Yliopistolainen, näin voit osallistua ja luovuttaa verta.

YHDESSÄ

1. Muodostakaa yhdessä kollegoiden, ystävien tai vaikkapa tuttujen alumnien kanssa VeriRyhmä. Rekisteröikää VeriRyhmä osoitteessa www.veripalvelu.fi/ryhmat. Nimetkää VeriRyhmänne ”HY + ryhmänne nimi”, esim. HY_Historian alumnit
    2. Testatkaa etukäteen sovitteko luovuttajaksi osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi. Myös verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen voi soittaa, jos jokin asia askarruttaa, p. 0800 0 5801.
    3. Käykää luovuttamassa verta porukalla tai yksitellen jossain pääkaupunkiseudun veripalvelutoimistoista(esimerkiksi Sanomatalossa) tai verenluovutustilaisuuksista(Kumpulan liikuntakeskuksessa 23.11.). Katso tarkat paikat täältä. Henkilötodistus mukaan!
    4. Mikäli haluatte luovuttaa ryhmänä, sopikaa etukäteen luovutusaika puhelimitse verenluovutustoimiston kanssa(yhteystiedot). Näin Veripalvelu osaa varautua mahdollisiin ruuhkiin. Sopiva ryhmäkoko on n. 4-6 hlö ja luovutukseen kannattaa varata tunti. Vähintään neljä luovuttajaa saa tarvittaessa maksuttoman edestakaisen taksikyydin (etäisyys luovutuspaikkaan 2-20km).
    5. Viesti asiasta somessa, jotta verenluovutushaaste leviää ja yhä useampi potilas saa apua! #HYviätekoja #VeriRyhmä #unihelsinki

YKSIN

1. Testaa etukäteen sovitko luovuttajaksi osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi. Myös verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen voi soittaa, jos jokin asia askarruttaa, p. 0800 0 5801.
    2. Käy luovuttamassa verta jossain pääkaupunkiseudun veripalvelutoimistoista tai verenluovutustilaisuuksista. Jos haluat säästää aikaa, tee ajanvaraus. Jos tiedät oman veriryhmäsi, ajoitathan luovutuksesi veritilanteen mukaan. Oman veriryhmäsi tarpeen voit tarkistaa Veripalvelun verkkosivuilta tai mobiilisovelluksesta. Henkilötodistus mukaan!
    3. Viesti asiasta somessa, jotta tieto leviää ja yhä useampi lähtee luovuttamaan, niin myös useampi potilas saa apua! #HYviätekoja #VeriRyhmä #unihelsinki

ETKÖ VOI LUOVUTTAA?

Aina verenluovutus ei ole mahdollista luovuttajan omaan terveyteen tai potilasturvallisuuteen liittyvistä syistä. Jos et voi juuri nyt luovuttaa, kannattaa selvittää tilanne uudelleen myöhemmin, sillä tavallisimmat esteet ovat väliaikaisia: esimerkiksi flunssa, lääkekuuri tai matkustamisesta aiheutuvat rajoitukset. Jotkin seikat voivat aiheuttaa pysyvän esteen. Tutustu tarkemmin verenluovutuksen edellytyksiin ja rajoituksiin täällä.
    Jos et voi osallistua luovuttamalla verta, voit olla mukana muulla tapaa:

1)      GeneRISK -tutkimus: Generisk-tutkimukseen voivat Mehiläisen kautta osallistua 45-65 vuotiaat henkilöt, jotka täyttävät tutkimuksen osallistumiskriteerit ja ovat Mehiläisen yksityisasiakkaita. Lisätietoa >>

2)      Veripalvelun sosiologinen tutkimus: Tutkimuksessa selvitetään miten nykyiset verenluovuttajat sekä aiheesta kiinnostuneet ihmiset, jotka eivät ole luovuttaneet verta, ajattelevat verenluovutuksesta sekä verinäytteiden tutkimuskäytöstä. Tutkimus toteutetaan ryhmäkeskusteluina. Lisätietoa: sosiologi Vera Raivola, vera.raivola@veripalvelu.fi.

3)      Vaikka et voisi itse luovuttaa, voit silti moninkertaistaa apusi toimimalla VeriRyhmän vetäjänä ja kutsua luovutusporukan koolle vaikkapa pari kertaa vuodessa. Pienikin ryhmä on tärkeä! Lisätietoa >>

4)      Yliopistolla voit tulla mukaan vapaaehtoistyöhön Tekijä-ohjelman kautta. Myös Punaisen Ristin muuhun toimintaan voit osallistua vapaaehtoisena tai lahjoittajana.