Maapallo huutaa muutosjohtamista

Ari Heiskanen perusti ilmastotutkimusta tukevan Läpimurto-rahaston. Rahastoon ohjataan merkittävä osa Heiskasen vuonna 2013 julkaistun, samannimisen kirjan tekijänoikeuspalkkioista.

Strategia- ja tuloskonsultti ja organisaatiotutkija Ari Heiskanen on tehnyt kirjoja muutosjohtamisesta. Nyt vasta ison muutosjohtamisen edessä ollaankin, kun ihmiskunta taistelee ilmastonmuutosta vastaan, Heiskanen sanoo.

— Globaalien tutkimusten mukaan suurin este muutoksen toteutukselle tapahtuu korvien välissä, asenteissa. Tämä pätee yhtä lailla yksittäisen organisaation kohdalla kuin ilmastonmuutoksen torjumisessakin, Heiskanen kertoo. Asenteen muuttumiseen tarvitaan tietoa. Sitä meillä ilmastonmuutoksen vaaroista on jo roppakaupalla. Nyt täytyisi tehdä vastuullisia päätöksiä ja johtaa ihmiskuntaa terveille poluille varmasti ja vaikuttavasti.

— Maapallon elinkelpoisuuden vaarantumiseen tulisi herätä niin mahtivaltojen johdossa kuin kotisohvillakin. Heiskanen tekee kuten opettaa ja on aloittanut asennemuutoksen omalla kohdallaan. Tupakoinnin lopettamiselle on asetettu takaraja ja työmatkat sujuvat nykyään jouhevasti joukkoliikennevälineillä. Myös isäksi tuleminen keväällä on antanut vauhtia uuden elämäntavan omaksumiselle.

— Tuleva isyys on entisestään herkistänyt miettimään, mihin kaikkeen voin itse vaikuttaa, jotta jälkipolville jäisi perintönä puhtaampi ympäristö.

Rutiiniensa muuttamisen lisäksi Heiskanen perusti yliopistoon Läpimurto-nimisen rahaston tukemaan ilmastonmuutoksen tutkimusta. Rahasto kantaa samaa nimeä kuin Heiskasen uusin kirja, jonka tekijänoikeuspalkkioista hän lahjoittaa merkittävän osan rahastoon. Myös tulevien, kirjan aiheeseen eli johtoryhmän toiminnan merkitykseen muutosjohtamisessa pureutuvien yritysluentosarjojensa tuoton Heiskanen lahjoittaa rahastoonsa.

— Luovuutta ja innovatiivisuutta arvostetaan nykyään paljon. On upeaa, että Rovio-peliyhtiö rankattiin juuri eräässä amerikkalaislehdessä maailman innovatiivisimmaksi yritykseksi. Toivoisin kuitenkin, että luovuuden ja innovatiivisuuden kohdalla huomattaisiin myös yliopistollinen tutkimus, Heiskanen sanoo.

Akatemiaprofessori Markku Kulmalan ryhmän kaltaisten todella innovatiivisten töiden soisi saavan ansaitsemaansa huomiota myös maailmanlaajuisessa valtajulkisuudessa. Yliopistoissa painetaan pitkiä päiviä todella tärkeiden, koko maailmaa koskevien kysymysten kanssa — erittäin luovasti ja innovatiivisesti.

 

Teksti: Tapio Ollikainen, kuva Veikko Somerpuro