SÄRÖ/FRACTURE finaali: “Rikastuttava kokemus”

Helsinki Incubatorsin yhteiskunnalisiin ongelmiin keskittyvän SÄRÖ/FRACTURE-yrittäjyysohjelman kolmannen kierroksen finaali oli kehityksen, kasvun ja sosiaalisen yrittäjyyden voiman juhlistus.

Huipennuksena viikkoja kestäneelle ideointi-, yhteistyö- ja yrittäjyysintensiiville, Helsingin Yliopisto ja Helsinki Think Company järjestivät yhteistyöllä 13. joulukuuta SÄRÖ/FRACTURE-esihautomo-ohjelman finaalin, Showcasen. Vihapuhetta vastaan taistelemisesta yritysten datasäädösopastuksiin ja itsetutkistelusovelluksesta seksuaalisuutta ympäröivän stigman murtamiseen, yritysideoiden kirjo oli ohjelman kolmannessa erässä hyvin laaja, heijastaen hyvin osallistujien monimuotoisuutta ja heidän osoittamaansa innovatiivisuutta. Paikalle keskiviikkon kokoontui illan juontaja, Cansu Pylkkänen, ohjelman neuvonantajista muodostunut tuomaristo, ohjelman aiempien erien alumneja, Helsinki Incubatorsin henkilökuntaa ja asiantuntijoita kuulemaan ja näkemään osallistujien ahkeruuden tuloksen. 

Pohdiskellessaan osallistujien matkoja tähän pisteeseen asti, SÄRÖ/FRACTUREn projektipäällikkö Mari Karjalainen hehkui ylpeydestä: “Sydämelliset onnittelut teille kaikille erinomaisesta suorituksesta.” Karjalainen alleviivasi tämän SÄRÖ/FRACTURE-erän monipuolisuutta ja diversitettiä ja sen ideoita rikastuttavaa luonnetta: “Se on osoitus ohjelmiemme ytimestä - innovatiivisimmat ideat syntyvät yhteisvoimin”, hän toteaa. Hänen viestinsä osallistujille oli selvä: älä ikinä aliarvioi taitojasi ja taustaasi ja ainutlaatuisuutenne ei ole haitaksi – vaan päinvastoin, se on hyväksi. “Toivon hartaasti, että tämä kokemus on ollut teille palkitseva”, hän viimeistelee. 

AldeaFlow-tiimin Niina Halonen ja Olli Sarvi toivat esiin ajatuksiaan matkastaan tähän asti, korostaen ohjelman vaativaa, mutta palkitsevaa luonnetta. “Ohjelmaan kuului merkittäviä tehtäviä joka kerta, mutta se mikä todella erottui edukseen oli jatkuvasti kannustava vallitseva ilmapiiri.” Tiimin matkaa sävytti selkeä ja perusteellinen ajattelutavan muutos, kuten väitöskirjatohtori Halonen sitä kuvaili: “Matkamme akateemisesta taustasta tähän pisteeseen edustaa perustavanlaatuista perspektiivinmuutosta. Projektissamme ei ole enää kyse vain akateemisuudesta; vaan vaikutusmahdollisuuksia ja tukiverkkoa haasteiden edessä korostavan liiketoimintalähtöisen lähestymistavan omaksumisesta”, hän toteaa. “Tämä yhteisö on hyvin innovatiivinen… joka on osoittautunut korvaamattomaksi, kuin saamamme tuen, että tekemiemme yhteyksien kannalta”, Halonen hehkuttaa. Yhteisökeskeinen lähestymistapa on yksi SÄRÖ/FRACTURE-ohjelman kulmakivistä, luoden samalla ilmapiirin, missä osallistujat oppivat neuvonantajien ja asiantuntijoiden lisäksi myös toisiltaan. 

“Kun hain mukaan vähäisin tiedoin yrittäjyydestä, tunsin oloni aluksi melko peloisaksi.” Näin sanoo Cin Liu, jonka tiimi, EmoPotato pyrkii purkamaan kultuurallisia stigmoja tunteiden osoittamisen ympärillä. “Nyt olen kuitenkin ymmärtänyt, että se on paljon vähemmän pelottavaa kuin luulin”, hän jatkaa. Liun ja hänen liikekummpaninsa, Ia Kawasakin saama tuki on ollut käänteentekevää, ja nyt yrittäjyys tuntuu helpommin lähestyttävältä, ja koko alkuvaiheen liikeidean kehittämisprosessissa on nyt Liun mukaan "mukava rytmi”. “Tämä on ollut todella mukavaa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä, jos kuten minä, lähestyit aihetta hieman pelokkaasti… tämä on ollut aidosti rikastava kokemus”, hän totesi vielä lopuksi. 

Kun esirippu laskeutui SÄRÖ/FRACTURE:n kolmannen erän osalta, jätti se jälkeensä silti ikuisen jäljen – innovaation juhlan, joka tarjosi lupaavan vilauksen näiden yrittäjiksi aikovien tulevaisuuksista. 

 

Tämä on vain lyhyt tiivistelmä ja koko artikkeli on luettavissa tästä!

 

SÄRÖ/FRACTURE is the University of Helsinki's 2-month pre-incubator programme for early socially impactful ideas designed to help teams seeking to do good through entrepreneurship get the necessary support to turn their solutions into successful ventures & NGOs.

The programme is powered by Helsingin kaupunki – Helsingfors stad – City of Helsinki and Helsinki Think Company and will return for a fourth batch in late 2024. For more information on this or any of our other programmes, please visit helsinki.fi/incubators