Ravitsemuksesta selkokielellä

Ravitsemuksesta selkokielellä: Leila Fogelholm

– Olen kotoisin maatilalta, joten tiedän, mistä ruoka tulee. Varmaankin siitä syystä maatalous-metsätieteellinen tiedekunta tuntui tutulta, Leila kertoo. Opinto-opasta selatessaan hän löysi tiedekunnasta kiinnostavan alan: ravitsemustieteen.

Leila opiskeli pääaineensa ravitsemustieteen lisäksi elintarvikekemiaa ja mikrobiologiaa. Silmät suorastaan loistaen hän muistelee, mikä opinnoissa oli mielenkiintoisinta.

– Ruoan ja terveyden välisen yhteyden tutkiminen. Siinä on niin paljon mielenkiintoista, ravintoaineet ja niiden vaikutukset sekä kaikki muu, mitä ruoka sisältää, kuten lisäaineet. Tämä on kiehtova ala. Syöminen ja ruoka kiinnostavat kaikkia, niin on kiva tietää ruoka-aineista myös taustoja ja prosesseja.

Asiakasläheinen ja vaihteleva työ

Leila Fogelholm työskentelee ravitsemusasiantuntijana Fazer Food Servicessä gastronomia- ja tuotekehitysosastolla. Hänen tehtävänään on tuoda ravitsemusnäkökulma yrityksen 600 ravintolan reseptikehittelyyn ja ruokalistojen suunnitteluun.

Työpäiviin kuuluu konsultointia, koulutusta ja valistusta sekä omalle henkilökunnalle että asiakkaiden tilaisuuksissa, kuten esimerkiksi yritysten hyvinvointipäivissä. – Työni on hyvin vaihtelevaa. Paljon siihen kuuluu asiakasyhteistyötä, ja myös asiakaspalautteisiin vastaamista, Leila kuvaa.

– Opintojen aikana olin monissa erilaisissa kesätöissä, myös ravitsemusterapeuttina, ja kiinnostavimmaksi osoittautui suurtalouspuoli.

Hän teki myös gradunsa Valtion ravitsemiskeskukseen, jonne jäikin töihin. Fazerlainen Leilasta tuli, kun Amica osti yhtiöitetyn ravitsemiskeskuksen.

– Tässä työssä pysyy hyvin kärryillä, mitä alalla tapahtuu. Tuotekehityksemme keittiömestarit kehittävät Jatkuvasti uusia reseptejä ja testataan uusia tuotteita, intoilee Leila.

Teorian soveltaminen on taitolaji

Opinnoista Leila kertoo saaneensa vankan tietopohjan, suhteellisuudentajua, laajaa näkemystä ja kokonaisuuksien ymmärrystä. Yliopistolla myös oppii, mistä tietoa saa lisää.

Työssä on hyötyä siitä, että osaa soveltaa teorioita ja kertoa, mitä ne käytännössä merkitsevät. – Pitää osata puhua ja kirjoittaa selkokielellä, suostutellakin, luettelee Leila.

Leila haluaa rohkaista nuoria ravitsemustieteen opintoihin, jotka ovatkin kestosuosikki Helsingin yliopiston ainevalikoimassa. – Ruokapalvelut tulevat tarvitsemaan ravitsemusasiantuntijoita tulevaisuudessakin. Ruoasta kiinnostuneelle tämä on hyvä uravalinta!

Aloittelevia ravitsemusasiantuntijoita Leila neuvoo aloittamaan urapolkunsa kesätöissä esimerkiksi ruokapalveluissa tai vaikka leipomossa käytännön tehtävissä, joissa saa kosketusta arjen kiireeseen ja työtehtäviin.