Aika: 18.9. klo 8.15-10
Paikka: 7062-sali, Kaisa-kirjasto (7. kerros, Fabianinkatu 30)

Syksyn ensimmäisessä Think & Lead -aamukahvitilaisuudessa kuullaan ja päästään keskustelemaan aihepiiristä "Mitä kestävä johtaminen on ja mitä se vaatii?". Aloitamme aamukahveilla klo 8.15-8.30 ja tämän jälkeen pureudumme aamun aiheeseen. Aamun alustajana ja keskustelijana mukana yliopistomme alumni Katja Atsar (johtava valmentaja, Ilmarinen).

 

Aika: 25.9. klo 16:00 -18
Paikka: Ohjauskulma, Kaisakirjasto (Fabianinkatu 30, 3. krs)

Haaveiletko sinäkin opintojen päättyessä uusista uramahdollisuuksista? Työnhaku on oman osaamisen myymistä ja siksi myös kovaa työtä. Miten vastata tulevaisuuden työelämävaatimuksiin? Mitä työelämätaitoja työntekijällä on hyvä olla olemassa? Miten itseään voi kehittää valmistumisen jälkeen?

Tule keskustelemaan aiheesta rekrytoinnin asiantuntijan kanssa.

KM Maija Kaski on valmistunut kasvatustieteistä, pääaineenaan aikuiskasvatustiede. Hän on työskennellyt Talvivaara Kaivososakeyhtiössä Chief HR Officerina, Martelalla henkilöstöjohtajana sekä Nokialla, Elcoteqissa ja Empowerilla erilaisissa henkilöstöjohtamisen rooleissa.

Tapahtuma on täynnä. Voit ilmoittautua jonoon syyskuun Coach Café -tilaisuuteen täällä.

Coach Café -tilaisuuksissa opiskelijat saavat alumneilta vinkkejä ja sparrausta illan aihealueeseen. Myös vastavalmistuneet alumnit ovat tervetulleita osallistumaan tapahtumiin ja kuulemaan jo pidempään työelämässä olleiden alumnien kokemuksia.

Aika: 26.9.2019 klo 17-19
Paikka: Lehtisali, Porthania, 2. krs (Yliopistonkatu 3)

Haluamme toivottaa vastavalmistuneet maisterit tervetulleeksi alumniyhteisöön rennon työelämäillan merkeissä. Tilaisuudessa mielenkiintoisen ja monimuotoisen työuran rakentaneet Helsingin yliopiston alumnit kertoivat urapoluistaan ja antavat hyviä työelämävinkkejä. Ilta tarjoaa myös mahdollisuuden vapaamuotoiseen keskusteluun, jolloin alumnit pääsivät vaihtamaan kokemuksia ja esittämään työnhakuun, urasuunnitelmiin ja työelämään liittyviä kysymyksiä.

VTM Satu Matinlauri on valmistunut sosiaalipsykologiksi Helsingin yliopistosta. Sadulla on yli 10 vuoden kokemus rekrytoinnin asiantuntijatehtävistä pitäen sisällään mm. työpaikkailmoitusten laatimista, työhakemusten esikarsintaa ja useita satoja työhaastatteluita. Hän on toiminut myös rekrytoivan esimiehen roolissa kolmen vuoden ajan.

Tervetuloa inspiroitumaan, verkostoitumaan ja kohtamaan muita uran alkuvaiheessa olevia alumneja!

Ilmoittaudu mukaan Yliopistosta urapolulle -tapahtumaan 24.9. mennessä

Aika: 26.9.2019 klo 18.30-20.00
Paikka: Think Lounge, Tiedekulma, 2. krs (Yliopistonkatu 4)

Tiedekulman Talouden uusjako -tilaisuudessa 26.9. klo 17 tutkijat keskustelevat talouden, työllisyyden ja väestörakenteen ennusteista ja mittareista, jotka hallitsevat suomalaista talouskeskustelua. Ilmastonmuutos ja digitalisaatio ravistelevat työn, yritystoiminnan ja kaupankäynnin rakenteita perusteellisesti. Kuka voittaa, kuka häviää? Miten työn yhteiskunnallinen rooli, toimeentulon tavat ja kulutus muuttuvat? Kenen rahat riittävät?

Liity seuraamme tapahtuman jälkeen Alumnijatkoille Think Loungeen klo 18.30! Alumnijatkot tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden syventyä illan aiheeseen yhdessä Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Ville-Pekka Sorsan kanssa. Jatkamme keskustelua talouden uusjaosta asiantuntijan kanssa heti virallisen ohjelmaosuuden jälkeen.

Tule nauttimaan iltapalaa, tekemään kysymyksiä suoraan asiantuntijalle ja keskustelemaan aiheesta muiden alumnien kanssa! Tiedekulman Talouden uusjako -tilaisuuteen ei ole ilmoittautumista. Alumnijatkoille varaa paikkasi pian, sillä jatkoille mahtuu vain rajoitettu määrä ilmoittautujia.

Ilmoittaudu mukaan Alumnijatkoille: Talous tulevaisuudessa

Aika: 2.10. klo 9-11.30
Paikka: Keskustakampus, tila vahvistetaan myöhemmin

Viestinnästä ja vuorovaikutuksesta on tullut yhä tärkeämpi osa akateemisten asiantuntijoiden työelämäosaamista. Lisäksi sosiaalinen media ja digitaalinen viestintäympäristö ovat tuoneet uuden viestinnällisen areenan asiantuntijoiden työskentelykenttään, jonka vuoksi työelämässä toimiminen edellyttää paitsi hyviä vuorovaikutustaitoja, myös digitaalisen viestinnän perustaitoja.

Työmarkkinoilla menestyvät ne, jotka osaavat tuoda oman osaamisensa esille kohderyhmää puhuttelevalla ja vetovoimaisella tavalla. Sosiaalisen median näkyvyys ja onnistunut läsnäolo kasvattaa asiantuntijan mainetta ja verkostoja, ja voi tuoda näin lisää kiinnostavia työmahdolisuuksia. Osa kovaa substanssiosaamista on taito kommunikoida tehokkaasti ja kiinnostavasti.

Kokenut asiantuntijaviestinnän kouluttaja, yrittäjä, tietokirjailija ja Helsingin yliopiston alumni Petro Poutanen tarjoaa päivitetyn tilannekuvan ammatillisen viestinnän vaatimuksista sekä antaa konkreettisia neuvoja oman viestinnän kehittämiseksi.

Käsittelemme mm. seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä viestintäosaamista akateemiselta asiantuntijalta vaaditaan nykypäivän työelämässä?
  • Miten sosiaalinen media muuttaa asiantuntijana toimimista?
  • Miten selviydyn verkon polarisoituneessa maailmassa?
  • Miten rakennan vetävää asiantuntijabrändiä ja murtaudun ulos omasta kuplasta?
  • Kuinka kiteytän oman asiantuntemukseni ja kasvatan verkostojani?

Koulutus on täynnä. Voit ilmoittautua jonoon Asiantuntijan uudet digitaaliset viestintä- ja vuorovaikutustaidot -koulutukseen täällä.

Koulutus on järjestetty yhteistyössä HY+:n kanssa. Tutustu HY+:n koulutustarjontaan täällä.

Aika: 10.10. klo 17-18.30
Paikka: 7062-sali, Kaisa-kirjasto (7. kerros, Fabianinkatu 30)

Kuinka asiantuntijatyössä voi hyödyntää sosiaalista mediaa tehokkaasti? Miksi se on nykypäivänä entistä tärkeämpää?

Helsingin yliopiston kustantamo Gaudeamuksen kanssa yhteistyössä järjestettävässä Tiedekirjaklubissa alumnit ja kirjailijat kohtaavat ajankohtaisten aiheiden ja avartavien keskusteluiden parissa. Lokakuussa aiheena on verkkoviestintä osana asiantuntijan ja tutkijan työtä.

Digitaaliset kanavat tarjoavat alustan, johon kaikilla on pääsy mutta jossa myös virheellinen tieto pääsee helposti leviämään. Asiantuntijoiden ja tutkijoiden aktiivista viestintää tarvitaankin nostamaan tutkimukseen perustuvat näkökulmat verkkokeskustelujen ytimeen. Esimerkiksi Twitter, Facebook ja blogit ovat muodostuneet keskeisiksi kanaviksi viestiä tutkimustuloksista ja kommentoida ajankohtaisia kysymyksiä.

Tilaisuudessa Faktat nettiin! -uutuuskirjan kirjoittaneet tutkijat ja viestintäkouluttajat Petro Poutanen ja Salla-Maaria Laaksonen kertovat kuinka sosiaalista mediaa voi hyödyntää asiantuntijatyössä ja miten omaa persoonaa tuodaan somessa esiin. Poutanen ja Laaksonen painottavat erityisesti tutkijoiden ja asiantuntijoiden mahdollisuutta parantaa yhteiskunnallisen keskustelun tasoa sekä torjua valeuutisia ja hataralla pohjalla verkossa leviävää tietoa.

Tapahtuma on täynnä. Voit ilmoittautua Faktat nettiin! -tapahtuman jonoon täällä.

Aika: 30.10. klo 17-19
Paikka: Reaktorin saunatila, Yliopistonkatu 4, ylin kerros

Elements of AI -verkkokurssi oli menestys. Siihen on jo nyt osallistunut 185 000 ihmistä ja se on viety 110 maahan. Menestys ei ole kuitenkaan yksiselitteinen – verkkokurssin aloittaa moni, mutta liian harva vie sen loppuun. Nämä asiat puhuttavat nyt, kun Helsingin yliopisto on avaamassa opetustaan kaikille avoimien verkkokurssien kautta.

Kuinka tarjota yhteiskunnassa relevantteja ja ajanmukaisia sisältöjä tavoilla, jotka pitävät kiinnostuksen yllä kurssin loppuun saakka? Kuinka verkkokurssit rakennetaan vuorovaikutteisiksi, lähestyttäviksi, toimiviksi ja ihmiset saavuttaviksi? Tarjoaako digitalisaatio ja uusi teknologia tähän ratkaisun? Tule kuulemaan tekijöitä ja tutkijoita Elements of AI -verkkokurssin takana.

Alumnien tiedesaunassa voit raikastaa ajatuksiasi asiantuntijoiden ja muiden alumnien kanssa rennossa ympäristössä.

Ilmoittaudu tästä alumnien Tiedesaunaan

Puhujat/panelistit:

Jaakko Kurhila on Helsingin yliopiston digitalisaatiojohtaja. Aiemmin hän on työskennellyt avoimen yliopiston johtajana. Hän on tietotekniikan tohtori, kiinnostuksen kohteina erityisesti adaptiiviset oppimisjärjestelmät ja yhteisöllinen e-oppiminen.

Aleksi Lumme on Elements of AI -verkkokurssin tuotepäällikkö Reaktorilla. Hänen intohimonaan on yhdistää verkko-oppimisen tehokkuus käänteentekeviin kurssisisältöihin.

Megan Schaible on operatiivinen johtaja Reaktor educationilla. Hän vastaa Elements of AI-verkkokurssin levittämisestä kansainväliseksi sekä uusien opettavien sisältöjen kehittämisestä yhdessä kansainvälisten järjestöjen ja huippuopetusta tarjoavien tahojen kuten Helsingin yliopiston kanssa. Tavoitteena on kouluttaa sivistyneitä maailmankansalaisia nopeasti kehittyvän kansainvälisen oppimisen yhteisön osaksi.

Time: 31.10.2019 at 18.30-20.30
Venue: Finnish institute in Berlin 

The University of Helsinki is visiting Berlin in October to meet alumni and friends. We have a good number of alumni present in Berlin region, and we would like to advance the formation of an active alumni network in this area together with our alumni. 

The Vice Rector of the University of Helsinki, Ms. Hanna Snellman has a pleasure of inviting you to an informal get together on Thursday, October 31 at 7.00 – 9.00 pm, at the Finnish Institute in Berlin to discuss the vision and the current activities of the University of Helsinki, as well as how our alumni abroad can take part in the University of Helsinki Community. We also have a chance to present you in Berlin the research we do on Artificial Intelligence (AI) and to discuss with you on ethical and educational aspects of AI in Europe and in the world, led by Associate professor Teemu Roos, the person behind the free Elements of AI web course, which is the most popular IT MOOC in the world.

Sign up here for the get-together in Berlin

Aika: 6.11. klo 17-18.30
Paikka: Kaisa-sali, Kaisa-kirjasto (7. kerros, tila 7062, Fabianinkatu 30)

Haluaisitko päivittää omaa osaamistasi lukemalla oman alasi uusinta tieteellistä kirjallisuutta, mutta siitä on pitkä aika, kun olet viimeksi käynyt kirjastossa?  Oletko epävarma, mistä pitäisi lähteä liikkeelle? Osaatko etsiä tutkimustietoa kaikille avoimista tietokannoista, avoimesta verkosta tai kirjaston tietokannoista?

Nyt sinulla on mahdollisuus päivittää omia tiedonhakutaitojasi. Alumnien tiedonhankintatyöpaja tarjoaa ikkunan siihen, mitä uusia välineitä on tarjolla tieteellisen tiedon hakemiseen. Tilaisuudessa saat käytännön vinkkejä tiedonhakujen toteutukseen, voit päivittää digitaitojasi tiedonhaun osalta ja saat vertaistukea muilta alumneilta ja työpajan ohjaajilta.

Oma kannettava tietokone on suositeltavaa ottaa mukaan, mutta ilman konettakin voit tulla paikalle.

Tilaisuus on täynnä. Voit ilmoittautua tiedonhaku-työpajaan jonoon täällä.

Aika: 6.11. klo 17-19
Paikka: Suomen laki sali, Porthania (Yliopistonkatu 3)

Suomi, eurooppalaisuus ja hyvinvointivaltio. Keskustelun pohjana on Suomen pankin entisen pääjohtajan Erkki Liikasen tuore muistelmateos Olin joukon nuorin. Kirja kattaa Liikasen vuonna 1972 alkaneen uran kansanedustajana, puoluesihteerinä, valtiovarainministerinä sekä suurlähettiläänä vuoteen 1995, jolloin Suomi liittyi Euroopan unioniin ja Liikasesta tuli komissaari. Liikasen kanssa keskustelevat Euroopan historian professori Laura Kolbe ja poliittisen historian professori Pauli Kettunen

Tietokirjaklubeilla perehdytään monipuolisesti tietokirjatyyppeihin ja –kirjailijoihin. Tietokirjallisuus kattaa 80% kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto on suurin tietokirjallisuuden sisällöntuottaja.

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista Alumniyhdistykselle, joka on tapahtuman järjestäjä. Ilmoittaudu mukaan Tietokirjaklubi: Erkki Liikanen -tilaisuuteen täällä

Aika: 19.11. klo 17-18.30
Paikka: Stage, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4)

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

Sarjan avaa Antti Merilehto, joka kertoo miten merkittävä muutos tekoäly yrityksissä on ja opastaa, mitä jokaisen liiketoiminnan vetäjän tulee tekoälystä tietää tänään. Merilehto kertoo, mitä hyötyä tekoälystä ja koneoppimisesta on organisaatioille ja millaisia ongelmia niiden avulla voi lähteä ratkomaan.

Ilmoittaudu ensimmäiseen Helsinki Alumni Insight -tapahtumaan täällä!

Antti Merilehto on tehnyt yli 10 vuotta töitä digitaalisen liiketoiminnan parissa. Hän toimi aiemmin mm. Googlen Euroopan pääkonttorilla. Antti sparraa yrityksiä ja johtoryhmiä tekoälyn hyödyntämisestä ja digitalisaation tuomasta muutoksesta organisaatioissa. Antti on myös kirjoittanut suositun tietokirjan Tekoäly - matkaopas johtajalle.

Aika: 28.11. klo 17-18.30
Paikka: 7062-sali, Kaisa-kirjasto (7. kerros, Fabianinkatu 30)

Miten Suomesta tuli vauras teollisuusmaa ja hyvinvointiyhteiskunta?

Marraskuun Tiedekirjaklubin aiheena on Suomen tie köyhästä rajamaasta vauraaksi hyvinvointivaltioksi. Helsingin yliopiston kustantamo Gaudeamuksen kanssa yhteistyössä järjestettävässä Tiedekirjaklubissa alumnit ja kirjailijat kohtaavat ajankohtaisten aiheiden ja avartavien keskusteluiden parissa.

Sata vuotta sitten Suomi oli osa Euroopan köyhää periferiaa, ja vielä 1970-luvun taitteessa yli satatuhatta suomalaista muutti paremman toimeentulon perässä Ruotsiin. Nousu Länsi-Euroopan rikkaiden maiden joukkoon tapahtui toden teolla vasta 1980-luvulla. Kehityksen takeena on ollut kiinnittyminen osaksi kansainvälistä taloutta.

Juhani Koposen ja Sakari Saaritsan toimittama uutuusteos Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi tarkastelee Suomen taloudellista ja yhteiskunnallista kehitystä 1500-luvulta nykypäivään. Kehitys- ja historiantutkimusta yhdistävän teoksen teemoista keskustelemassa ovat:

Juhani Koponen, VTT, kehitysmaatutkimuksen emeritusprofessori Helsingin yliopistossa
Sakari Saaritsa, PhD, sosiaalihistorian apulaisprofessori ja akatemiatutkija Helsingin yliopistossa
Sakari Heikkinen, taloushistorian emeritusprofessori Helsingin yliopistossa
Pauli Kettunen, Helsingin yliopiston poliittisen historian professori

Paikkoja on rajattu määrä, joten toimi nopeasti!

Tapahtuma on täynnä. Ilmoittaudu Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi -tilaisuuden jonoon täällä.

Tervetuloa mukaan!

Aika: 4.12.2019 klo 18.30-19.45
Paikka: Think Lounge, Tiedekulma, 2. krs (Yliopistonkatu 4)

Tiedekulman iltakoulussa tutkijat opettavat, mitä emme päässeet koulussa pänttäämään, vaikka olisi kannattanut. Opit muun muassa kuinka meitä huijataan netissä tekoälyn avulla, mitä isosta datasta voi saada irti pienellä visualisoinnilla ja miten vedät rajat työelämälle. Tapahtuma on osa Smart as HEL -ohjelmasarjaa, jossa tutkitaan kiihtyvän digitalisaation ja ihmisen osaamisen rajapintoja.

Liity seuraamme tapahtuman jälkeen Alumnijatkoille Think Loungeen klo 18.30! Alumnijatkot tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden syventyä työelämän positiivisiin puoliin erityispedagogiikan dosentin ja yliopistolehtori Lotta Uusitalon johdattamana. Jatkoilla pääset osallistumaan työpajaan, jossa Huomaa hyvä! -materiaalin avulla opit tunnistamaan omia ja työyhteisösi vahvuuksia. Jatkojen jälkeen osallistujat voivat suunnata kotiin entistä vahvempina ja hyvällä mielin!

Liity siis seuraamme nauttimaan iltapalaa, tekemään kysymyksiä suoraan asiantuntijalle ja keskustelemaan aiheesta muiden alumnien kanssa! Tiedekulman iltakouluun ei ole ilmoittautumista. Varaa kuitenkin paikkasi Alumnijatkoille pian, sillä jatkoille mahtuu vain rajoitettu määrä ilmoittautujia.

Ilmoittaudu tapahtumaan

Time: 11.12 at 8.15-10
Venue: 7062 Kaisa hall, Kaisa library (7th floor, Fabianinkatu 30)

In the current world, working teams are likely to be diverse and multicultural. The ability to foster differences and make them a strength for the organization is a strategic interest of employers.

How diverse and multicultural teams can be best led? How to take diversity into consideration successfully? Welcome to hear introductory statements on this matter and discuss about the important theme. The language of this Think & Lead morning session is English. Pre-registration is needed and will open in November.

The pre-registration to the event will open in November through this link.