Marja Manninen Vuoden Alumni 2015

Katso kaikki Vuoden Alumnit

Helsingin yliopiston vuoden 2015 alumniksi on valittu Yleisradion (YLE) Moskovan kirjeenvaihtaja Marja Manninen. Helsingin yliopiston alumniyhdistys myöntää arvonimen vuosittain henkilölle, joka on toiminnallaan ja esimerkillään tukenut ja edistänyt akateemista arvostusta omalla alallaan.

Alumnijuhlassa Ravintola Pörssissä pitämässään puheessa Manninen totesi, että koulutusjärjestelmämme Suomessa on onnistunut. Koulutamme kriittiseen ajatteluun, mikä on kuin suojakilpi informaatiosodassa. Tämä johtaa velvollisuuteen kertoa totuus riippumatta siitä, miellyttääkö se kuulijoita.

Vuoden alumni Marja Manninen totesi Ukrainan kriisistä, että vaikka koulutustaso Ukrainassa ja Venäjällä on korkea - korkeampi kuin moni luulee - siellä ei kouluteta kriittiseen ajatteluun, siksi ylhäältä annettu tieto otetaan totuutena. Ihmiset ovat molemmilla puolilla yhtä helposti manipuloitavissa.

Nykyviestinnässä Mannista huolettaa mm. twiittaaminen. Siinä on se vaara, että ensin twiitattu asia jää mieleen riippumatta siitä, onko se totta, ja sitä on vaikea enää korjata. Lisäksi luotetaan liikaa Googleen eikä tietoa aina tarkasteta.

YLE:n Moskovan kirjeenvaihtajan puhe oli vastaus Vuoden Alumnin kysymykseen:

Mistä suomalainen kirjeenvaihtaja saa näissä olosuhteissa ne henkiset voimavarat, joiden varassa hän pystyy etsimään ja välittämään kotimaahansa oikeaksi katsomansa tiedot?

Suomalainen kirjeenvaihtaja löytää tarvittavat voimavarat meidän demokraattisesta ja moniarvoisesta yhteiskunnastamme ja sen täysin ylivoimaisesta koulutusjärjestelmästä. Meidät koulutetaan itsenäiseen ajatteluun -  ymmärtämään, että maailmassa ei ole vain yhtä ainoaa totuutta ja että kaikkeen tietoon on suhtauduttava kriittisesti. Juuri tästä syystä me emme ole helposti manipuloitavissa. Yleisö tietää tämän ja voi myös luottaa siihen, Manninen vastaa.

Marja ryhtyi 38 –vuotiaana opiskelemaan venäjää iltalukiossa. Rankan työn vastapainoksi Manninen lukee ahmimalla dekkareita: ”Ne ovat vastapainoa työlleni. Hyvin kirjoitetussa dekkarissa on selkeä juoni, alku ja loppu – toisin kuin työssäni, joka on usein melkoista kaaosta”.

Hän on luennoinutkin dekkaripäivillä Kouvolassa. Manninen opiskeli pari vuotta valtiotieteellisessä tiedekunnassa ja siirtyi sitten työelämään. 17 vuotta myöhemmin 1988 tuli yliopistolta kirje, että opintosuoritukset vanhenevat vuoden 1989 keväällä. Useat kymmenet opintonsa kesken jättäneet jättivät gradunsa määräaikaan mennessä ja valmistuivat samana keväänä. Useimmat osallistuivat sittemmin myös valtiotieteellisen tiedekunnan promootioon.

Lisätiedot:
Alumniyhdistyksen toiminnanjohtaja Pia Österman, 050-5817517, pia.osterman@helsinki.fi

Vuoden Alumni

• syntynyt Sippolassa, ylioppilas Inkeroisten yhteiskoulusta 1972
  • valtiotieteen maisteri 1989, graduaiheenaan "Nuoret uutis- ja ajankohtaisohjelmien katsojina"
  • aloitti työuransa toimittajana paikallislehdessä 1973, eteni maakuntalehden toimittajaksi ja edelleen
  • radiotoimittajaksi Yleisradiolle (YLE) 1978
  • Tukholman Ruotsin radion suomenkielisten lähetysten toimittaja vuosina 1982-83
  • radiouutistoimittaja Helsingissä ja Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Tampereella 1983-86
  • valtakunnallisten televisiouutisten toimittaja 1986-90
  • vuodesta 1990 alkaen YLE:n tv-uutisten aluetoimittajana Lappeenrannassa tehtävänä Kaakkois-Suomen sekä Karjalan kannaksen ja Pietarin alueiden tapahtumien seuraaminen.
  • Aloitti venäjänkielen opiskelun 1991.
  • Suomen Kuvalehden journalistipalkinto 2007
  • YLE:n Moskovan kirjeenvaihtaja vuodesta 2010 lähtien