Kasvainsairaudet
Kasvainsairaudet ovat yksi ikääntyvien lemmikkieläinten tärkeimmistä sairausryhmistä.

Iho- ja maitorauhaskasvaimet sekä lymfooma eli imusolusyöpä ovat lemmikkien yleisimpiä kasvaintyyppejä. Kasvainsairauden toteaminen tapahtuu yleisimmin yleistutkimuslöydösten sekä tarvittaessa vatsaontelon ultraäänitutkimuksen ja rintaontelon röntgenkuvauksen perusteella. Hoidon kannalta tärkeää tietoa kasvaimen laadusta saadaan ohut- ja paksuneulanäytteiden tai koepalojen avulla. Kasvaimen laadun lisäksi on tärkeää tietää kasvaimen levinneisyydestä, mitä voidaan selvittää ottamalla ohutneulanäytteitä paikallisesta imusolmukkeesta sekä rinta- ja vatsaontelon röntgen- ja ultraäänitutkimusten avulla.

Kasvainsairauden hoito on usein muutoksen täydellinen kirurginen poisto, jolla pyritään poistamaan kasvain kokonaisuudessaan. Monessa tapauksessa riittävän aikainen kirurginen poisto johtaa jopa täydelliseen paranemiseen.

Sellaisessa tapauksessa, että täydellinen kirurginen poisto ei ole mahdollista tai kasvainsairaus on jo lähettänyt etäpesäkkeitä, voidaan kasvainsairautta hoitaa eläinsairaalassa suonensisäisesti tai suun kautta annettavilla solusalpaajilla. Solusalpaajahoidon aikana eläimen vointia ja veriarvoja kontrolloidaan säännöllisesti.