Hevossairaalan maneesi 2

Ontuma- ja selkäongelmien vaivaamat hevospotilaat ovat yksi Yliopistollisen hevossairaalan suurimmista asiakasryhmistä. Hevossairaalan yhteyteen tarvitaan maneesi, jotta nämä potilaat voidaan tutkia perusteellisesti ja jotta ne saavat parhaan mahdollisen hoidon. Ontuvat hevoset ovat sairaalan suuri asiakasryhmä: hevospotilaiden määrä sairaalassa on kasvanut viimeisen kuuden vuoden aikana 75 % ja potilaista yli 30 % on ontuma- tai selkäongelmaisia. Selkäsairauspotilaita Yliopistolliseen hevossairaalaan tulee kaikkialta Suomesta.

Perusteelliset tutkimukset mahdollisia vain maneesissa

Liiketutkimuksessa hevosen liikkeet tulee voida arvioida eri askellajeissa, riittävän pitkillä suorilla linjoilla ja ympyrällä juoksutettuna molempiin suuntiin sekä kovalla että pehmeällä alustalla. Monet toiminnalliset ongelmat näkyvät vasta ratsastettuna.

Hevosia joudutaan Viikissä juoksuttamaan sairaalan asfalttipihalla, eikä ratsain esittäminen ole käytännössä lainkaan mahdollista. Talviliukkailla tilanne on erityisen huono. Ontuman tai epäpuhtaan liikkeen syitä selvitetään puudutusten ja uusintatutkimusten avulla.

Maneesi tukee myös tutkimusta

Vain maneesi tarjoaa turvallisen tutkimusympäristön, jossa laadukkaan tutkimuksen suorittaminen voidaan tehdä ympärivuotisesti turvallisessa ympäristössä. Maneesi on tarpeen myös tieteellisen työn laadun varmistamiseksi, esimerkiksi ortopedisten ongelmien tutkimuksessa.

Nykyaikaisessa hoidossa kuntoutuksella ja fysioterapialla on hevosen hyvinvoinnin kannalta tärkeä rooli. Fysioterapiaan kuuluva hevosen tutkiminen, itse terapia, omistajan ohjaus hevosen kuntouttamiseen sekä hoidon seuranta vaativat myös maneesia.

Suunnitelmat valmistumassa

Helsingin yliopisto on jo syyskuussa 2012 käynnistänyt hankkeen maneesin paikan kartoittamiseksi ja rakennussuunnitelmien laatimiseksi. Kylmän, hiekkapohjaisen maneesin suunniteltu koko on 20 x 30 metriä. Maneesin rakennuskustannukset ovat noin 200 000 euroa riippuen paikasta ja perustuskustannuksista.

Lahjoitustasi tarvitaan

Maneesin rakentaminen on suuri investointi ja hankkeen toteutumiseen tarvitaan lahjoitusvaroja. Maneesin hyödyt suomalaisille hevosille ovat suuret — tee lahjoitus jo tänään! Kaikkien lahjoittajien nimet kirjataan maneesiin sijoitettavaan kiitostauluun.

Näin voit lahjoittaa

Verkkolahjoittaminen: Helppo ja nopea tapa tehdä lahjoitus on verkkolahjoittaminen. Verkkolahjoituksia voivat tehdä niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin. Tee lahjoitus verkkolahjoituslomakkeella. Valitse verkkolahjoituslomakkeella lahjoituskohteeksi ”Hevossairaalan maneesi”. Tee lahjoitus >>

Seurojen, yhdistysten ja yritysten lahjoitukset: Yhteisöt voivat tehdä lahjoituksia tai välittää viestiä hankkeesta jäsenilleen. Ota yhteyttä lahjoittajasuhteisiin sopiaksesi lahjoituksesta!

Merkkipäivälahjoitus: Syntymäpäivästä, valmistumisesta tai eläkkeellelähdöstä voi tehdä ikimuistoisen ohjaamalla merkkipäivämuistamiset maneesirahastoon. Ota yhteyttä lahjoittajasuhteisiin keräyksen järjestämiseksi.

Lisätietoja: Lahjoittajasuhteet, Helsingin yliopisto, lahjoittajasuhteet@helsinki.fi, 029 41 21650
PL 53, 00014 Helsingin yliopisto

Lisätietoa maneesihankkeesta: sairaalan johtaja Jussi Antila, etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi, 029 41 57293

Maneesiesite PDF-muodossa >>