Una Europan kesäkoulu kokosi väitöskirjatutkijoita Helsinkiin pohtimaan ruokajärjestelmien tulevaisuutta

Helsingissä järjestettävä Una Europan kesäkoulu keräsi yhteen yli 30 väitöskirjatutkijaa ja asiantuntijaa Una Europan 11 yliopistosta keskustelemaan kestävästä ruoantuotannosta.

Tapahtuma keskittyi nykyisen ruoantuotannon haasteisiin ja mahdollisuuksiin, jotka ovat korostuneet ilmastonmuutoksen, taloushaasteiden ja energianhintojen nousun myötä.

Kesäkoulussa ruokajärjestelmien kestävyyttä lähestyttiin monesta eri näkökulmasta. Kesäkoulun opettaja, professori Lucia Mancini (Alma Matern Studiorum Università di Bologna) korostaa ekologisen kriisin merkitystä ruoantuotannon uhkana. "Maanviljely ei ainoastaan kiihdytä ekologisen kriisin syventymistä, vaan kärsii myös sen vaikutuksista merkittävästi. Siksi yhteisten ratkaisujen löytäminen on erityisen tärkeää", Lucia toteaa.

Kesäkoulun monipuolinen ohjelma tarjosi osallistujille arvokkaita oivalluksia ja mahdollisuuksia kehittää uusia ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Kesäkoulu tarjosi väitöskirjatutkijoille laajan kattauksen tieteellisiä kurkituksia mm. kulutustutkimukseen, solumaatalouteen ja politiikkaan luennoitsijoilta ympäri Eurooppaa.  

Tiia Kolari (Helsingin yliopisto) ja Patrycja Wachala (Uniwerytet Jagiellonski w Krakowie) ovat innostuneita kesäkoulun poikkitieteellisestä lähestymistavasta, joka tarjoaa heille mahdollisuuden laajentaa omaa tutkimustyötään uusilla näkökulmilla. Biologian väitöskirjatutkija Patrycja korostaa kansainvälisen ympäristön merkitystä, jossa eri osallistujien akateeminen ja henkilökohtainen tausta auttavat näkemään asiat uudessa valossa. "Erityisesti yhteiskuntatieteellinen näkökulma on rikastuttanut ymmärrystäni sosiaalisista tekijöistä, jotka vaikuttavat ruokajärjestelmiin. Näenkin, että suurin haasteemme on saada yhteiskunnallinen päätöksenteko ja ihmiset ymmärtämään asian vakavuus", Patrycja pohtii.

Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Tiia Kolari tutkii maanviljelijöiden näkökulmia biodiversiteettiin ja haluaa syventää ymmärrystään ruokajärjestelmän eri ulottuvuuksista. "Tutkimukseni kannalta on tärkeää ymmärtää, mitkä tekijät voivat vaikuttaa tutkimukseeni ja miten voin hyödyntää eri näkökulmia", Tiia kertoo.

Kesäkoulun neljäntenä päivänä osallistujat vierailivat Knehtilän tilalla Hyvinkäällä tutustumassa vaihtoehtoisiin ruoantuotannon järjestelmiin. Vierailun aikana he saivat tietoa biokaasun paikallisesta tuotannosta sekä maatilan mahdollisuudesta olla tuottavasti omavarainen, jossa ravinteet ja energia kiertävät tilan eri prosesseissa. Vierailu tilalla antoi osallistujille konkreettista sisältöä, miltä teoria voi näyttää käytännössä ja saada ensikäden ymmärrystä siihen, miltä ruoantuotanto näyttää viljelijän silmissä.

Kesäkoulut ovat myös erinomainen areena nuorille tutkijoille rakentaa omia kansainvälisiä verkostojaan ja luoda yhteyksiä muihin eurooppalaisiin korkeakouluihin.   Helsingissä järjestettävän kesäkoulun lisäksi Una Europa järjestää tänä kesänä neljä poikkitieteellistä kesäkoulua niin tekoälyn, yhteisen terveyden sekä materiaalitutkimuksen aloilta ympäri Eurooppaa.

Kesäkoulun Helsingissä mahdollisti Una Europa Sustainability-työryhmän jäsen, Silvia Gaiani ja  Urzsula Ala-Karvia Ruralia-instituutista sekä Sini Bäckström INARista