Akupunktio

Akupunktiota voidaan käyttää kuntoutuksen tukena muun hoidon ohella. Monipuolisesti erilaisia vaivoja hoitavassa akupunktiossa ei ole samoja sivu- tai haittavaikutuksia, kuin pitkissä lääkekuureissa. Sen vaikutus on myös näitä pitkäkestoisempi.

Akupunktioklinikka on suljettu toistaiseksi. Ilmoitamme kun toiminta alkaa uudelleen.

Akupunktion avulla kivuttomaksi hoidettu eläin käyttää taas kehoaan normaalilla tavalla, jolloin sen elämänlaatu paranee. Näin ollen se liikkuu taas lisää, eli kivun lievitys aloittaa positiivisen kierteen lemmikin paranemisprosessissa. 

Akupunktio on hoitomenetelmä, joka on löytänyt paikkansa hyvin länsimaissa. Se on tuhansia vuosia vanha hoitomuoto, jota käytetään meillä lääkinnällisiin selitysmalleihin perustuen. Akupunktiota on tutkittu 1970-luvulta lähtien, ja nykyään sen käytön sairauksien hoitoon hyväksyvät esimerkiksi KELA ja yhdysvaltalaiset lääkeviranomaiset. Monet vakuutusyhtiöt Suomessa korvaavat eläinlääkärin antaman akupunktiohoidon eläimelle.

Valitettavasti akupunktiokaan ei käy hoitomuodoksi kaikkiin sairauksiin, kuten koirien reumaan. Akupunktioeläinlääkärikin hoitaa ensiaputilat, murtumat, borrelioosin, bakteeri-infektiot ynnä muut vakavat tilat aina ensisijaisesti käyttäen tavallista lääketiedettä. 

Mihin akupunktio auttaa?

Tavallisimmat käyttötavat akupunktiolle sekä ihmis- että eläinpuolella ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja varsinkin niistä johtuvat kiputilat.

Akupunktiossa ei ole kortisonin tai särkylääkkeiden sivuvaikutuksia, ja sen teho on paljon pitkäaikaisempi. Akupunktiohoitojakson jälkeen päästään jopa 6-8 kuukauden kivuttomaan jaksoon, kun taas tulehduskipulääkkeet aina antavat vain 8-24 tunnin kivuttoman jakson.

Akupunktiolla hoidettaviin tauteihin kuuluvat kaikenlaiset selkäkivut, kuten:

  • selkärangan silottumat eli spondyloosi
  • lonkkaviat
  • nivelrikot
  • luutumisongelmat
  •  jännetulehdukset
  • erilaiset lihasten jännitystilat

Reproduktiohäiriöt eli kaikki lisääntymispuolen ongelmat ovat suuri akupunktiohoidon alue.

Voimme esimerkiksi hoitaa nartuista ylikiinnostuneita koirauroksia, jotka eivät pysty keskittymään työhönsä. Toisaalta voimme myös auttaa impotenssista sekä eturauhasen ongelmista kärsivää urosta. Akupunktiolla voimme todistettavasti nostaa sperman määrää ja laatua sekä auttaa uroksen heikennyttä libidoa.

Narttukoirien hoidettaviin tiloihin kuuluvat valeraskaus, kiimattomuus tai liian pitkä kiima. Myös kiimansiirto aikaisemmaksi onnistuu usein. Synnytysavussa akupunktiolla voidaan esim. voimistaa polttoja sekä avata kohdunkaulaa, jotta synnyttäminen olisi vaivattomampaa.

Neurologisista vaivoista kärsivät lemmikit ovat suuri potilasryhmämme. Epilepsiaa, neuropaattista kipua eli hermosärkyä ja hermojen pinnetiloja sairastavat potilaat saavat yleensä akupunktiosta apua.

Selkärangan sairauksista välilevysairaudet eli ”mäyräkoirahalvaus” ja siitä johtuva osittainen halvaus on tyypillinen potilaamme vaiva. Myös syringomyeliaa sekä chiari-epämuodostumaa hoidetaan paljon.

Keskikokoisilla koirilla tavattua hitaasti etenevää degeneratiivista myelopatiaa ei kuitenkaan akupunktiollakaan pystytä parantamaan, mutta akupunktion ansiosta tauti etenee jatkossa hyvin hitaasti.

Esimerkiksi seuraavia immunologisia oireita voidaan helpottaa akupunktion keinoin:

  •  krooniset iho-ongelmat
  •  atopia
  •  allergia ja astma
  • aineenvaihdunnalliset immunologiset sairaudet, kuten hormonaaliset ali- tai ylitoiminnat
  • endokrinologiset taudit
  • sydänongelmat
  •  hengitystievaivat
  •  ruuansulatuskanavan ongelmat
  •  virtsatieongelmat

Akupunktiolla voidaan hoitaa myös esimerkiksi epilepsiaa, luutumisongelmia ja erilaisia jännitystiloja.

Hoitovaste

Akupunktion hoitovaste riippuu paljon hoidettavasta taudista. Tuki- liikuntaelimien sairauksissa apua saa noin 70-95% potilaista. Epilepsiatapauksissa taas noin kolmasosa akupunktiolla hoidetuista potilaista pystyy olemaan täysin ilman lääkkeitä jatkossa, kolmasosa vähäisellä lääkityksellä ja kolmasosaan potilaista akupunktiosta ei ole apua. Usein akupunktiota kannattaa kokeilla kolme kertaa, ja jos silloin eläimessä ei näy mitään eroa, hoitoja ei jatketa.

Asiantuntijat

Yliopistollisen eläinsairaalan akupunktioklinikka on ollut toiminnassa vuodesta 1997.  Hoidoista vastaava eläinlääketieteen tohtori ja dosentti Anna Hielm-Björkman on kansainvälisesti koulutettu akupunktioeläinlääkäri.