Uppdaterad 11.12: Om du misstänker coronasmitta
Sjukfrånvaro (anställda)
Under undantagssituationen kan du i undantagsfall stanna hemma i fem dagar på egen anmälan.
Efter det ska du kontakta företagshälsovårdens telefontjänst OmaTyöterveys eller Digikliniken. Sjukintyg utfärdas av en läkare eller sjukskötare, huvudsakligen via distansmottagning. Under undantagssituationen kan en företagshälsovårdare skriva ut ett sjukintyg för högst 10 dagar.
Frånvaro i fem dagar på egen anmälan gäller också dem som sköter om ett sjukt barn hemma (frånvaro med lön i fyra dagar).
Sjukdomsfall och smittspårning – Helsingfors universitet / företagshälsovården / den offentliga hälso- och sjukvården
Om du misstänker coronasmitta
Om du misstänker coronavirussmitta ska du göra en symtombedömning på webbplatsen omaolo.fi och följa anvisningarna för att ta ett coronavirustest via den offentliga sjuk- och hälsovården. Mera information om coronavirustest och offentliga hälso- och sjukvårdstjänster hittar du på din hemkommuns webbplats.
Från och med 1.1.2021 kan du ta ett coronavirustest via företagshälsovården endast i följande undantagsfall:
- Du behöver ett negativt testresultat för en arbetsresa. Du måste ha ett gällande reseförordnande av din chef.
- Du måste på grund av dina arbetsuppgifter återvända till arbetet efter en arbetsresa före den frivilliga karantänen (10 dygn) tagit slut.
Du kan få en remiss till coronavirustest av din egen företagshälsovårdare via Digikliniken.
Är du en nyanställd på väg till Finland, men ditt arbetsförhållande har ännu inte börjat? Då ska du i första hand ta ett coronavirustest på flygplatsen när du anländer till Finland. Om det inte är möjligt ska du be om en betalningsförbindelse av universitetets HR-tjänster och ta ett coronavirustest via företagshälsovården.
Om du har covid-19 (positivt resultat)
- Du blir uppringd av hälso- och sjukvården och försätts i karantän, och du får tilläggsfrågor om vem i din närhet du kan ha exponerat för smitta.
- Vi ber dig omedelbart meddela din chef eller din lärare att du har insjuknat i covid-19. På så sätt kan vi snabbt reagera och förebygga smittspridning.
- Med tanke på arbets- och studiegemenskapen är det viktigt att utreda följande: om du har varit på arbets- eller studieplatsen under smittsamhetstiden, när du har varit på arbets-/studieplatsen och om du har varit i samma rum med andra personer i över 15 minuter (vilka, om du vet).
- Chefen/läraren berättar inte om enskilda personer som insjuknat i covid-19.
- Chefen ska informera potentiellt exponerade kolleger och besökare eller kunder som befunnit sig på samma plats en längre tid om att det upptäckts ett smittfall eller potentiellt smittfall samt instruera dem att arbeta eller studera hemma. Chefen ska också kontakta vaktmästaren för att se till att lokalen rengörs samt meddela enhetschefen och ledaren för enhetens lägescentral. Detta hör till chefens uppgifter, för Helsingfors universitet vill agera ansvarsfullt och säkerställa alla anställdas trygghet och hälsa i arbetet. Däremot hör en närmare smittspårning inte till de universitetsanställdas uppgifter, utan den sköts av myndigheterna.
- Uppdaterades 10.9: Läraren ska kontakta fakultetens studiechef, som informerar läraren om vilka åtgärder som ska vidtas. Mer information: Instruktioner för undervisning
- Myndigheten dvs. den epidemiologiska verksamhetsenheten vid kommunens social- och hälsovårdssektor spårar smittkedjorna och kontaktar de personer som behövs (chefen, läraren) för att kunna spåra dem som exponerats i det aktuella smittfallet. För att myndigheten ska kunna spåra smittkedjan och kontakta de personer som exponerats är det viktigt att veta vem som har befunnit sig i lokalen.
- Personaltjänsterna eller Studentservicens lokala team hjälper vid behov med kommunikationen till arbetsplatsen och med att förse den epidemiologiska verksamhetsenheten med kontaktuppgifter.
- Personuppgifter (namn, kontaktuppgifter) kan vid behov lämnas ut till kommunens epidemiologiska verksamhetsenhet, eftersom det är nödvändigt för att skydda medarbetarens, studentens eller en annan persons livsviktiga intressen.
- De som exponerats ska hållas i karantän i 10 dygn och komma överens om att arbeta eller studera på distans.
- Vi rekommenderar att alla vid universitetet laddar ner appen Coronablinkern. Följ de instruktioner appen ger dig.
Stanna hemma om du har förkylningssymptom
Om du får förkylningssymptom ska du stanna hemma tills du har varit symptomfri i minst ett dygn. För dem som arbetar inom hälso- och sjukvården är gränsen 48 timmar.
Information om den aktuella sjukdomssituationen
På THL:s webbplats finns information om den aktuella situationen, vilka symptom coronaviruset orsakar och hur man kan skydda sig mot smitta.
Mehiläinen har också gett egna anvisningar.
Mentalt stöd
Om du har ångest på grund av situationen kan du få stöd från företagshälsovården. Chatten Sköt om ditt eget välbefinnande (Huolikulma) erbjuder stöd med låg tröskel (på finska) för universitetets anställda. Tidigt samtalsstöd kan förebygga att oron utvecklas till ett större problem. Chatten fungerar i tjänsten MinMehiläinen under Digikliniken.
Företagshälsovården erbjuder också samtalsstöd via distanstjänster. Ytterligare information får du via Mehiläinens tjänst OmaTyöterveys, numret 010 414 0777 eller MinMehiläinen.
En riksomfattande och avgiftsfri telefontjänst som ger rådgivning om coronaviruset har öppnats på numret 02 9553 5535. Telefontjänsten är öppen vardagar kl. 8–21 och lördagar kl. 9–15. Rådgivning ges på finska, svenska och engelska. Den riksomfattande tjänsten svarar på allmänna frågor om coronaviruset, men ger ingen hälsorådgivning.
Övrig företagshälsovård
Du kan boka en tid till företagshälsovårdaren via Mehiläinens webbtjänst. Mehiläinens tidsbokning fungerar så att alla tider på nätet kan bokas som en telefontid/uppringning. Om du vill ha en telefontid, ska du skriva det i fältet ”Mer information”, så ringer företagshälsovårdaren upp dig.
Du kan skicka ett meddelande till din egen företagshälsovårdare eller företagsläkare via MinMehiläinen under fliken Företag.
Om du behöver boka tid till någon annan expert ska du kontakta företagshälsovårdens telefontjänst OmaTyöterveys på numret 010 414 0777. Mehiläinen ordnar distansmottagning alltid när det är möjligt.
Coronaviruset och karantän
Vid inresa från utlandet
Institutet för hälsa och välfärd: Resor och coronaviruspandemin
Karantän i Finland
- Informera din chef omedelbart och berätta hur länge karantänen uppskattas vara.
- Kom överens med chefen om eventuell frånvaro från arbetet, distansarbete eller semester.
- Ansök om dagpenning vid smittsam sjukdom av FPA.
- Lämna in ett läkarintyg till Anställningstjänster inom 10 dagar och gör en ansökan om befrielse från arbete i SAP HR. Meddela i ansökan att frånvaron gäller karantän.
Också den som har försatts i karantän kan få samtalsstöd via företagshälsovården. Kontakta företagshälsovårdens telefontjänst OmaTyöterveys på numret 010 414 0777 eller via MinMehiläinen.
FPA kan betala dagpenning vid smittsam sjukdom för den tid då en arbetstagare har försatts i karantän. Dagpenningen ersätter arbetstagaren för inkomstbortfallet under perioden för karantänen. Läs mer om dagpenning vid smittsam sjukdom på FPA:s webbplats.
Du kan komma överens om distansarbete med din chef, om det är ändamålsenligt och möjligt med tanke på dina arbetsuppgifter. Om du har möjlighet till distansarbete endast delvis, ska du ansöka om partiell befrielse från arbete i SAP HR, och sedan själv ansöka om dagpenning vid smittsam sjukdom av FPA för den del som motsvarar frånvaron. Läs mer om distansarbete i avsnittet Distansarbete, arbete i universitetets lokaler, arbetstiden, semester.
Personer som arbetar inom ramen för projekt med extern finansiering och rapporterar sin arbetstid i Sole TM ska kontrollera om det är möjligt att utföra uppgifter som normalt ingår i projektet på distans. I fråga om andra arbetsuppgifter ska du komma överens om vad som gäller med din enhets chef.
Om en familjemedlem försätts i karantän
Informera din chef omedelbart och berätta hur länge karantänen uppskattas vara.
Kom överens med chefen om eventuell frånvaro från arbetet, distansarbete och/eller semester.
Om ni kommer överens om frånvaro ska du ansöka om befrielse från arbete i SAP HR.
FPA kan betala dagpenning till vårdnadshavare till ett barn under 16 år, om barnet för att förhindra spridningen av en smittsam sjukdom har förordnats att hållas hemma och vårdnadshavaren av denna orsak är förhindrad att arbeta. Ansök om dagpenning vid smittsam sjukdom hos FPA.
Personer som arbetar inom ramen för projekt med extern finansiering och rapporterar sin arbetstid i Sole TM ska kontrollera om det är möjligt att utföra uppgifter som normalt ingår i projektet på distans.
Karantän utomlands
- Informera din chef omedelbart och berätta hur länge karantänen uppskattas vara.
- Kom överens med chefen om eventuell frånvaro från arbetet, distansarbete eller semester.
- Om ni kommer överens om frånvaro, ska du ansöka om befrielse från arbete i SAP HR.
FPA kan betala dagpenning vid smittosam sjukdom till personer som försatts i isolering eller karantän inom EU. Du behöver ett intyg över karantän eller isolering av en läkare som har rätt att besluta om dessa åtgärder i landet i fråga. Situationen är mera komplicerad för personer som hålls i karantän utanför EU, eftersom FPA förmodligen inte kan betala dagpenning i dessa fall.
Arbetstagare som försätts i karantän under en arbetsresa får lön också för den tid som de hålls i karantän (läkarintyg ska lämnas in till Anställningstjänster) och dessutom ersätter arbetsgivaren nödvändiga utgifter som orsakats av att resan drar ut på tiden.
Du kan komma överens om distansarbete med din chef, om det är ändamålsenligt och möjligt med tanke på dina arbetsuppgifter. Läs mer om distansarbete i avsnittet Distansarbete, arbete i universitetets lokaler, arbetstiden, semester.
Om du försätts i karantän under en semesterresa handlar det om oavlönad frånvaro, om du inte kommer överens om annat med arbetsgivaren. För närvarande är det möjligt att komma överens om distansarbete på deltid eller semester för personer som hålls i karantän utomlands.
Personer som arbetar inom ramen för projekt med extern finansiering och rapporterar sin arbetstid i Sole TM ska kontrollera om det är möjligt att utföra uppgifter som normalt ingår i projektet på distans. I fråga om andra arbetsuppgifter ska du komma överens om vad som gäller med din enhets chef.
Anvisningar för chefer
Anvisningar för chefer om sjukdom under undantagstillståndet (på intranätet Flamma, kräver inloggning med ditt användarnamn vid universitetet)