VOX Helsinki: Totuus

Seuraava VOX Helsinki keskittyy totuuteen. Elämme aikaa, jolloin oikea tieto, totuus ja välillä myös toivo ovat koetuksella. Totuuden muokkaamisesta on tullut valtavirtaa, ja lähdekriittisyys on unohtunut. Mihin ja keneen voi luottaa?

VOX Helsinki kaivaa totuuden esille tiistaina 8.5.2018. Tule Helsingin yliopiston juhlasaliin klo 18, jos haluat kuulla rehellistä faktaa.

Ilmoittaudu mukaan täällä.

”Sairaalle täytyy puhua suoraan, mutta toivoa ei saa unohtaa.”

Syöpälääkäri kysyy, onko toivon näkökulma jäänyt lääketieteessä liian vähälle huomiolle. Hoitosuhdetta ja vuorovaikutusta olisi tehokkuuspaineiden keskellä syytä korostaa, sillä toivo on kaikenkantava asia. Se auttaa potilasta: toiveikas ihminen sitoutuu hoitoon paremmin.

 ”Kansanvalta kaipaa peruskorjausta.”

Kansalaiset seuraavat demokratian toteutu­mista turtuneina, hämmentyneinä tai välinpi­tämättöminä. Demokratian viralliset toimijat ovat kanveesissa. Sitran neuvonantaja toivoo päätöksentekoon inhimillisyyttä, rakenteiden täytyy joustaa. Hyssälän mielestä kansan­valta ansaitsee systeemisen muutoksen.

”Luottamuksen täytyy säilyä yhteiskunnan keskeisenä arvona.”

Maailmalla populistit lietsovat ihmisryhmiä kyseenalaisin keinoin, eikä propagandaa ja totuutta aina erota toisistaan. Nyt täytyy keksiä, miten vastaavan voisi välttää suomessa. Kyse ei päätoimittajan mukaan ole vain journalismista, vaan siitä, millaisessa maailmassa elämme.

”Totuutta Jari Aarniosta ei haluttu nähdä.”

Toimittaja teki kollegansa kanssa kirjan miehestä, joka pyöritti Helsingin huumepoliisia ja alamaail­maa. Ympärillä kaikki ummistivat silmänsä totuu­delta: esimiehet iloitsivat, kun tulosta tuli. Alaisia oli itsekin mukana sotkuissa. Luottotoimittajat pelkäsivät Aarnion skuuppivirran ehtyvän.

”Kansalaisjärjestöt valavat uskoa tulevaan.”

Oikeusjärjestelmämme on pettänyt tuhannet maahan pyrkivät ihmiset. Meidän tehtävämme on tarjota heille rakenteita, joihin kiinnittyä. Tutkijan ja kansalaisaktivistin luottamus järjestelmiin on kokenut kolauksen, mutta yhteisöllisyys antaa toivoa.

”Journalismissa faktat ovat faktoja. Politiikassa se ei ole niin yksinkertaista.”

Yliopistolehtori nostaa esiin kolme politiikassa vaikuttavaa totuusihannetta. Teknokraattinen uskoo tutkimustietoon kaiken lähtökohtana. Populistinen ihanne uskoo, että totuus saavutetaan kansan ääntä kuuntelemalla. Parlamentaarinen ihanne luottaa poliittiseen debattiin.