VOX: Rohkeus ja pelko 16.3.2016

"Valkoisen heteromiehen ei tarvitse pelätä yhteiskunnallista osallistumista."

Vapaa toimittaja ja Eduskunta-näytelmien käsikirjoittaja ei saa vihapostia, koska on mies. Uhkausten sijaan isoin pelko on, että valtaeliitti sulkee ulkopuolelle. Se johtaa helposti itsesensuuriin. 

"Miksi Suomen ilmapiiri on vihamielinen, vaikka meillä on asiat hyvin?"

Tutkijan mielestä suomalaiset ovat historiallisesti kokeneet aina olleensa uhattuina. Nyt kilpailuyhteiskunta uhkaa monia. Se synnyttää vähän voittajia ja paljon häviäjiä. Kun työ ja talous on uhattuna, ihmiset käpertyvät oman pärjäämisensä ympärille.

"Kun arvosanoilla on enemmän merkitystä kuin oppimisella, ollaan hakoteillä."

Kasvatustieteen professori sanoo, että emme pelkää epäonnistumisia vaan niiden seurauksia. Suorituskeskeinen ja -hakuinen koulujärjestelmä on otollinen paikka häpeän tunteelle, ja tällainen pitäisi kitkeä pois. Virheet eivät saa olla epäonnistumisia, vaan mahdollisuuksia uuden oppimiseen.

"Ihminen voi olla rohkea vain, jos häntä kehutaan ja kannustetaan."

Vapaa kirjoittaja uskoo, että yhteiskunnassamme naisista pitäminen on vaikeampaa, ja siksi erityisesti naiset tarvitsevat kehuja. Rohkeus ei ole synnynnäinen luonteenpiirre vaan uskoa omaan itseen täytyy vahvistaa.

"Tieto vähentää pelkoa."

Kriisialueilla toimivan journalistin työssä pelko on läsnä harvoin ja lyhyitä aikoja. Mutta se on intensiivistä. Ja kuvottavaa. Riskit täytyy osata arvioida: milloin on aihetta pelätä? Joka tapauksessa isoin uhka on aina liikenne.

”Käsitys siitä, millainen viestintä on ok ja millainen ei, on muuttunut tosi oudoksi."

Toimittajan mukaan vihapuhe ei ole kahden ihmisen välinen asia, sillä sen tarkoituksena on vaientaa eri mieltä olevat. Ilmapiiri on Suomessa muuttunut nopeasti ja uhkauksia lähetellään omalla nimellä. Toimittajan tehtävä on kaikesta huolimatta yrittää ymmärtää vihan syitä, koska vain siten voi asioihin myös vaikuttaa.