Kevään 2020 alumnitapahtumat

Helsingin yliopisto peruuttaa kaikki yleisötilaisuutensa koronaviruksen vuoksi

Lue lisää koronaviruksen vaikutuksista yliopiston toimintaan

Monitieteisten alumnitapahtumien lisäksi järjestämme tiedekuntakohtaisia tapahtumia, joissa alumnit pääsevät tapaamaan oman alansa asiantuntijoita ja kuulemaan tieteenalansa uusimmista saavutuksista. Kerromme näistä tapahtumista tiedekuntakohtaisissa alumniuutiskirjeissä. Päivittämällä yhteystietosi varmistat, että kuulet jatkossakin oman tiedekuntasi uutisista ja tapahtumista.

Päivitä yhteystietosi täällä

Aika: 23.1. klo 17-19.30
Paikka: Vanha ylioppilastalo (Mannerheimintie 3)

Olet lämpimästi tervetullut juhlimaan humanistiyhteisöä torstaina 23.1.2020 klo 17–19.30 Vanhalle ylioppilastalolle. Illan aikana juhlistamme eläköityviä ja uusia professoreita sekä julkistamme Vuoden humanistialumnin 2020!

OHJELMA

Tervetuloa Varadekaani Jussi Pakkasvirta
Musiikkia Philomela
Humanisti – sinua tarvitaan! Dekaani Pirjo Hiidenmaa
Lahjoituksilla humanismia eteenpäin Yliopistotutkija FT Anna Ripatti (Maija Lehtosen rahasto) ja väitöskirjapalkittu VTT Riikka Taavetti (Hilkka Pietilän Naistutkimuksen tuki -rahasto)
Jäähyväiset vuonna 2019 eläköityneille
Tervetuloa uudet professorit ja yliopistonlehtorit
Vuoden 2020 humanistialumni
Musiikkia Rector's Nightmare

Aika: 28.1. klo 18.30-19.45
Paikka: Tiedekulma, Think Lounge 2. krs (Yliopistonkatu 4)

Tiedekulman Ihmeellinen uni -tapahtumassa 28.1. klo 17 Helsingin yliopiston unitutkijat tarkastelevat unta ja nukkumista eri näkökulmista. Uni on terveydelle elintärkeää. Se luo perustan hyvinvoinnille ja oppimiselle. Mutta mitä uni oikeastaan on ja miten sitä tutkitaan?

Liity seuraamme Tiedekulman tapahtuman jälkeen Alumnijatkoille Think Loungeen klo 18.30! Alumnijatkot tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden syventyä ihmisen ihmeelliseen uneen tutkija Liisa Kuulan opastamana. Tule alumnien uni-iltaan, jossa pääset tutkailemaan omia unenlahjojasi. Lisäksi pääset vaihtamaan vertaistestattuja uni- ja lepovinkkejä muiden alumnien kanssa ja sinulla on mahdollisuus saada niihin asiantuntijan näkemys. Halutessasi voit myös ilmoittautua vapaaehtoiseksi tuleviin unitutkimuksiin ja siten tukea tulevaisuuden tutkimusta!

Liity siis seuraamme nauttimaan iltapalaa, tekemään kysymyksiä suoraan asiantuntijalle ja keskustelemaan aiheesta muiden alumnien kanssa. Tiedekulman Ihmeellinen uni -tapahtumaan ei ole ilmoittautumista. Varaa kuitenkin paikkasi Alumnijatkoille pian, sillä jatkoille mahtuu vain rajoitettu määrä ilmoittautujia.

Aika: 29.1. klo 8.15-10 ja klo 13 alkaen
Paikka: Meilahti

Lääketieteellisen tiedekunnan vuosipäivää juhlistettiin Meilahden kampuksella 29.1.2020. Päivän ohjelmaan kuului rento aamupalatapaaminen Terkko Health Hubissa tuoreen tutkimuksen ja innovaatioiden parissa. Iltapäivän virallinen ohjelma Biomedicum 1 - tiloissa tarjosi tieteellistä ja musiikillista inspiraatioita, tiedekunnan ajankohtaiskuulumisia sekä eläkkeelle siirtyneiden professorien esittelyä. Tilaisuuden lopussa julkistettiin lääketieteellisen tiedekunnan Vuoden Alumni 2020!

Katso tarkemmat tiedot vuosipäivästä ohjelmasivulta.

Aika: 10.2. klo 16-18
Paikka: Ohjauskulma, Kaisa-kirjasto, 3. krs (Fabianinkatu 30, Helsinki)

Mitä ovat generalistin vahvuudet työelämässä ja miten ne tuodaan esille työnantajalle? Miten esimerkiksi humanisti voi sanoittaa omaa osaamistaan? Minkälaisiin haasteisiin tai ennakkoluuloihin generalisti voi törmätä työmarkkinoilla  - ja miten niistä selvitään?

Tilaisuudessa mielenkiintoisen ja monimuotoisen työuran rakentanut Helsingin yliopiston alumni kertoo urapolustaan ja saat hyviä työelämävinkkejä. Illan aikana käydään myös vapaamuotoista keskustelua, jolloin sinulla on mahdollisuus vaihtaa kokemuksia ja esittää sinua askarruttavia työnhakuun, urasuunnitelmiin ja työelämään liittyviä kysymyksiä.

Illan mentori on humanistitaustainen konsultti Juho Kajava, joka työskentelee IT-alalla Columbia Roadissa.

Aika: 13.2. klo 17-18.30
Paikka: Stage, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4)

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

Kevään ensimmäisessä tilaisuudessa puhujana toimii FM Pajtim Statovci, joka on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita. Kriitikoiden ja lukijoiden rakastamat romaanit, Kissani Jugoslavia ja Tiranan sydän, ovat saaneet englanninkielisessä maailmassa haltioituneen vastaanoton. Hänen teostensa käännösoikeuksia on myyty yli 20 kielialueelle. Statovci palkittiin esikoisromaanistaan Kissani Jugoslavia Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla, ja Tiranan sydän voitti Toisinkoinen-kirjallisuuspalkinnon.

Pajtim Statovcin uusin teos Bolla voitti vuoden 2019 kirjallisuuden Finlandia palkinnon. Raati perusteli valintaansa muun muassa seuraavasti: ”Järkyttävä ja koskettava romaani, joka lumoaa ilmaisuvoimallaan. Kuinka selviytyä, kun ei voi olla sellainen ihminen kuin on ja haaveet toteutuessaan särkyvät.”

Tilaisuus on haastattelumuotoinen keskustelu, jonka jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Haastattelijana toimii Otavan kustannuspäällikkö Salla Pulli.

Aika: 19.2. klo 8-10
Paikka: Kaisa-sali, Kaisa-kirjasto, 7. krs (Fabianinkatu 30)

Think & Lead -aamussa viritämme keskustelua siitä, miten merkityksellisyys koetaan erilaisten työntekijöiden keskuudessa ja mikä motivoi ns. milleniaalisukupolvea. Pohdimme myös laajemmin eri-ikäisten työntekijöiden potentiaalin löytämistä ja vahvistamista työelämässä. Miten ottaa huomioon työnhakijoiden ja työntekijöiden erilaiset odotukset?

Aamun alustajina ja kanssamme keskustelemassa ovat Helsingin yliopiston alumni Franz Mittler sekä yliopiston alumnitoiminnan Future Fellow -ohjelmassa mukana oleva opiskelija Krista Laitila. Pääsemme keskustelemaan heidän johdollaan, miten erilaiset työn merkityksellisyyden näkökulmat näkyvät työelämässä ja miten erilaisia ihmisiä pystytään parhaiten johtamaan, heidän potentiaalinsa hyödyntäen.

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esimiehenä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisen tutkimuksen ja yritysmaailman huipulta.

Aika: 25.2. klo 17-19
Paikka: Unioninkadun juhlahuoneisto (Unioninkatu 33)

Toivotamme vastavalmistuneet alumnit tervetulleeksi Helsinki Alumni -yhteisöön rennon after work -tilaisuuden merkeissä.

Tilaisuus on mahdollisuus pysähtyä hetkeksi miettimään, miten valmistumisen jälkeen rakennat rohkeasti itsesi näköisen urapolun. Saat hyviä vinkkejä mielenkiintoisen ja monimuotoisen työuran rakentaneilta alumneilta, jotka kertovat omista kokemuksistaan.

Illan aikana voit myös tavata, jakaa kokemuksia ja verkostoitua muiden uransa alkuvaiheessa olevien alumnien kanssa. Nostamme yhdessä maljan juhliaksemme jo tehtyä työtä ja tulevia uusia mahdollisuuksia.

FM, KM, Tavoite- ja uravalmentaja sekä Helsingin yliopiston alumni Anna Rossi auttaa uudelle työuralle hakeutuvia löytämään itselleen oikean suunnan. Kyseeseen voi tulla uuden työnkuvan muotoutuminen, alanvaihto tai uusien opintojen aloittaminen.

Rossi sparraa valmennuksiin osallistujia myös käytännön työnhaussa, kuten toimivan CV:n ja työhakemuksen laatimisessa sekä työhaastatteluun valmistautumisessa.

Yliopistosta urapolulle -tilaisuudessa saat kuulla, millaisista osatekijöistä merkityksellinen työ muodostuu. Pääset myös sanoittamaan omaa osaamistasi ja pohtimaan, minne haluat seuraavaksi suunnata työelämässä. Lisäksi jaossa on hyödyllisiä työnhakuvinkkejä.

Alumnipäivä on Helsingin yliopiston alumnien vuoden tärkein tapahtuma. Se on tieteen ikiliikkujien ja jatkuvan uudistumisen päivä. Alumnipäivässä Helsingin yliopiston tieteen kärkijoukot ja alumnit kohtaavat innostavan keskustelun ja yhdessä tekemisen merkeissä. Tarjolla on terävän tiedesisällön lisäksi rentoa yhdessäoloa muiden alumnien kanssa.

Tämän vuoden Alumnipäivässä syvennytään siihen, kuinka säilyttää avoin tutkiva mieli ja into oppia uutta läpi elämän. Miten innostumme ja säilytämme motivaation oppia arjen kiireiden keskellä? Mikä on hyvinvoinnin merkitys oppimiselle?

Tutustu Alumnipäivän ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Verkostoidu, opi tutkimuksesta, jaa osaamistasi ja päivitä tietosi maailmasta.

Aika: 5.3. klo 15-17
Paikka: Kaisa-sali 7062, Kaisa-kirjasto, 7. krs (Fabianinkatu 30)

Tekoälyn perustaidot tarjoava Elements of AI on kaikkien aikojen suosituin yliopistokurssi. Syksyllä se laajenee koko maailmaan. Jos et ole vielä suorittanut kurssia tule mukaan, tehdään se yhdessä!

Elements of AI -kurssin tavoitteena on rohkaista ihan jokaista ikään ja taustaan katsomatta oppimaan tekoälyn perusteet: mitä tekoäly on, mitä sillä voi (ja ei voi) tehdä ja miten luoda tekoälymenetelmiä. Kurssit koostuvat teoriaosuuksista ja käytännön harjoituksista, ja voit suorittaa ne omaan tahtiisi.

Tule mukaan aloittamaan tai jatkamaan kurssia yhdessä muiden alumnien kanssa!

Tapahtuma on täynnä. Voit ilmoittautua Elements of AI -työpajan jonoon täällä.

Aika: ke 11.3. klo 17–20
Paikka: Stage, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4)

Tervetuloa oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoille, tutkijoille ja alumneille suunnattuun tapahtumaan Tiedekulmaan keskiviikkona 11.3.2020 klo 17–20! Tapahtuma tuo oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijat, tutkijat ja työelämässä toimivat alumnit yhteen. Illassa pureudutaan juristin rooliin YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa. Tilaisuus koostuu asiantuntijapuheenvuoroista sekä paneelikeskustelusta, jossa panelisteina on lakimiehiä useilta työelämän sektoreilta.
 
Ohjelma
Klo 17.00 Avauspuheenvuorot
Oikeustieteellisen tiedekunnan tervehdys
Pia Letto-Vanamo, dekaani

”Paljon puhetta, vähän tekoja: onko oikeus valmis kestävyysmurrokseen?”
Niko Soininen, professori, Itä-Suomen yliopisto

”Hur kan civilrätten utnyttjas för att främja en hållbar utveckling?”
Ellen Eftestöl-Wilhelmsson, professori, oikeustieteellinen tiedekunta
 
Klo 17.30 Paneelikeskustelu
Juontajina Niko Soininen ja Ellen Eftestöl-Wilhelmsson

Keskustelijoina:
Michael Ristaniemi, johtaja, kestävä kehitys, Metsä Group
Kaisa Korhonen-Kurki, ohjelmajohtaja/tutkimuskoordinaattori, Kestävyystieteen instituutti, HY
Emilie Yliheljo, erityisasiantuntija, Työ- ja elinkeinoministeriö
Casper Herler, toimitusjohtaja, Borenius Asianajotoimisto Oy

Osa paneelikeskustelusta käydään ruotsiksi.
 
Klo 18.30 Verkostoitumista ja ilmastoystävälliset tarjoilut

Klo 20.00 Tilaisuus päättyy

Ilmoittaudu Oikeus ja kestävyys - Juristi: jarru vai muutosvoima? -tapahtumaan 4.3.2020 mennessä täällä.

Tapahtumaan on vapaa pääsy, tarjoilut varataan ilmoittautuneille.

Think Forward siirretään syksyyn 2020. Ilmoitamme keväällä valituille sähköpostite heti, kun ajankohta selviää.

Miten miellekartta tai kokeilut voivat viedä kohti onnellisempaa elämää? Miten muotoilet uraongelmasi uudelleen?

Think Forward on Helsingin yliopiston vastavalmistuneille alumneille suunnattu neljän työpajan sarja, jossa muotoillaan itselle merkityksellistä elämää. Maalis-huhtikuun 2020 aikana järjestettävien työpajojen inspiraationa ja taustamateriaalina käytetään Bill Burnettin ja Dave Evansin Designing your life -konseptia.

Think Forward -työpajoissa opitaan, kuinka muotoilu- ja design thinking -ajattelua sovelletaan kokonaisvaltaisesti elämän eri osa-alueiden suunnitteluun. Lisäksi osallistujat pääsevät tutustumaan muihin uransa alkuvaiheessa oleviin alumneihin ja kuulevat, millaisia polkuja inspiroivat vierailijamme ovat elämässään löytäneet. 

Kenelle Think Forward on tarkoitettu?

Työpajasarja on suunnattu erityisesti vastavalmistuneille maistereille tai enintään viisi vuotta sitten maisteriksi valmistuneille, joille oman polun ja erilaisten mahdollisuuksien pohtiminen on ajankohtaista.

Think Forward -kokonaisuus sisältää ennakkotehtävän, neljä ilta-aikaan pidettävää työpajaa ja kotona tehtäviä harjoituksia. Työpajasarjan aikana tutustut muotoilijan perustyökaluihin, kuten ongelmien uudelleen muotoiluun, miellekarttoihin ja kokeilujen tekemiseen. Think Forward -työpajat pidetään suomeksi.

"Mikä sinusta tulee isona?" on kysymys, johon moni meistä etsii vastausta vielä valmistumisen jälkeenkin. Think Forward -työpajasarjan avulla opit kysymään itseltäsi mielekkäämpiä kysymyksiä.

Tiedekirjaklubi-tilaisuus on peruutettu. Selvitämme parhaillaan mahdollisuutta striimata tai taltioida tilaisuus verkossa. Olemme ilmoittautuneisiin yhteydessä sähköpostitse heti, kun asia selviää.

Helsingin yliopiston kustantamo Gaudeamuksen kanssa yhteistyössä järjestettävässä Tiedekirjaklubissa alumnit ja kirjailijat kohtaavat ajankohtaisten aiheiden ja avartavien keskusteluiden parissa. Maaliskuun Tiedekirjaklubissa keskustellaan poliittisen satiirin ja vallan suhteesta.

Hukkaputki, Hyvät herrat, Iltalypsy, YleLeaks. Poliittinen tv-satiiri on haastanut vallanpitäjiä Suomessa yli puolen vuosisadan ajan. Siitä on tullut merkittävä vallan vastavoima, mutta myös vallankäytön väline. Toimittaja, käsikirjoittaja ja huumorin tutkija Janne Zareff avaa uudessa kirjassaan Kuinka vallalle nauretaan poliittisen satiirin merkitystä ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Noin viikon uutiset -ja viikon studio -sarjoja käsikirjoittanut Zareff esitelmöi Tiedekirjaklubissa teoksensa teemoista otsikolla ”Huumori vakavien asioiden käsittelemisen välineenä televisiossa.”

Työpaja on peruutettu. Siirrämme tilaisuuden ensi syksyyn.

Haluaisitko päivittää omaa osaamistasi lukemalla oman alasi uusinta tieteellistä kirjallisuutta, mutta siitä on pitkä aika, kun olet viimeksi käynyt kirjastossa?  Oletko epävarma, mistä pitäisi lähteä liikkeelle? Osaatko etsiä tutkimustietoa kaikille avoimista tietokannoista, avoimesta verkosta tai kirjaston tietokannoista?

Nyt sinulla on mahdollisuus päivittää omia tiedonhakutaitojasi. Alumnien tiedonhankintatyöpaja tarjoaa ikkunan siihen, mitä uusia välineitä on tarjolla tieteellisen tiedon hakemiseen. Tilaisuudessa saat käytännön vinkkejä tiedonhakujen toteutukseen, voit päivittää digitaitojasi tiedonhaun osalta ja saat vertaistukea muilta alumneilta ja työpajan ohjaajilta.

Aika: 2.4. klo 10-11

Datan määrä yrityksissä on kasvanut merkittävästi ja kasvaa koko ajan. Suuri datamäärä mahdollistaa yrityksen toimintojen syvällisen analysoinnin, toimintojen tehostamisen, uusien palveluiden luomisen sekä monien järjestelmien yhteensovittamisen. On tärkeää tunnistaa ne kohdat, joissa tiedon käsittely ja mittareihin tarvittavien tietojen kokoaminen tapahtuu. Webinaari antaa tiiviin johdannon datasta saatavan tiedon ymmärtämiseen – mitä menetelmiä datan analysoinnissa käytetään ja mitä se meille kertoo.

Ilmoittaudu Tiedolla johtamisen webinaariin.

Koulutukseen osallistujalta ei vaadita aiempia tietojenkäsittelyalan, tai it-alan opintoja. Koulutukseen mahtuu rajoitettu määrä osallistujia. 

Kouluttaja: Sasu Tarkoma

Sasu Tarkoma on Helsingin yliopiston professori ja tietojenkäsittelytieteen osaston johtaja. Hän on myös Helsinki Centre for Data Science (HiDATA)-yksikön vetäjä. Hän on aiemmin toiminut laitoksen johtajana ja varajohtajana sekä hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenteen vastuuprofessorina. Hänen tutkimuksensa liittyy datatieteeseen, esineiden Internetiin, hajautettuihin järjestelmiin sekä liikkuvaan tietojenkäsittelytieteeseen. Hän vetää yliopiston monitieteistä MegaSense-tutkimusohjelmaa, jossa kehitetään uusia ratkaisuita urbaanin ympäristön ilmanlaadun mittaamiseen ja analyysiin.

Coach Café on peruutettu.

Coach Café -työelämäilloissa opiskelijat ja alumnit kohtaavat parin tunnin ajan rennossa ilmapiirissä.

Opiskelijat saavat alumneilta tukea, vinkkejä ja sparrausta illan aihealueeseen; alumnit puolestaan saavat tietoa muun muassa opiskelijoiden työelämäodotuksista ja nykyisestä opiskelusta sekä yhteyden kotiyliopistoonsa. Myös vastavalmistuneet alumnit ovat tervetulleita osallistumaan tapahtumiin ja kuulemaan jo pidempään työelämässä olleiden alumnien kokemuksia.

Think & Lead on siirretty syyskaudelle. Uusi ajankohta 30.9.2020 klo 8-10.

Tässä Think & Lead -aamussa keskitymme keskustelemaan itseohjautuvuudesta ja sen linkityksestä työhyvinvointiin. Aamun alustajana ja kanssamme keskustelemassa Helsinki Alumni Miia Savaspuro Millton Sparksilta.

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esimiehenä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisen tutkimuksen ja yritysmaailman huipulta.

Tiedekirjaklubi on peruutettu. Selvitämme parhaillaan mahdollisuutta striimata tai taltioida tilaisuus verkossa. Olemme ilmoittautuneisiin yhteydessä sähköpostitse heti, kun asia selviää.

Helsingin yliopiston kustantamo Gaudeamuksen kanssa yhteistyössä järjestettävässä Tiedekirjaklubissa alumnit ja kirjailijat kohtaavat ajankohtaisten aiheiden ja avartavien keskusteluiden parissa.

Alumnien vierailu Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan on peruutettu tältä keväältä. Ilmoittelemme, kun uusi ajankohta selviää. 

Paikka: Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Kaisaniemen keitaaksikin kutsuttu kasvitieteellinen puutarha kasvihuoneineen tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä  luonnonystäville ympäri vuoden. Jo vuodesta 1829 Helsingin keskustassa sijainnut puutarha on toiminut  kaupunkilaisten virkistäytymispaikkana useiden sukupolvien ajan. Kutsumme alumnit yhteiseen kevätkauden päätöstilaisuuteen virkistäytymään Kaisaniemen puutarhaan.