Kevään 2019 alumnitapahtumat

Täällä voit helposti seurata, minkälaista alumnitoimintaa yliopistolla järjestetään seuraavaksi!

Monitieteisten alumnitapahtumien lisäksi järjestämme tiedekuntakohtaisia tapahtumia, joissa alumnit pääsevät tapaamaan oman alansa asiantuntijoita ja kuulemaan tieteenalansa uusimmista saavutuksista. Kerromme näistä tapahtumista tiedekuntakohtaisissa alumniuutiskirjeissä. Päivittämällä yhteystietosi varmistat, että kuulet jatkossakin oman tiedekuntasi uutisista ja tapahtumista.

Päivitä yhteystietosi täällä!

Aika: 15.1.2019 klo 17-19
Paikka: Lehtisali, Porthania, 2. krs (Yliopistonkatu 3)

Haluamme toivottaa vastavalmistuneet maisterit tervetulleeksi alumniyhteisöön rennon työelämäillan merkeissä. Tilaisuudessa mielenkiintoisen ja monimuotoisen työuran rakentaneet Helsingin yliopiston alumnit kertoivat urapoluistaan ja antavat hyviä työelämävinkkejä. Ilta tarjosi myös mahdollisuuden vapaamuotoiseen keskusteluun, jolloin alumnit pääsivät vaihtamaan kokemuksia ja esittämään työnhakuun, urasuunnitelmiin ja työelämään liittyviä kysymyksiä.
 
Näitä tilaisuuksia tullaan järjestämään myös jatkossa ja kutsumme tuoreet alumnimme inspiroitumaan, verkostoitumaan ja kohtamaan muita uran alkuvaiheessa olevia alumneja!

Aika: 22.1.2019 klo 18.30-19.30
Paikka: Think Lounge, Tiedekulma, 2. krs (Yliopistonkatu 4)

Tiedekulman Valoa mieleen -tilaisuudessa 22.1. tutkijat keskustelivat aivoista sekä aivojen ja mielen hyvinvoinnista. Aivojen ja mielen sairaudet varjostavat Suomessa satojen tuhansien ihmisten elämää. Aivotutkijat etsivät jatkuvasti uusia ratkaisuja psykiatristen sairauksien, Alzheimerin, Parkinsonsin ja aivoverenkiertohäiriöiden hoitoon. Onko mielen sairauksia mahdollista ennustaa? Voiko hermosolujen rappeutumisen pysäyttää? Miten aivoja muovataan ja voidaanko psykedeeleillä lievittää masennus- ja ahdistusoireita?

Tiedekulmatilaisuuden jälkeen järjestimme alumneillemme suunnatun oman alumnijatkot-tilaisuuden Tiedekulman Think Loungeen. Alumnijatkot tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden syventyä illan aiheeseen. Jatkamme keskustelua aivojen ja mielen hyvinvoinnista asiantuntijoiden kanssa heti virallisen ohjelmaosuuden jälkeen.

Keskustelemassa kanssamme olivat:

  • kasvatustieteen professori ja aivotutkija Minna Huotilainen: Millainen elämäntapa rakentaa aivojen ja mielen hyvinvointia?
  • akatemiaprofessori ja neurotieteilijä Eero Castrén: Eero Castrén johtaa kansainvälistä tutkimusryhmää, joka tutkii aivojen kehitystä ja muovautuvuutta sekä kokemusten ja ympäristötekijöiden vaikutuksia niihin. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Käytä aivojasi.”

Alumnijatkoja tullaan järjestämään myös jatkossa Tiedekulman teemojen puitteissa. Pysy kuulolla ja tule nauttimaan iltapalaa, kysymään kysymyksiä suoraan asiantuntijoilta ja keskustelemaan aiheesta muiden alumnien kanssa!

Time: Wednesday, January 23 at 5.30 – 7.00 pm
Place: The Finnish Institute in London

The University of Helsinki is among the best multidisciplinary universities in the world. One of our goals for the future is to make an even stronger global impact together with our international partners. To meet this goal, we are investing in the internationalization and bringing the UH message close to our alumni and other stakeholders. We have a large alumni network present in United Kingdom, and Greater London area, and we would like to advance the formation of an active alumni network in this area together with our alumni.

The Chancellor of the University of Helsinki, Mr. Kaarle Hämeri had a pleasure of inviting our alumni in the Greater London area to an informal get-together on Wednesday, January 23 at 5.30 – 7.00 pm, at the Finnish Institute in London to discuss the vision and the current activities of the University of Helsinki as well as how our alumni abroad can take part in the University of Helsinki Community. The Institute’s Director Emilie Gardberg, as well as our alumni professor Arttu Rajantie from Imperial College (the Chair of Finnish Science Society in the UK and active in the Scientists for EU network) shared their thoughts on international collaboration.

There was a possibility to meet the Young Finnish Artist of The Year Nastja Säde Rönkkö, who is currently in residence at Somerset House working on her project Six Months Without The Internet. By January she had spent three months offline exploring alternatives to citizenship, communities and life online.

Lääketieteellisen tiedekunnan vuosipäivää juhlistettiin Meilahden kampuksella 30.1.2019. Päivän ohjelmaan kuului rento aamupalatapaaminen Terkko Health Hubissa tuoreen tutkimuksen ja innovaatioiden parissa. Iltapäivän ohjelma tarjosi tieteellistä ja musiikillista inspiraatioita, tiedekunnan ajankohtaiskuulumisia sekä eläkkeelle siirtyneiden professorien esittelyä. Tilaisuuden lopussa julkistettiin lääketieteellisen tiedekunnan Vuoden Alumnin 2019, emeritaprofessori Marjukka Mäkelä!

Katso tunnelmakuvia Lääketieteellisen tiedekunnan vuosipäivästä

Tekoäly ja algoritmit ohjaavat elämäämme töissä, kotona ja arjessa. Helsingin yliopiston Alumnipäivässä tekoälyn asiantuntijat, ihmismielen tutkijat ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ammattilaiset keskustelivat kanssasi siitä, miten vastaamme parhaiten tekoälyn haasteisiin.

Tutustu vuoden 2019 Alumnipäivän ohjelmaan täällä!

Tervetuloa mukaan tieteen ikiliikkujien ja jatkuvan uudistumisen päivään jälleen ensi keväänä!

What kind of alumni activities and services would you like to have? The University of Helsinki Alumni Services are developing the alumni services for international alumni network and are keen to hear directly from the alumni of the UH, which kind of activities and possibilities they are longing for.

Miten miellekartta tai kokeilut voivat viedä kohti onnellisempaa elämää? Miten muotoilet uraongelmasi uudelleen? 

Think Forward on Helsingin yliopiston vastavalmistuneille alumneille suunnattu neljän työpajan sarja, jossa muotoillaan itselle merkityksellistä elämää. Työpajojen inspiraationa ja taustamateriaalina käytetään Bill Burnettin ja Dave Evansin Designing your life -konseptia.  

Think Forward -työpajoissa opit, kuinka muotoilu- ja design thinking -ajattelua sovelletaan kokonaisvaltaisesti elämän eri osa-alueiden suunnitteluun. Lisäksi pääset tutustumaan muihin uraansa alkuvaiheessa oleviin alumneihin ja kuulet, millaisia polkuja inspiroivat puhujamme ovat elämässään löytäneet.

Työpajasarja on suunnattu erityisesti vastavalmistuneille maistereille tai enintään viisi vuotta sitten maisteriksi valmistuneille, joille oman polun ja erilaisten mahdollisuuksien pohtiminen on ajankohtaista.

Seuraava Think Forward -työpajasarja järjestetään maalis-huhtikuussa 2019. Voit hakea mukaan jälleen syksyllä 2019.

Aika: 18.3. klo 17-19
Paikka: Lehtisali, Porthania, 2. krs (Yliopistonkatu 3)

Minkälaista on työskennellä järjestössä, kansainvälisessä toimintaympäristössä? Maailma muuttuu, miten voin oman työni kautta vaikuttaa hyvään kehitykseen – onko se mahdollista?

Illan mentorit:

FM Päivi Korpela työskentelee Suomen UN Womenin varainhankintapäällikkönä. Lisäksi hän koordinoi Suomen 1325-verkostoa. Aikaisemmin hän on työskennellyt pääosin viestinnän tehtävissä järjestösektorilla. Päivi Korpela opiskeli Helsingin yliopistossa pääaineena alue- ja kulttuurintutkimusta. Opiskeluaikana ja sen jälkeen hän on viettänyt pidempiä aikoja mm. Etelä-Amerikassa sekä Palestiinalaisalueella.
”Juttelen mielelläni työelämästä erityisesti kansainvälisistä tehtävistä kiinnostuneen generalistin näkökulmasta.”

FM Hanne Lyytikkä on kansainvälisen demokratiatuen ja kehityspolitiikan asiantuntija. Hän vastaa Demon Sambian ja Tunisian demokratiatukiohjelmista ja naisten poliittiseen osallistumiseen liittyvistä kysymyksistä. Hän on työskennellyt myös mm. Suomen UN Womenilla. Hanne Lyytikkä on valmistunut Helsingin yliopistosta 2011 sosiologiasta.

Coach Café -tilaisuuksissa opiskelijat saavat alumneilta tukea, vinkkejä ja sparrausta illan aihealueeseen; alumnit puolestaan saavat tietoa muun muassa opiskelijoiden työelämäodotuksista ja nykyisestä opiskelusta sekä yhteyden kotiyliopistoonsa. Myös vastavalmistuneet alumnit ovat tervetulleita osallistumaan tapahtumiin ja kuulemaan jo pidempään työelämässä olleiden alumnien kokemuksia.

Aika: 18.3.2019 klo 18.30
Paikka: Think Lounge, Tiedekulma, 2. krs (Yliopistonkatu 4)

Tiedekulman Ilmaston muuttujat -tilaisuudessa 18.3. klo 17 tutkijat keskustelivat ilmastonmuutoksesta. Maapallomme on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Miten ilmastojärjestelmä toimii, miten hiili kiertää ja kuinka ihminen on systeemiä sekoittanut? Miksi joidenkin muuttujien vaikutuksia on niin vaikea ennakoida?

Tapahtuman jälkeen Alumnijatkot Think Loungessa tarjosivat ainutlaatuisen tilaisuuden syventyä illan aiheeseen yhdessä Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori Atte Korholan kanssa. Keskustelua ilmastonmuutoksesta jatkettiin asiantuntijan kanssa heti virallisen ohjelmaosuuden jälkeen.

Tiedekulman Hope for Globessa tieto lisää toivoa. Tapahtumissa esitellään uusia tutkimusnäkökulmia ympäristöön, ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen sekä tarjotaan työkaluja kestävien valintojen tueksi huippuasiantuntijoiden kanssa.

Aika: 19.3.2019 klo 17-19
Paikka: Think Lounge, Tiedekulma, 2. krs (Yliopistonkatu 4)

Helsingin yliopiston kustantamo Gaudeamuksen kanssa yhteistyössä järjestettävässä Tiedekirjaklubissa alumnit ja kirjailijat kohtaavat ajankohtaisten aiheiden ja avartavien keskusteluiden parissa. Kevään ensimmäisessä Tiedekirjaklubissa syvennyttiin Kari Raivion johdolla tutkimustiedon merkitykseen hänen Näytön paikka -uutuusteoksensa pohjalta.

Helsingin yliopiston alumni Kari Raivio on toiminut Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina sekä Helsingin yliopiston rehtorina ja kanslerina. Hän on ollut mukana perustamassa näyttöön perustuvan lääketieteen Käypä hoito -projektia sekä Kansainvälisen tiedeneuvoston (ICSU) varapresidenttinä valmistelemassa laajaa globaalimuutoksen tutkimusohjelmaa (Future Earth).

"Tutkimustieto muuttaa yhteiskuntia, yritysmaailmaa ja ihmisten elämää. Siksi on tärkeää, että sen merkitys tunnustetaan ja että se kulkee tiiviisti mukana tulevaisuutta rakennettaessa."

Aika: 22.3. klo 17-19.45
Paikka: Helsingin yliopiston Piirustussali, Porthania, 7. krs (Yliopistonkatu 3)

Piirustusmestari Vappu Rossin ohjauksessa alumnit pääsivät perehtymään havainnosta piirtämisen perusteisiin erilaisten kiehtovien metodien kautta, huumoria unohtamatta.

Vierailu sisälsi pienen, maittavan iltapalan sekä esittelykierroksen Piirustussalilla.

Helsingin yliopiston Piirustussali sijaitsee Porthanian seitsemännessä kerroksessa, eteläisen Helsingin kattojen yllä. Piirustussalin juuret ulottuvat yliopiston alkuvaiheisiin saakka ja se oli pitkään Suomen ainoa julkista taideopetusta antava instituutio. Ilta tarjosi tilaisuuden tutustua siihen, kuinka nykypiirtäminen ja klassinen traditio lyövät kättä uudelleen avautuneella Piirustussalilla!

Kuva: Vappu Rossi

Aika: 4.4. klo 19-22
Paikka: Etkot Lehtisali ja Pecha Kucha Helsingin yliopiston juhlasali, (Aleksanterinkatu 5)

PechaKucha Night tuo eteesi lavan täydeltä kykyjä. Puhujat jakavat ajatuksiaan innostavassa 20x20-formaatissa - jokaisella on käytössään 20 kuvaa ja kutakin kuvaa kohden 20 sekuntia puheaikaa omasta aiheestaan. Vuoden vaikuttavin puhujalista kokoaa yhteen upean kattauksen tiedettä ja kulttuuria. Puhujat kertovat, mikä heitä innostaa juuri nyt. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Helsinki Design Weekin kanssa.

Nostimme maljan yhdessä alumnien kanssa ennen illan Pecha Kucha -tilaisuutta, minkä jälkeen siirryimme Helsingin yliopiston suureen juhlasaliin nauttimaan PechaKucha-illasta klo 20–22.

Aika: 4.4. klo 14.30-17.30
Paikka: Luonnontieteellinen museo (Pohjoinen Rautatiekatu 13)

llmastonmuutokseen liittyvää tietoa on tarjolla valtavasti, silti ymmärryksemme on usein pirstaleista ja jäsentymätöntä. Sopeudu muutokseen -koulutus pureutuu juuri tähän ongelmaan.

Luonnontieteellisen museon ja ilmasto- ja ympäristökouluttaja Virve Viertiön yhteistyönä syntynyt 3 tunnin pituinen koulutus antaa valmiudet reagoida ilmastonmuutoksen vaikutuksiin työelämässä. Koulutus kehittää kestävään työkulttuuriin tarvittavia ammatillisia taitoja. Luonnontieteellisen museon Muutosta ilmassa -näyttely jääkautisine maisemineen tarjoaa ainutlaatuiset puitteet ilmastonmuutoksen ymmärtämiselle.

Aika: 9.4. klo 17-19
Paikka: Think Lounge, Tiedekulma, 2. krs (Yliopistonkatu 4)

Järjestimme Nordean kanssa yhteistyössä illan alumneille talousosaamis- ja sijoittamisasioiden parissa 9.4. Illassa kuulimme monta mahtavaa puheenvuoroa ja pääsimme verkostoitumaan muiden alumnien kanssa.

Keskustelemassa kanssamme:
Merja Mähkä, valtiotieteellisestä tiedekunnasta valmistunut viestintäammattilainen, sijoittaja, sijoitusintoilija, kolumnisti ja kirjailija. Aiheena: Miksi minä sijoitan?

Sami Hämäläinen, toimipaikan johtaja – mahdollistaja, Itäinen Helsinki, Nordea. Aiheena: Osaatko liikkua kalustetuissa huoneissa?

Anna Ehanti, Sustainable Savings Lead, Nordea Investment Center. Aiheena: Vastuullinen säästäminen ja sijoittaminen

Aika: 16.4. klo 8-10
Paikka: Runeberg-sali, päärakennus (Fabianinkatu 33)

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esimiehenä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisen tutkimuksen ja yritysmaailman huipulta.

16.4. klo 8-10 viritimme keskustelua koskien luottamuksen ja vuorovaikutuksen merkityksestä johtamisessa. Keskusteluun meitä johdatti Helsinki Alumni Riitta Hyppänen.

Lue lisää Think & Lead -ohjelmasta ja tulevista tilaisuuksista

Aika: 25.4. klo 18-20
Paikka: Pohjoisesplanadi 25-27, Helsinki

Kiinnostaako kevään urapukeutumisen uudet trendit? Tule viettämään iltaa muodin parissa Urapukeutumisen iltaan 25.4. klo 18.00-20.00! Andiatan kanssa yhteistyössä järjestetyssä tilaisuudessa teemana on naisten urapukeutuminen. Tilaisuudessa pääset näkemään Andiatan muotinäytöksen, saat pukeutumisneuvoja ja kuulet Senior Associate, asianajaja Hilma-Karoliina Markkasen puheenvuoron illan teemaan liittyen.

Hilma-Karoliina Markkanen asianajotoimisto Castrén & Snellmanilta on muodista, designista ja taiteesta kiinnostunut immateriaalioikeuteen erikoistunut asianajaja, joka toimii myös Muotioikeuden yhdistys ry:n varapuheenjohtajana.

Aiheena: Muotioikeutta Suomessa ja mitä oma tyylini kertoo minusta ja ajastamme

Osallistujat saavat illan ajan ostoedun -15%. Iltaan sisältyy pientä tarjoilua. Lämpimästi tervetuloa!

Varaa paikkasi pian, sillä Urapukeutumisen iltaan mahtuu vain 50 ensimmäistä osallistujaa. Voit ilmoittaa mukaan myös ystäväsi.

Ilmoittaudu Urapukeutumisen iltaan täällä!

Aika: 26.4. klo 17-19.45
Paikka: Helsingin yliopiston Piirustussali, Porthania, 7. krs (Yliopistonkatu 3)

Piirustusmestari Vappu Rossin ohjauksessa alumnit pääsivät perehtymään havainnosta piirtämisen perusteisiin erilaisten kiehtovien metodien kautta, huumoria unohtamatta.

Vierailu sisälsi pienen, maittavan iltapalan sekä esittelykierroksen Piirustussalilla.

Helsingin yliopiston Piirustussali sijaitsee Porthanian seitsemännessä kerroksessa, eteläisen Helsingin kattojen yllä. Piirustussalin juuret ulottuvat yliopiston alkuvaiheisiin saakka ja se oli pitkään Suomen ainoa julkista taideopetusta antava instituutio. Alumnit pääsivät tutustumaan, kuinka nykypiirtäminen ja klassinen traditio lyövät kättä uudelleen avautuneella Piirustussalilla.

Kuva: Vappu Rossi

Aika: 9.5.2019 klo 17-19
Paikka: Think Lounge, Tiedekulma, 2. krs (Yliopistonkatu 4)

Helsingin yliopiston kustantamo Gaudeamuksen kanssa yhteistyössä järjestettävässä Tiedekirjaklubissa alumnit ja kirjailijat kohtaavat ajankohtaisten aiheiden ja avartavien keskusteluiden parissa. Toukokuun Tiedekirjaklubissa tutuksi tulee Itämeren monimuotoinen vedenalainen meriluonto.

Tilaisuudessa sukelletaan Suomenlahden kalliorannoille, Saaristomeren syvänteisiin ja Pohjanlahden hiekkapohjille. Millaiset kasvi-, levä- ja eläinlajit asuttavat merenpohjaa? Miten Itämeri on muovautunut ja kuinka eliöt ovat sopeutuneet elämään tässä omintakeisessa ympäristössä? Millä tavoin merta voidaan suojella myös tulevia sukupolvia varten?

Keskustelua Itämerestä käydään WWF:n Vuoden luontokirja 2017 -palkinnon voittaneen Meren aarteet -teoksen pohjalta. Kirjan toimituskuntaan kuuluvat Markku Viitasalo, Kirsi Kostamo, Eeva-Liisa Hallanaro, Wilma Viljanmaa, Suvi Kiviluoto, Jan Ekebom ja Penina Blankett.

Keskustelijoina ovat:

Markku Viitasalo, FT, hydrobiologian dosentti ja tutkimusprofessori, Suomen ympäristökeskus
Suvi Kiviluoto, FM, tutkija, Suomen ympäristökeskus

Paikkoja on rajattu määrä, joten varaa paikkasi nyt.

Ilmoittaudu toukokuun Tiedekirjaklubiin täällä.

Tervetuloa mukaan!

Lääketieteellinen tiedekunta ja HUS järjestivät yhteistyössä aamutilaisuuden Meilahden kampuksella 10.5. kaikille biopankkien tulevaisuudesta kiinnostuneille. Tarjolla oli ajankohtaiskatsaus Suomen ja Helsingin Biopankkien toimintaan sekä mahdollisuuksiin. Lisäksi kuulimme FIMMin Finngen -hankkeen ajankohtaiskatsauksen johtaja Mark Dalyn kertomana. Vierailevina alustajina tilaisuudessa Helsingin Biopankin johtaja Kimmo Pitkänen sekä FINBB toimitusjohtaja Marco Hautalahti.

Ohjelma alla

 

Aika: 16.5. klo 16-18
Paikka: Urbarium, Porthania (Yliopistonkatu 3)

Seuraavassa Think & Lead -työpajassa esitellään Helsingin yliopistossa kehitteillä olevaa dLearn-työkalua, jonka avulla voit tunnistaa ja arvioida omaa ja ryhmän toimintaa ja taitoja. Työpaja sopii alumneille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, miten tutkimuspohjaista työkalua voi hyödyntää työ- ja johtamiskäytäntöjen kehittämiseen skaalautuvasti, pitkäjänteisesti, tavoitteellisesti ja ennen kaikkea käytännönläheisesti. dLearn haastaa osallistujat pohtimaan, miten yleisiä työelämätaitoja kehitetään työyhteisöissä yhdessä muiden kanssa. Näitä taitoja ei voi oppia kirjoista eikä opetella yksin.

Tilaisuus on täynnä. Voit ilmoittautua 16.5. työpajan jonotuslistalle täällä.

Lue lisää Think & Lead -ohjelmasta ja tulevista tilaisuuksista

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esimiehenä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisen tutkimuksen ja yritysmaailman huipulta.