Alumnipäivä 16.3.2017

Tervetuloa Helsingin yliopiston alumnipäivään 16.3.2017!

Tule muiden alumnien ja yliopistolaisten seuraan viettämään alumnipäivää ja osallistumaan mielenkiintoisiin keskusteluihin alumnin ja yliopiston eettisestä roolista muuttuvassa maailmassa. Tutustu alla päivän ohjelmaan ja tule mukaan keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia toisten kanssa!

Ilmoittautumislomakkeet ja päivän ohjelma löytyvät alta. Valitse itseäsi kiinnostavat ohjelmat ja ilmoittaudu mukaan! Sivua kannattaa seurata ilmoittautumisen jälkeenkin, sillä päivitämme tänne tietoa muista alumnipäivän osallistumismahdollisuuksista helmikuun aikana.

Nähdään maaliskuussa!

#alumnipäivä2017 #helsinkiuni

 

ALUMNIPÄIVÄN OHJELMA - 16.3.2017

Klo 8.00-9.45  Think & Lead -aamukahvit: Eettinen johtaminen

Klo 15-17 Eettinen dialogi

Tervetuloa yhteiseen iltaohjelman avauskeskusteluun juhlasaliin klo 15-15.45. Tämän jälkeen voit osallistua valitsemaasi teemakeskusteluun klo 16-17.

 • Klo 15-15.45 Alumni ja yliopisto toimijoina muuttuvassa maailmassa - yhteinen iltaohjelman avauskeskustelu.

Valinnaiset teemakeskustelut:

 • Klo 16-17 Kestävä hyvinvointi
 • Klo 16-17 Talous ja moraali
 • Klo 16-17 Eettinen ihminen
 • Klo 16.30-17.30 Uskonnot, konfliktit ja dialogi

Katso alta teemakeskusteluiden tarkemmat kuvaukset ja sisällöt!

 

Klo 17.00 Alumnietkot

Klo 17.30-19 Alumniforum: Pauliine Koskelo - Entä jos oikeusvaltio ei Euroopassakaan ole itsestäänselvyys?

Alumnipäivän kuvia ja tunnelmia voit käydä katsomassa täällä!

Alumnipäivän yhteydessä pyysimme alumneja osallistumaan arvotutkimukseen ja yli 700 kyselyyn vastannutta sai oman henkilökohtaisen arvoprofiilin. Tutkimuksen yhteydessä alumneilla oli myös mahdollisuus antaa oma hiljainen arvolupaus.

Alumnilupaukset

 

Hyvä arvotutkimukseen osallistunut: Jos olet käynyt jo katsomassa arvoprofiilisi ennen 31.3.klo 20, niin käy katsomassa profiilisi uudestaan. Arvoprofiileja tulostettaessa profiilin tulostuksessa oli tapahtunut virhe. Nyt profiilit on päivitetty oikeiksi. Tutkimustuloksiin pääset samalla salasanalla, jolla osallistuit tutkimukseen. Katso tarkistettu profiili täältä.

Haastoimme Helsingin yliopiston alumneja tekemään arvolupauksen - päättämään eettisen käytännön teon, joka oli heidän omien arvojensa mukainen ja tieteelliseen tietoon perustuva. Katso, miten alumnit vastasivat haasteeseen!

Haastoimme mukaan myös toimittaja Tapani Ruokasen, tutkija Johanna Järvelän ja professori Kristina Lindströmin ja he ottivat haasteen vastaan! Katso, miten toimittaja, tutkija ja professori lupasivat muuttaa omaa elämäänsä eettisemmäksi.

Arvomme tulevat konkreettisiksi tekojemme kautta. Haastamme siksi nyt myös sinut tekemään oman julkisen arvolupauksesi.

OHJE:
1. Ota paperi ja kynä.
2. Kirjoita paperille päättämäsi sinulle tärkeä eettinen teko, jonka aiot tehdä. Pyydä kaveriasi ottamaan sinusta kuva lupauksesi kanssa.
3. Jaa lupauksesi sosiaalisessa mediassa käyttämällä #alumninarvolupaus -tunnistetta.
4. Tule mukaan Alumnipäivään 16.3.!

Katso kuvia kampanjasta!

Klo 8.00-9.45 Think & Lead -aamukahvit: Eettinen johtaminen

Paikka: Runeberg-sali, yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33, 2. krs

Mitä on eettinen johtaminen? Miten innostan tiimiläisiäni ja kollegoitani, miten edistän työyhteisöni hyvinvointia? Miten olen hyvä alainen? Tule jakamaan omia kokemuksiasi, oppimaan toisilta ja inspiroitumaan myötätunnon voimasta johtamisen välineenä!

OHJELMA

Aamupalaa tarjolla klo 7.45 alkaen

8.00 Tilaisuuden avaus

 • Myötätunnon mullistava voima, professori Anne Birgitta Pessi, CO-Passion –tutkimushanke
 • Näillä eväillä parhaaksi työpaikaksi, toimitusjohtaja Hille Korhonen, Alko Oy
 • Pienryhmäkeskustelua eettisen johtamisen haasteista, fasilitaattorina toimitusjohtaja Erika Heiskanen, Juuriharja Consulting Group Oy

9.45 Tilaisuus päättyy

Huom! Tilaisuus on täynnä. Varasijalle voi ilmoittautua pe 10.3. saakka osoitteeseen alumni(at)helsinki.fi, otsikko: Think&Lead-varasija.

 

Aineistoa aamun teemaan virittäytymiseksi:

 

Aamukahvitilaisuus käynnistää Helsingin yliopiston Think & Lead -tapahtumasarjan. Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esimiehenä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä uusia näkökulmia johtamiseen akateemisen tutkimuksen ja yritysmaailman huipulta.

Klo 15-15.45 Alumni ja yliopisto toimijoina muuttuvassa maailmassa

Paikka: Yliopiston juhlasali, päärakennus, Aleksanterinkatu 5

Maailma muuttuu ja kehittyy kiihtyvää vauhtia. Vaatimukset lisääntyvät niin yksilöä kuin ympäristöäkin kohtaan ja uudet teknologiat tarjoavat ennennäkemättömiä mahdollisuuksia. Entistä tärkeämpää on miettiä, miltä arvopohjalta Suomea ja maailmaa kehitetään. Minkä arvojen ja tiedon pohjalta sinä vaikutat maailmassa?

Yliopiston ja alumnien näkökulmaa aiheeseen alustaa Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson. Iltapäivän teematuokioiden edustajat alustavat oman ryhmänsä keskustelut ja antavat uutta ajateltavaa kaikille alumnipäivän osallistujille. Tervetuloa mukaan keskusteluun!

Puhujat:

 • Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson
 • Mikael Fogelholm, professori, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
 • Sixten Korkman, emeritusprofessori, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
 • Liisa Myyry, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto
 • Elina Vuola, akatemiaprofessori, Religion, conflict and dialogue, Helsingin yliopisto

Tutustu alumnipäivän puhujiin täällä!

Klo 16-17 Kestävä hyvinvointi

Paikka: Päärakennus, sali 5 (Fabianinkatu 33, 3 krs.)

Haluamme voida hyvin. Ravintovalinnoillamme katsotaan olevan entistä suurempi rooli sekä itsemme että ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Ruoan alkuperällä ja sen ympäristövaikutuksilla on väliä. Mihin me perustamme nämä päätökset oman terveytemme ja ympäristön suhteen? Entä kenen vastuulla on tarjota meille turvallisia ja terveellisiä tuotteita? Kuka niiden käyttöä edistää? Onko meillä varaa, mistä valita? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan kanssamme teemalla Kestävä hyvinvointi!

Puhujat:

 • Puheenjohtaja: Mikael Fogelholm, professori, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
 • Kristina Lindström, professori, Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
 • Nina Elomaa, yritysvastuujohtaja, Fazer
 • Piia Jallinoja, dosentti, Helsingin yliopisto, Kuluttajatutkimuskeskus

 

Klo 16-17 Talous ja moraali

Paikka: Päärakennus, sali 1 (Fabianinkatu 33, 2 krs.)

Talous ja siihen liittyvät kysymykset vaikuttavat keskeisesti yhteiskuntiin, ajatuksiimme ja toimiimme. Monet kansainväliset yritykset ovat jo vaikutusvaltaisempia kuin jotkin valtiot ja yksilöillä on länsimaissa mahdollisuus suurempaan kuluttajan valinnanvapauteen kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Voiko yksilö tehdä eettisiä valintoja ja voiko yrityksiin luottaa? Mikä on moraalin merkitys taloudelle ja mikä on yritysten vastuu? Tervetuloa osallistumaan keskusteluun talouden ja moraalin monitahoisesta suhteesta!

Puhujat:

 • Puheenjohtaja: Sixten Korkman, emeritusprofessori, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
 • Sami Pihlström, professori, Teologinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
 • Johanna Järvelä, tutkija, Center for Corporate Responsibility -tutkimuskeskus, Hanken Svenska handelshögskolan ja Helsingin yliopisto

 

Klo 16-17 Eettinen ihminen

Paikka: Päärakennus, sali 13 (Fabianinkatu 33, 3.krs.)

Miljoona twiittiä ei voi olla väärässä. Lähes kaikki tieto on vain yhden hakurobotin päässä. Yritykset keräävät joka päivä valtavia määriä tietoa meistä ja käytöksestämme.  Kysymmekö roboteilta tukea päätöksillemme tulevaisuudessa? Mihin enää tarvitsemme hidasta tiedettä ja sen aikaa kuluttavaa vertaisarviointia? Pitäisikö tieteen heittää pyyhe kehään ja tunnustaa, että objektiivista tietoa tai tiedettä ei enää ole? Onko olemassa arvoista riippumatonta tiedettä? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan kanssamme teemalla Eettinen ihminen!

Puhujat:

 • Puheenjohtaja: Liisa Myyry, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto
 • Mikael Fortelius, professori, Matemaattisluonnontieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
 • Jussi Valtonen, kirjailija, psykologi
 • Michael Laakasuo, kognitiotieteen postdoc -tutkija, sosiaalipsykologi, Helsingin yliopisto

 

Klo 16.30-17.30 Uskonnot, konfliktit ja dialogi (huom. Poikkeava kellonaika!)

Paikka: Päärakennus, pieni juhlasali (Fabianinkatu 33, 4.krs.)

Uskontojen rooli on maailmanlaajuisesti kasvanut. Uskonnon ymmärtäminen konfliktien syiden ja ratkaisun kannalta on tärkeää. Uskontojen välinen dialogi on osa sitä. Teologisessa tiedekunnassa ratkaisuja globaaleihin konflikteihin etsii Religion, Conflict and Dialogue -hanke.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja ja akatemiaprofessori Elina Vuola keskustelevat aiheesta Tapani Ruokasen johdolla. Lämpimästi tervetuloa mukaan keskusteluun!

Tervetuloa alumnipäivän ”etkoille” cocktail-tilaisuuteen Helsingin yliopiston päärakennukseen klo 17! Tarjolla on virvokkeita sekä paljon hyvää seuraa. Tule vaihtamaan ajatuksia päivän teemoista muiden alumnien ja päivän puhujien kanssa ennen illan alumniforumia.

Vuoden Alumni Eu­roo­pan ih­mi­soi­keus­tuo­miois­tui­men tuo­ma­ri, OTT h. c. Pauliine Koskelo yleisöluento: Entä jos oikeusvaltio ei Euroopassakaan ole itsestäänselvyys?

Oikeusvaltio ja demokratia kuuluvat yhteen. Demokratia edellyttää mahdollisuutta avoimeen, vallankäyttöä kriittisesti arvioivaan keskusteluun, jonka kansalaisoikeudet ja riippumaton oikeuslaitos turvaavat. Demokratialla on puolestaan sidoksia sekä kulttuuriin että talouteen. Demokraattinen hallinto näyttää toimivan suhteellisen helposti, kun taloudessa menee hyvin, mutta ajautuvan vaikeuksiin, kun talous heikkenee. Silloin myös oikeusvaltio voi olla vaarassa. Oikeusvaltio ei säily itsestään. Se tarvitsee valppautta ja puolustajia.

Alumniyhdistyksen jäsenenä sinulla on mahdollisuus kutsua mukaan luennolle yksi alumnituttava tutustumaan yhdistyksen toimintaan. Pyydä myös häntä ilmoittautumaan. Paikkoja on rajallinen määrä.

To 16.3.2017 KLO 17-19, Yliopiston juhlasali, Aleksanterinkatu 5

 

Valokuvaaja: Milla Vahtila

 

 

Lämpimästi tervetuloa jatkamaan keskustelua Alumnipäivän aiheista Teerenpelin ravintoloissa: Taivaanranta ja Teerenpeli, Keskuskatu 7.