Hevosten kirurgia

Ohjeita  leikkaukseen tulevalle hevoselle

Hevonen paastotetaan ennen leikkausta n. 12 tunnin ajan, eli kotona ei enää anneta iltaruokia. Suositeltavaa on tuoda hevonen jo edellisenä iltana sairaalaan, jotta se on toipunut kuljetuksesta ja rauhallinen ennen nukutusta. Leikkaukseen tulevan hevosen tulisi olla puhdas, eli sen voi tarvittaessa pestä kotona. Turvallisen nukutuksen vuoksi kengät otetaan pois viimeistäänklinikalla ennen leikkausta. Tarkista myös hevosen jäykkäkouristusrokotuksen voimassaolo ennen leikkausta, tarvittaessa se annetaan toimenpiteen yhteydessä.

Leikkauksen jälkeen kotona hevonen toipuu sairaalasta annettujen ohjeiden mukaan. Siteet vaihdetaan yleensä 1-2 päivän välein. Hevosen lämpöä, syömistä ja riittävää ulostamista on hyvä seurata. Jos lämpö nousee yli 38.5 C, hevosella on kipuoireita tai leikattu alue on muuttunut, on hyvä ottaa yhteys hevossairaalaan.

Ruunaukset
Ruunaukset tehdään nukutuksessa suljetulla menetelmällä laseria apuna käyttäen.

Niveltähystykset ja muut ortopediset leikkaukset
Sairaalassa pystytään suorittamaan niveltähystyksiä sekä ajanvarauspotilaille että hätätapauksille. Usein nivelen huuhtelu tähystyksessä on paras vaihtoehto sekä tilan arvioinnin että huuhtelun tehokkuuden kannalta. Hevossairaalassa pystytään myös tekemään murtumien korjausleikkauksia. Tietoa nivel-jännetuppi- haavoista ja infektioista.

Kurkunpään leikkaukset
Kurkunpään muutoksia voidaan leikata sekä nukutuksessa että laserilla pelkän rauhoituksen avulla. Tarvittaessa diagnoosi ennen leikkausta voidaan varmistaa juoksumattotutkimuksella.

Laparoskopiat eli vatsaontelon tähystysleikkaukset
Koko vatsaontelo voidaan tähystää hevosen seisoessa niin sanotun laparoskoopin eli vatsaontelon tähystyslaitteen avulla. Samalla voidaan esimerkiksi ottaa ja tutkia kudosnäytteitä. Paksusuolen toistuvaa asennonmuutosta pernan siteen päälle voidaan ehkäistä kiinnittämällä perna vatsaontelon seinää. Muita laparoskooppisia leikkausmahdollisuuksia ovat esim. piilokivesten ja munasarjojen poisto.

Ähkyleikkaukset
Toisinaan hevosen ähkyn ainoa hoitokeino on leikkaus. Ähkyleikkaus on aina hätätapaus, operaatioon ja sen jälkihoitoon ei useimmilla klinikoilla ole mahdollisuutta. Hevossairaalassa ähkyjä leikkaavat kokeneet kirurgit nuorempien eläinlääkäreiden avustaessa.  Tietoa ähkyleikkauksesta.