Päivystäjät alumnit opiskelijoiden tukena

Takaisin Helsingin Yliopiston etusivulle =>

Helsingin yliopiston opiskelijat janoavat tietoa työelämästä, kaipaavat esikuvia ja tarvitsevat neuvoja työnhakuun. Syksyn 2016 aikana viisi alumnia riensi apuun, kun kokeilimme Kahvia ja uravinkkejä -tapahtumasarjaa Tiedekulmassa.

Idea oli simppeli: tarjotaan nykyopiskelijoille mahdollisuus jutella rennosti kahvikupin ääressä aiempien opiskelijoiden kanssa työelämään liittyvistä aiheista. Alumnit päivystivät teemoitetusti Tiedekulman kahvilassa kahden tunnin ajan. Päivystävien alumnien tarjoamat työnhakuvinkit löytyvät urapalveluiden blogista: blogs.helsinki.fi/urapalvelut.

Listaa kiinnostavia työnantajia ja tartu puhelimeen

Ensimmäisenä Päivystävänä alumnina vieraili Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto YKL:n opiskelijatoiminnan koordinaattorina työskentelevä Henri Annila. Hänen puoleensa kääntyy viikoittain ihmisiä, jotka etsivät ympäristöalan työpaikkaa.

– Pitkäjänteisyys ja ennakointi työnhaussa kannattaa. Yksi keino työnetsimistyössä on kirjata kiinnostavan organisaation ja yrityksen nimi ylös aina kun sellaiseen jossain törmää.

Annilan mukaan yksi työnhakuväline on edelleen ylitse muiden: puhelin.

– Kiinnostaville työnantajille kannattaa soittaa.

Lue, lue ja lue – klassikoiden lisäksi nykykirjallisuus on tunnettava

Kustannusala kiehtoo kielenkäytöstä, kirjoista ja kirjailijoista kiinnostuneita. Kustantamo on edelleen yksi humanistiopiskelijoiden kestosuosikeista unelmatyöpaikkoja pohdittaessa. Aihepiiristä opiskelijoiden kanssa kävi juttelemassa kustantamo Schildts & Söderströmsin toimitusjohtaja Mari Koli.

– Jos ei pääse esimerkiksi harjoittelupaikan kautta kustantamoon, niin kirjallisuuskritiikkien ja muiden tekstien tuottaminen on suositeltavaa. Alan tunteminen, kirjoitustaito ja oma innostus kannattaa tuoda julkisesti esiin.

Yksi vaatimus on kuitenkin edelleen ylitse muiden.

– Kustannustoimittajaksi mielivän pitää olla lukenut paljon ja nimenomaan nykypäivän kirjallisuutta. Klassikoiden ja kirjallisuushistorian tuntemus on tärkeä pohja, mutta kustannustoimittajan tulee tuntea nykykirjallisuus sekä osata haistaa kuka on seuraava Mika Waltari.

Ansioluettelo, hissipuhe, työnhakuräppi – sanoita osaamisesi

Mikä neuvoksi, kun edessä ei ole selkeää urapolkua? Miten päässä pyörivät sekalaiset ajatukset työllistymismahdollisuuksista saa järjestykseen? Millä tavalla omasta osaamisesta kannattaa viestiä?

VTT Petro Poutanen kirjoittaa parhaillaan kirjaa työelämän luovuudesta, opettaa asiantuntija- ja tiedeviestintää Helsingin yliopistossa sekä toimii viestintäalan yrittäjänä.

– Mieti kiinnostavia työnantajatahoja ja millaista osaamista ne tarvitsevat sekä miten sinä pystyisit niitä auttamaan. Seuraava vaihe on pohtia, miten lähestyt kutakin potentiaalista työnantajaa.

Oman työskentelyn tuloksellisuudesta on osattava viestiä selkeästi.

– Johtavana ajatuksena on, että osaa kertoa itsestään kiinnostavasti ja sanoittaa loogisesti mitä osaa tehdä ja mitä haluaisi tehdä.

Verkostoidu, ota selvää ja seuraa somessa

Järjestösektori on kasvava työnantajataho, jonka työpaikoista käydään kiivasta kilpailua. Opiskelijoita kävi tapaamassa järjestökenttää tunteva FT Anna Moring, joka työskentelee projektipäällikkönä Monimuotoiset perheet -verkoston koordinoimassa Kaikkien perheiden Suomi -hankkeessa.

Moring tiivisti työnhakuvinkkinsä kolmeen kohtaan. Määrätietoisen verkostoitumisen lisäksi tulee perehtyä hyvin järjestöön, johon haluaa töihin. Itseä kiinnostavien järjestöjen toimintaan kannattaa osallistua myös vapaaehtoistyön kautta.

Työpaikkaa etsivien on hyödyllistä seurata järjestöjen viestintää erityisesti sosiaalisen median kanavissa.

– Aktiivisuus sosiaalisessa mediassa mahdollistaa myös sen, että teet itsesi tutuksi järjestön toimijoille jo ennen työnhakua.

Opettele, erikoistu ja näytä osaamisesi – laadukasta journalismia tarvitaan

Mitä muuta toimittajalta vaaditaan kuin herkkä uutisvainu ja terävä kynä? Miten journalistista osaamistaan voi tuoda esiin? Media-alasta kiinnostuneiden opiskelijoiden kysymyksiin vastaamaan saimme ulkomaantoimittajana MTV:n uutisissa työskentelevän Janne Hopsun.

Toimittajan työ on nykyisin erittäin monikanavaista.

– Opettele printin, television, radion ja verkkouutisoinnin toimintatavat. Seuraa aktiivisesti sosiaalisen median kanavia, jotta tiedät niidenkin logiikat.

Toimittajan koulutustaustaan olisi hyvä kuulua journalistiikan tai viestinnän opintoja. Ilman niitäkin voi alalle ponnistaa, mutta silloin vaaditaan erinomaisen kirjoitustaidon lisäksi yleensä jonkin aiheen tai kielen erityisosaamista.

– Määräaikaisuudet ja itsensä työllistäminen freelancerina on monen journalistin arkea. Kannattaa siis varautua pätkätyöhön, verkostoituarohkeasti ja opetella oman osaamisensa markkinointia.

Riitta-Ilona Hurmerinta
HY urapalvelut