccineringsuppgifter räknas som konfidentiella hälsouppgifter, så chefer och lärare kan inte kräva eller samla in sådana uppgifter av studenterna eller personalen. Det är förstås möjligt att diskutera vaccineringsuppgifter på frivillig basis.
Vaccineringen ska inte ske på arbetstid, men det går att utnyttja den totala arbetstiden eller flextiden för att boka en tid som är lämplig för en själv. Anställda med fasta arbetstider meddelar sina chefer sin vaccineringstid så att nödvändiga arbetsarrangemang kan göras.
I enlighet med THL:s anvisning (13.1.2022) har de nationella kriterierna för frivillig karantän ändrats och den som har exponerats men är symptomfri kan komma till universitetet om distansarbete eller distansstudier inte är möjliga.
Det är skäl att diskutera möjligheten till distansarbete eller distansstudier med chefen eller läraren.
Exponering är inte sjukfrånvaro.
Du kan ta ett coronavirustest via företagshälsovården endast i undantagsfall, se Resor och gäster/resande från utlandet.
Läs också HUS anvisningar.
Arbetstagaren kan ansöka om tillfällig vårdledighet enligt universitetets normala praxis. Anvisningarna finns i Flamma (kräver inloggning).
Enligt THL:s anvisningar (13.1.2022) behöver du inte vara frånvarande från arbetet/studierna.
10.1.2022: Eftersom många kommuner inom HUS-området är överbelastade kommer smittspårningen inte att kontakta de exponerade, utan den som har smittats ska själv kartlägga sina kontakter och meddela dem som eventuellt exponerats. I de övriga kommunerna blir du, beroende på coronaläget, uppringd av hälso- och sjukvården och blir försatt i isolering. Du får också svara på frågor om eventuell exponering.
Du ska omedelbart meddela din chef eller din lärare att du har insjuknat i covid-19.
Var beredd att
Exponeringar med hög risk:
Det har inte nödvändigtvis skett någon exponering om covid-19-fallet eller både covid-19-fallet och närkontakten har använt ansiktsskydd, engångsmun- och nässkydd eller visir.
I bedömningen av exponeringssituationer ska man också beakta omständigheterna, det vill säga lokalens storlek och ventilation samt exponeringens art och varaktighet.
I enlighet med RFV:s anvisningar (endast på finska) ska arbetsgivaren föra en förteckning över arbetstagare som har exponerats för coronaviruset i sitt arbete (se högriskexponeringskriterier ovan). Förteckningen börjar 15.11.2020 och uppdateras retroaktivt så exakt som är möjligt.
Anställningfrågor för chefen: Anmälan om personer som exponerats för covid-19-virus (på intranätet Flamma, kräver inloggning med ditt användarnamn vid universitetet)
Institutet för hälsa och välfärd: Karantän och isolering
Den som har insjuknat eller som har försatts i karantän kan få samtalsstöd via företagshälsovården. Kontakta företagshälsovårdens telefontjänst OmaTyöterveys på numret 010 414 0777 eller via MinMehiläinen.
Personer som arbetar inom ramen för projekt med extern finansiering och rapporterar sin arbetstid i Sole TM ska kontrollera om det är möjligt att utföra uppgifter som normalt ingår i projektet på distans. I fråga om andra arbetsuppgifter ska du komma överens om vad som gäller med din enhets chef.
Institutet för hälsa och välfärd: Resor och coronaviruspandemin
FPA kan betala dagpenning vid smittosam sjukdom till personer som försatts i isolering eller karantän inom EU. Du behöver ett intyg över karantän eller isolering av en läkare som har rätt att besluta om dessa åtgärder i landet i fråga. Situationen är mera komplicerad för personer som hålls i karantän utanför EU, eftersom FPA förmodligen inte kan betala dagpenning i dessa fall.
Arbetstagare som försätts i karantän under en arbetsresa får lön också för den tid som de hålls i karantän (läkarintyg ska lämnas in till Anställningstjänster) och dessutom ersätter arbetsgivaren nödvändiga utgifter som orsakats av att resan drar ut på tiden.
Du kan komma överens om distansarbete med din chef, om det är ändamålsenligt och möjligt med tanke på dina arbetsuppgifter. Läs mer om distansarbete i avsnittet Distansarbete, arbete i universitetets lokaler, arbetstiden, semester.
Om du försätts i karantän under en semesterresa handlar det om oavlönad frånvaro, om du inte kommer överens om annat med arbetsgivaren. För närvarande är det möjligt att komma överens om distansarbete på deltid eller semester för personer som hålls i karantän utomlands.
Personer som arbetar inom ramen för projekt med extern finansiering och rapporterar sin arbetstid i Sole TM ska kontrollera om det är möjligt att utföra uppgifter som normalt ingår i projektet på distans. I fråga om andra arbetsuppgifter ska du komma överens om vad som gäller med din enhets chef.
Om du har ångest på grund av situationen kan du få stöd från företagshälsovården. Chatten Sköt om ditt eget välbefinnande (Huolikulma) erbjuder stöd med låg tröskel (på finska) för universitetets anställda. Tidigt samtalsstöd kan förebygga att oron utvecklas till ett större problem. Chatten fungerar i tjänsten MinMehiläinen under Digikliniken.
Företagshälsovården erbjuder också samtalsstöd via distanstjänster. Ytterligare information får du via Mehiläinens tjänst OmaTyöterveys, numret 010 414 0777 eller MinMehiläinen.
En riksomfattande och avgiftsfri telefontjänst som ger rådgivning om coronaviruset har öppnats på numret 02 9553 5535. Telefontjänsten är öppen vardagar kl. 8–21 och lördagar kl. 9–15. Rådgivning ges på finska, svenska och engelska. Den riksomfattande tjänsten svarar på allmänna frågor om coronaviruset, men ger ingen hälsorådgivning.
Mehiläinen: Hur lindrar jag oron för coronaviruset på arbetsplatsen? (på intranätet Flamma, kräver inloggning med ditt användarnamn vid universitetet)
Uppdaterad 25.2: resor, besökare
Det är igen tillåtet att resa. I planeringen av resor ska man ändå beakta begränsningarna, anvisningarna och varningarna i destinationslandet. Resenären ska själv reda ut coronakraven och situationen i destinationslandet.
Personalen ska alltid boka sina resor via resebyrån CWT och resorna ska ha avbokningsmöjlighet. Läs mer om resor på Flamma.
Vid utlandsresor beaktas universitetets praxis vid resor och statsrådets riktlinjer. Kontrollera alltid de aktuella begränsningarna och THL:s anvisningar innan du bokar en resa och innan du reser. Den som reser ska beakta utrikesministeriets reserekommendationer.
FINENTRY-tjänsten ger resenärer som anländer till Finland information och anvisningar om coronavirustestning och frivillig karantän.
Om du behöver ett negativt testresultat för en arbetsresa, du kan ta ett coronavirustest via företagshälsovården. Du måste ha ett gällande reseförordnande av din chef.
Du kan få en remiss till coronavirustest av din egen företagshälsovårdare via Digikliniken.
Om du måste företa en privat resa till ett område som omfattas av resebegränsningar ska du på förhand komma överens med din chef om distansarbete, semester eller befrielse från arbete under karantänen.
Pohjola Försäkrings reseförsäkring ersätter
Pohjola Försäkrings reseförsäkring ersätter inte extra rese- och inkvarteringskostnader som orsakas av karantän. Eftersom försäkringen inte ersätter rese- och inkvarteringskostnader som orsakas av karantän, måste ersättning för sådana kostnader sökas t.ex. genom att lägga dem till reseräkningen; det är enheten/projektet som har ersättningsansvaret.
Gäster är välkomna till universitetet.
Se THL:s webbsidan om Coronaintyg.
Besökare ska på förhand skickas universitetets allmänna säkerhetsanvisningar för undantagstillståndet och information om FINENTRY-tjänsten och THL:s anvisningar om ankomsten till Finland.
Om HU driver verksamhet i andra organisationers lokaler, kan de ha egen praxis. Särskilt i Mejlans är det skäl att beakta HUS anvisningar.
Kontakta universitetets resebyrå CWT om du vill annullera eller omboka en resa. Om det kvarstår mindre än två dagar till den planerade avresan ska du kontakta CWT:s kundtjänst per telefon på numret +358 (0)20 5615 635. I annat fall hittar du närmare anvisningar om att ta kontakt på Flamma (kräver inloggning med ditt användarnamn vid universitetet).
Om en konferens ställs in ska du i första hand ansöka om återbetalning av konferensavgiften hos konferensarrangören. Observera att om en konferens ställs in så har man oftast inte rätt till ersättning för de övriga resekostnaderna.
Om du fortfarande har utgifter som du inte fått ersättning för efter ovan nämnda ersättningskrav, betalas eventuella övriga kostnader av universitetet och de allokeras i regel till det projekt som resekostnaderna i vanliga fall hade bokförts på.
Coronavirusinformation gällande den farmaceutiska fakulteten
Humanistiska fakultetens praktiska anvisningar om undantagssituationen
Juridiska fakultetens praktiska anvisningar om undantagssituationen
Pedagogiska fakultetens praktiska anvisningar om undantagssituationen
Veterinärmedicinska fakultetens praktiska arrangemang under undantagstillståndet
In English: Practical instructions for the exceptional situation at the Kumpula Campus
Suomeksi: Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen Kumpulan kampuksella
Information om praktiska arrangemang vid Medicinska fakulteten under undertagstillståndet
Aktuell information för studerande vid Öppna universitetet
Coronavirusläget vid biblioteket
Hur situationen med coronaviruset påverkar verksamheten vid Naturhistoriska centralmuseet
Universitetet agerar ansvarsfullt och hjälper samhället i sina ansträngningar i kampen mot coronavirusepidemin. Universitetet vill säkerställa personalens och studerandenas säkerhet och samtidigt göra det möjligt för alla att fortsätta med sina studier och forskning under dessa exceptionella omständigheter.
Universitetet följer rekommendationer och förordningar från den finska staten, universitetscentralsjukhuset (HUS) och Finska institutet för hälsa och välfärd (THL).
Universitetet har en arbetsgrupp för pandemiberedskap. Arbetsgruppen leds av prorektor Tom Böhling.
Dessutom har universitetet i enlighet med beredskapsplanen för specialsituationer tillsatt en ledningsgrupp på universitetsnivå, som har till uppgift att leda och koordinera det praktiska arbetet för att bekämpa coronavirussmitta samt fatta beslut om eventuella undantagsåtgärder. Ordförande för ledningsgruppen är förvaltningsdirektör Esa Hämäläinen.
THL rapporterar på sin webbplats om den aktuella situationen och vilka symptom coronaviruset orsakar och hur man kan skydda sig mot smitta. Läs mera på THL:s webbplats hur kan man skydda sig mot Covid-19 -coronaviruset.
På THL:s webbplats finns information för resenärer som anländer till Finland.
Helsingforsare kan ringa Helsingfors stads rådgivningstelefon på numret (09) 310 10024 om de upplever symptom och vill be om råd angående coronaviruset.
En riksomfattande och avgiftsfri telefontjänst som ger rådgivning om coronaviruset har öppnats på numret 02 9553 5535. Telefontjänsten är öppen vardagar kl. 08–21 och lördagar kl. 09–15.
Allmänna säkerhetsföreskrifter ska beaktas på alla restriktionsnivåer. Universitetet följer myndigheternas och de regionala coronasamordningsgruppernas riktlinjer. Stödfunktionerna återställs gradvis enligt verksamhetens behov. Om läget försämras avbryts återhämtningen och nödvändiga restriktioner införs. Universitet är just nu på begränsningsnivå 1 av sin återhämtningsplan.
Beslutsfattande: krisledningsgruppen och lägescentralerna
Läget i spridningsfasen; kraven i SHM:s åtgärdsnivåer 1, 2, och 3 beaktas
Beslutsfattande: krisledningsgruppen och lägescentralerna
Restriktionerna i universitetets verksamhet avvecklas delvis
Beslutsfattande: normalt ledningssystem. Krisledningsgruppen och lägescentralerna enligt fullmakt av rektorn.
Fortfarande partiella restriktioner i universitetets verksamhet
Beslutsfattande: normalt ledningssystem
Universitetets verksamhet i det nya rådande läget