Uusia ratkaisuja etsimässä

Jussi Loponen

Fazerin tutkimus- ja kehitystoiminnasta vastaava Jussi Loponen neuvoo koulutusvalinnassa satsaamaan laatuun. – Valitse paras, jos mahdollista.

Jussin oman koulutusvalinnan ratkaisi aikoinaan kuitenkin kohtalo.  – Päädyin Viikkiin opiskelemaan ihan sattumalta. Osuimme kaverin kanssa yliopiston päärakennukselle, kun siellä jaettiin hakupapereita, ja käteeni tarttui elintarviketieteiden hakuopas. Sille tielle olen jäänyt, kuvailee Jussi Loponen.

Ulkomaankokemus kannattaa

Pääaineensa viljateknologian opinnoista Jussi innostui varsinaisesti vasta graduvaiheessa. Gradun jälkeen hänet houkuteltiin jatkamaan opintoja tohtoriksi asti. – Sen jälkeen vietin vielä vuoden Albertan yliopistossa Kanadassa perheeni kanssa. Urani kannalta ehkä merkityksellisin tapahtuma oli juuri tuo Albertan vuosi.

Jussi kannustaakin hankkimaan kansainvälistä kokemusta. – Ulkomailla työskentely tai opiskelu avartaa maailmankuvaa ja antaa rohkeutta.

Perusopinnoista jäi käteen Jussin mukaan oman alan perustiedot. Erityisosaamista hänelle kertyi jatko-opinnoista ja erityisen paljon Kanadan vuodesta. – Oman alan vankan osaamisen lisäksi tällaisessa työssä tarvitsee luovuutta, ongelmanratkaisutaitoja, sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä.

Tutkimustiimin johdossa

Jussin työ linkittyy edelleen läheisesti tieteeseen ja yliopistoon. Hän vetää Fazer-konsernin tutkimustiimiä, jonka tarkoituksena on valjastaa tieteen ja tutkimuksen löydökset palvelemaan yritystä ja sen asiakkaita. – Ideoita uusista ratkaisuista syntyy tiimissämme viikoittain. Ne voivat liittyä esimerkiksi uusiin valmistusteknologioihin, tuotteiden ravintosisältöön tai uusiin tuotekonsepteihin.

Jussin tyypilliseen työviikkoon kuuluu joukko palavereita, erilaisten projektien eteenpäinviemistä, tapaamisia sisäisten ja ulkoisten yhteistyötahojen kanssa. - Monesti mukaan mahtuu joku matkakin tai testipäivä tuotekehityksen kanssa, Jussi kertoo.