Helsingin yliopisto ottaa merkittävän askeleen eurooppalaisessa korkeakouluyhteistyössä uudella yhteisellä kestävyysohjelmalla

Osana Una Europa –korkeakouluverkoston yhteistyötä, Helsingin yliopisto käynnistää uuden yhteistutkinto-ohjelman, joka merkitsee uutta aikakautta kansainvälisissä koulutushankkeissa.

Helsingin yliopisto on saavuttanut merkittävän askeleen syventämällä yhteistyötä eurooppalaisessa korkeakoulutuksessa uuden tyyppisellä yhteistutkinto-ohjelmalla eurooppalaisten yliopistojen välillä. 

Vuodesta 2019 lähtien Helsingin yliopisto on ollut mukana Una Europassa, 11 tutkimusintensiivisen eurooppalaisen yliopiston korkeakouluverkostossa. Una Europa on tänä keväänä käynnistänyt uuden kestävyyden yhteiskandiohjelman, Bachelor in Sustainability (BASUS), jonka tavoitteena on valmistaa tulevaisuuden osaajia ratkomaan globaaleita haasteita. Ohjelma on osa uudentyyppisiä koulutusaloitteita, jotka on luotu European Universities-korkeakouluverkostojen puitteissa. Verkostot edistävät institutionaalista muutosta ja edistävät eurooppalaista korkeakoulutusyhteistyötä, jossa yhteistutkinto-ohjelmat nähdään keskeisinä tekijöinä.  

"Yhteistutkinto-ohjelmat ovat keskeisessä roolissa Una Europan koulutusyhteistyössä. Una Europa on itse asiassa ollut ensimmäisenä käynnistämässä yhteistutkinto-ohjelmaa eurooppalaisten korkeakouluverkostojen kontekstissa. Nämä ohjelmat eivät ainoastaan rikasta opiskelijoidemme oppimiskokemuksia tarjoamalla erilaisia kansainvälisiä näkökulmia, vaan edistävät myös aidosti kansainvälisen akateemisen ympäristön kehittymistä. Ne myös lisäävät englanninkielistä opintotarjontaa yliopistossamme", kommentoi kansainvälisten asioiden vararehtori Hanna Snellman. "Una Europa vahvistaa yliopistomme kykyä tarjota innovatiivisia ohjelmia ja houkutella huippuosaajia. Viime kädessä ne auttavat meitä edistämään Euroopan yhdentymisen laajempia tavoitteita ja valmistavat opiskelijoitamme menestymään yhä verkottuneemmassa maailmassa", hän jatkaa. 

EU:n kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi eurooppalaiset yhteisohjelmat hyödyttävät opiskelijoita edistämällä oppimiseen liittyvää liikkuvuutta ja tekemällä tutkinnon suorittaneista houkuttelevampia työnantajille. Samalla ohjelmat auttavat vastaamaan työmarkkinoiden kysyntään ja viime kädessä parantavat Euroopan kilpailukykyä. BASUS tarjoaa laajan koulutuksen kestävyydestä, sen erilaisista monimutkaisuuksista ja eri tieteenalojen risteyskohdista ja antaa opiskelijoille tarvittavat työkalut paremman tulevaisuuden luomiseen. Valmistuttuaan opiskelijat saavat kuuden yliopiston yhdessä myöntämän tutkintotodistuksen, mikä on uusi lähestymistapa eurooppalaiseen yliopistoyhteistyöhön.  

Yhteistutkinto-ohjelmalle myönnettiin helmikuussa European Approach -akkreditointi, ja se toivottaa ensimmäiset opiskelijat tervetulleiksi Jagiellonian yliopistoon Krakovaan tulevana syksynä 2025. Opiskelijat jatkavat opintojaan jossakin kuudesta tutkintoa myöntävästä yliopistosta, kuten Helsingin yliopistossa. Ilmakehätieteiden yliopistonlehtori Ditte Taipale koordinoi ohjelman kestävän kemian ja fysiikan opintosuuntaa.  

"BASUSin parissa työskentely on ollut minulle akateemikkona valtava oppimiskokemus. Olen päässyt laajentamaan verkostojani ja oppimaan asiantuntijoilta ympäri Eurooppaa. Arvostan kuitenkin eniten sitä, että olemme saaneet rakentaa tuleville opiskelijoille kokonaan uudenlaista koulutusohjelmaa. Kestävän kemian ja fysiikan opintosuunnassamme opiskelijat saavat sekoituksen tietoa ja taitoja näiltä kahdelta tieteenalalta, jotka tukevat heidän kasvuaan kestävyyden asiantuntijoiksi." 

Helsingin yliopisto on ollut BASUSin ohella mukana Una Europan toisessa yhteistutkinto-ohjelmassa, Bachelor in European Studies, liikkuvuuskumppanina vuodesta 2022 lähtien ja on toivottanut ensimmäiset opiskelijansa tervetulleiksi yliopistoomme keväällä 2025. 

Yhteisohjelmilla Helsingin yliopisto vahvistaa edelleen kansainvälistä koulutustarjontaansa ja edistää korkeakoulutuksen kehitystä Euroopan unionissa.